„Úgy adjuk elő a dalokat, ahogy jólesik” – interjú a Fuzzbox zenekarral

2013.03.20. - 21:00 | Lakatos Reni - Fotók: Büki László

„Úgy adjuk elő a dalokat, ahogy jólesik” – interjú a Fuzzbox zenekarral

A pszichedelikus rockot játszó kőszegi Fuzzbox zenekar tagjaival beszélgettünk készülő EP-jükről, koncertjeikről, valamint a Vas megyei és szombathelyi zenei életről. A zenekart március 22-én láthatja a közönség legközelebb Szombathelyen, az AGORA Pincegalériájában.

Tavaly említettétek, hogy szeretnétek készíteni egy EP-t. Hogy haladtok a megvalósítással?

Scheer Viktor, a banda énekes-gitárosa egy budapesti stúdióban dolgozik, így adódott az ötlet, hogy ott profi körülmények között rögzíthetnénk néhány dalt, hiszen színvonalas felvételeket szeretnénk. Azt tervezzük, hogy amint lehetőségünk lesz rá, tíz dalt rögzítünk a repertoárunkból. Az általunk játszott feldolgozásdalokat azért vesszük fel, mert számunka fontosak és különlegesek, mivel nem az eredeti verzióban játsszuk őket. Egy ilyen felvétel elkészítése nagy kihívás, mivel koncerteken úgy adjuk elő a dalokat, ahogy jólesik, amilyen éppen a kedvünk. Csak lazán, élvezetből játszunk, akár koncertről koncertre is nagymértékben változhat az előadásmódja egy-egy számnak, attól függően, hogyan érezzük magunkat a színpadon. Kicsit elveszünk belőle, kicsit hozzáadunk, nem ragaszkodunk mereven az eredeti formához, a szigorú hagyományos felépítéshez.

Ezen spontán pillanatok varázsát szeretnénk megörökíteni a stúdióban is. Fontosnak tartjuk elmondani a felvétellel kapcsolatban, hogy a hanghordozót nem kereskedelmi forgalomba szánjuk - ez sokkal inkább egy olyan pillanatkép lesz saját magunknak, ami a zenekar éppen aktuális formáját és hangulatát tükrözi. Jó érzés lesz majd évek múlva leemelni a polcról egy Fuzzbox CD-t, és belehallgatni, hogyan és miket is játszottunk anno a zenekarral. (Meghallgatnánk... - a Szerk.)

Eddig akárhányszor voltam a koncerteteken, mindig egy kicsit más élmény volt. Hogyan alakul ki egy-egy koncert felépítése?

A próbákon nagy vonalakban megbeszéljük, milyen sorrendben adjuk elő a dalokat. Amikor sűrűbben vannak fellépések, előfordul, hogy nem írunk számsorrendet. Szabadabban játszunk, kinek mihez van éppen kedve. Persze előnyösebb, ha még koncert előtt összeírjuk a számokat, hogy mégiscsak legyen egy íve a műsornak. Arra is törekszünk, hogy minden koncerten előadjunk egy addig általunk még nem játszott dalt, vagy más köntösbe öltöztetve egy olyat, amit már rég játszottunk. Szeretjük magunkat szórakoztatni, és persze szeretjük azt is, ha ez a közönségnek is tetszik. Egy koncert így működik, ez egy oda-vissza "kölcsönhatás" a zenekar és a hallgatók között. Energiák szabadulnak fel a zene hatására mindkét oldalon, amik hatással vannak egymásra. A dalok sorrendjének állandó és spontán módosítgatásán kívül ez az a dolog, ami a leginkább befolyásolja egy adott koncert hangulatát.


Van olyan dal, amit szeretnétek játszani, de még nem volt rá lehetőség?

Ilyen dal akad bőven. Mindegyikünknek más és más az álma, de ha sikerül megegyeznünk és mindenki bele tudja tenni magát az adott dalba, akkor megpróbáljuk összerakni. Vannak olyan számok is, amit a bonyolult hangszerelés miatt nem lehet úgy előadni, mint ahogy szeretnénk. Néha természetesen rájövünk, hogy a választott dal nem nekünk való, megmosolyogjuk magunkat, és újra kezdjük a keresést, ötletelést. Persze mindezt megkötések nélkül, hiszen nem egy diktatórikus zenekar ez.

Milyen volt a zenekar tavalyi éve?

Tavaly nem sok koncertünk volt, de nem is volt célunk, hogy a csapból is mi folyjunk. Ez a műfaj, a pszichedelikus rock nem egy könnyed tömegműfaj, nem egy felszínes hallgatnivaló, amire nyugodtan lehet csajozni a bárpultnál. Ebből adódóan nem szeretnénk úgymond megmérgezni, vagy túladagolni magunkat és a közönségünket. Az fontos tényező, hogy a munka és a család mellet havonta egy koncert még pont kényelmes mindenkinek. Igazából ez egy hobbizenekar, nem gondolom, hogy ebből akarunk megélni, hiszen nem a pénzről, munkáról szól, hanem a zenélés öröméről. Maximálisan élvezni szeretnénk, amit csinálunk. Éppen ezért nem is szeretnénk túlzásba vinni a koncertezést. Inkább a minőségi helyekre, megszólalásra és - ahol a helyszín engedi - a látványra fogunk törekedni. A célunk az, hogy minél komolyabb élményben részesítsük a hallgatóságot.


Mi a véleményetek a környék zenei életéről?

Mind a globális, mind a lokális (Vas megyei) zenei élet folyamatos változáson megy keresztül. A helyi viszonyokat figyelembe véve az a tapasztalatunk, hogy régebben talán több lehetősége volt a bemutatkozásra a még fiatal, viszonylag ismeretlen zenekaroknak. Mostanában inkább csak a helyszínek változnak, de nincs több fellépési lehetőség. Az internet terjedése alapjaiban változtatta meg ezt a világot: pozitív példaként említhetjük, hogy már nem kizárólag plakátokkal lehet hirdetni a koncerteket, hanem a közösségi portálok segítségével rengeteg emberhez eljuthatnak a fellépésekkel kapcsolatos információk. Ennek ellenére azt látjuk, valahogy mégsem járnak sokan a helyi rendezvényekre - persze ez stílustól is függ, mindig vannak olyan zenekarok, olyan műfajok, amelyek divatosak, amire mindig vevő a közönség.

Úgy vettük észre, hogy azért a fiatal bandák összefognak, koncerteket szerveznek, közösen lépnek fel, és a lehetőségekhez mérten sikerül részt venniük a megye zenei életében. Nagyon sok remek zenekarral, tehetséges hangszeressel és énekessel találkozunk a helyi koncerteken, szóval az utánpótlással és a lelkesedéssel nincs baj. Mi alapvetően optimisták vagyunk, úgy látjuk, hogy kezd pozitív irányba alakulni a zenei élet itt Szombathelyen, és bizakodunk, hogy a fejlődés nem áll meg.

(Ebben talán ez a felhívás is segít! - a Szerk.)

Mikor lesz a következő koncertetek?

2013 március 22-én az AGORA Pincegalériában fogunk játszani a 20on4 zenekar társaságában, Holdosi Attila és az AGORA szervezésében (Belsikátor 1.). Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Az interjúhoz a helyszínt Holdosi Attila és a Jam Music Hangszerüzlet biztosította!

Legutóbbi interjúnk a zenekarral:

"Bedugtuk a gitárokat, aztán hadd szóljon" - interjú Scheer Viktorral, a FuzzBox énekes-gitárosával

2012.05.23. - 01:30 | Lakatos Reni - Fotók: Büki László 'Harlequin'

"A stílusválasztás nem nagyon volt tudatos, ha egyáltalán volt. Bedugtuk a gitárokat, aztán hadd szóljon. Élveztük, hogy azt játszottuk, amit akartunk. Alapvetően a 60-as évek mágikus zenéje áll a legjobban ennek a társaságnak, a maga agresszivitásával, különlegességével, varázsával együtt." A FuzzBox zenekar énekes-gitárosával, Scheer Viktorral beszélgettünk.

 

Új hozzászólás