Szombathelyi templomok története - a Szent Kvirin templom

Képgaléria megtekintése2013.02.22. - 13:30 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Szombathelyi templomok története - a Szent Kvirin templom

A szombathelyi Szalézi tér római katolikus temploma a szalézi rendhez tartozik, védőszentjéül a mártíréletű Kvirin püspököt választották, aki a Római Birodalom idején a kereszténység érdekében tett munkássága lévén vált híressé. A püspököt a hitéért és a tanításai miatt elfogták és Savariába hurcolták, ahol a helytartó halálra ítélte.

Szombathely 4. sz-ban vértanúhalált halt szentje, Szent Quirinus püspök a Száva partján, a ma Horvátországban található Sziszeken (római neve: Siscia) működött keresztény hívei között a Római Birodalomban. Bátor tanúságtevő hite miatt elfogták az agg püspököt, és az akkori tartományi fővárosba, Savariába szállították. Itt Amantius helytartó halálra ítélte a hajlíthatatlan hitű főpásztort, és malomkővel a nyakán a megáradt Perint vizébe dobták 305-ben v. 309-ben. Ereklyéi nagyrészt Rómában, de a templom kereszthajóban is találhatók.

A templom építtetője - a helyi szaléziak és az egyházközösség képviseletében - Ádám László szalézi igazgató (és Koller József plébános). Tervezője Foerk (Förk) Ernő főiskolai tanár (több más templom mellett a szegedi Fogadalmi Templom tervezője). 1932-ben bekövetkező halála után Brenner János építészmérnök vette át az építkezés irányítását.

A templom alapkőletételére 1932 májusában került sor. Felszentelését 1938. június 4-én Hlond Ágoston lengyel szalézi bíboros-prímás végezte, a budapesti Eucharisztikus Világkongresszus eseményét követően.

A templom stílusa ókeresztény bazilika, román stílusjegyek felhasználásával. (A 33,30 méter magas templomtorony később épült: 1940-ben, az itáliai lombard kampanilék stílusában.)


A templom hossza 50 méter, szélessége a kereszthajóknál 24,55, három hajó összesen 17,35 m, a főhajó 11,15 méter széles. A templom hármas hajóosztása és a hevederívek a térhatást nagyon emelik.

A főoltár carrara-i fehér márványból készült Kondor József és fiai műhelyében, a mellékhajó oltárai: a Jézus Szíve és a Segítő Szűz oltárai is fehér márványból készültek 1941- ill. 1950-ben.

A főoltár hármas képe 1967-ben készült egy privát adományból. A festmény Radnóti Kovács Árpád műve: a központi kép Szent Quirinus püspök vértanúságát, a két szélső működését és temetését jeleníti meg. Ugyancsak ő festette a jobboldali mellékhajóban Savio Domonkost, amint lelki mesterét, Don Boscót az életszentség receptje felöl kérdezi. A baloldali hajóban a nevelő és elkötelezett Segítő Szűz Mária-tisztelő Don Boscót örökíti meg a fiúkat nevelő tevékenysége közben Molnár C. Pál művészi megjelenítésében.

A 6 félköríves színesablak ábrázolásai:

Jobb oldalon: 1. Oltáriszentség, 2. a Szentlélek, 3. Szentháromság,

baloldalon: 1. a szalézi címer, 2. a Don Boscoi által épített torinói bazilika, 3. Segítő Szűz Mária. (Készültek 1980 környékén.)

A templom szobrai: Páduai Szent Antal, Kis Szt. Teréz, Szent József, Szent Imre, Segítő Szűz Mária.

Az altemplom oltára piszkei vörösmárványból készült, a hozzá kapcsolódó szenvedő Krisztus és a fájdalmas Anya fehér márványból: Majer Sándor szobrászművész alkotása a Hudetz család jóvoltából.

Itt nyugszik vértanú Brenner János káplán is. (Boldoggá avatása folyamatban van.)


A templomnak három harangja van van:

- A nagyharang felirata: Ércnél maradandóbb emlékezet és hála őrizze fénylő nevüket azoknak, akik nagylelkű adományaikkal a magasba emelték a dicséret hangszerét. Készült Örbottyánban Gombos Lajos harangöntő mester műhelyében 1994-ben. Súlya 13 mázsa.

- A középső harang felirata: "Eucharisztikus Krisztus királyunk dicsőségére, első királyunk és apostolunk emlékére és szent Kerény vértanú püspök tiszteletére készült 1938-ban a templom szentelésre." Öntötte Szlezák László Budapesten. Kb. 6 mázsa.

- A kisharangot a régi szükségkápolnától hozták át.

(Forrás: szentkvirin.hu)

Kapcsolódó írásunk:

Mészáros György mellékoltár falképe a Szalézi templomban

2012.09.17. - 01:00 | Büki László 'Harlequin' - Képgaléria megtekintése

Mészáros György mellékoltár falképe a Szalézi templomban

A Nyitott templomok éjszakája rendezvény keretében szombaton éjjel mutatták be a Szalézi Templomban Mészáros György festőművész Don Bosco és Szűz Mária kapcsolatát bemutató szekkóját, mellékoltár falképét. Amíg az érdeklődőknek Tóth Csaba festőművész és Csány Péter atya a templomban található festményekről, szobrokról tartott előadást, a festőművészt kérdeztük az alkotás folyamatáról.

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás