Nőközpontú megoldás, avagy a boldogság csak kézzel fogható? - Némberköztársaság a Ferrum Színházi Társulás előadásában

Képgaléria megtekintése2013.02.28. - 07:00 | Kánya Dóra - Fotók: Makrai Tamás

Nőközpontú megoldás, avagy a boldogság csak kézzel fogható? - Némberköztársaság a Ferrum Színházi Társulás előadásában

"Éljen az anyajogú asszony-társadalom! Éljen a nővilág! Éljen a Némberköztársaság!" Képzeljünk el egy világot, ahol még a valótlan tényszerűsége is látszólagos. Ahol a biztonságos boldogság csupán törékeny melléktermék. A Ferrum Színházi Társulás mélyvízbe dobta a szombathelyieket. Hol kezdődik a színház, hol ér véget a színpad, hol csattan a vicc poénként, hol pedig ólomsúlyú bölcsességként, hogyan jön rá az ember, mitől lesz boldog és egyáltalán, rájön-e valaha is? Határ Győző - Török Gábor: Némberköztársaság.

A Török Gábor vezette Ferrum Színházi Társulás egy nagyobb szünet után új darabbal robbantott Szombathelyen. A Határ Győző tollából született Némberköztársaság, majd az ebből készült darab nem azt a hagyományos és (el)várt színházi vonalat képviseli, amit gondolnánk a túlmisztifikált vörösfüggönyös placcról. A Ferrum most is kivette a részét a „gondolkodj is, ne csak bámulj" nézőponttágító, és közönségnevelő elhivatottságából. Bár itt-ott érezni lehetett, ki az, aki oszlopos színpadi ember, és ki, aki csak éppen kóstolgatja a szakmát.

A Némberköztársaság alapvetően többrétegű mű, és nagyot kell nyelni ahhoz, hogy az utolsó falat is leérjen. Az emésztés viszont egy ennél is hosszabb folyamat, persze ha alapvetően nemcsak esik, hanem csattan is a kedves nézőnek.

Sövény László, Hercegként az egész darab alapja és csúcsa. Az ős-Ferrumos nyitójelenetében égig érő karosszékben egyenesedve fiola-violákat tanulmányoz. Mögötte hatalmas visszatükröző felület, mintha folyton figyelmeztetve lennénk, hogy nem a valóságban tapogatózunk. Aztán az inas, Gaston (Horváth Dániel) és a tervezett ölelkezés alkalmával megérkezik Horváth Zoltán Edmondként. Szeretett unokaöccse épp akkor tért haza a világrészek felfedező útjáról. Az új, a hatodik földrész - Atrabázia - egy aszfaltsivatag, ahol egy horpadás humuszában Edmond magasfokú őskultúra nyomára bukkant, onnan hozta egyebek közt a Herceg számára Nagy Szent Hugolatró­niusz oltárorgonáját, egy szárnyasoltárt, amely jó gyógyszer minden testi baj és rémület ellen, gömbölykockát, mellyel nem lehet csalni.


Modern, abszurd, és szürrealista minden. Ebben a valósággal ellentétes környezetben a Határ Győző- Török Gábor szatíra erősen pulzál. A nők azok, aki leigázzák - szexuális hatalmuknál fogva - a férfiakat, amit leginkább komédiával palástolnak végig. A történetben a Herceg hatástalanítja féltékeny feleségét (Németh Gabriella), aki férje levelei utáni kutakodásban ott marad az íróasztala alatt. Hozzá kell tennünk, hogy a férj korábban - legalábbis az ő tudta szerint - altatószérumot adott neki. Később kiderült, az altató inkább fiatalító szer volt. Meg is lett az eredménye.

Nem telik sok időbe, hogy elfelejtse hitvesét, Edmond hoz egy négylábú (azaz gyors szorzással inkább nyolclábú) gyaloghintót, amelyből - egy varázs távirányító segítségével - négy földrész legszebb konkubinái lépnek elő. Asszíria, Egyiptom, Ázsia, Atrabázia nőstényei gyönyörűek, mégis mintha önálló létük volna. Pintér Viktória, Csillag Tímea, Egri Dorottya és Molnár Petra neccharisnyában, utópikus robotmozgással csábítgatják el a Herceget. A kerekesszékes nagy Ő önfeledt örömében viszonzásképpen odaajándékozza íróasztalát Edmondnak - meglepetésükre ekkor bukkan elő az újjászületett, megfiatalodott volt feleség. A hamvas tündér az unokaöccssel együtt távozik a színről. Erre reflektálva a Herceg dühében össze-vissza nyomogatja a varázstávirányító gombjait, a négy némber pedig egy lézerkardos férfimegsemmisítő, táncos, harcos mozgásba kezd. Végül bekebelezik urukat a hálátlan amazonok. A Herceg jajjveszékelésére senki nem figyel, tenni már nem tud a sorsa ellen: "Éljen az anyajogú asszony-társadalom! Éljen a nővilág! Éljen a Némberköztársaság!"

A nők uralkodnak a férfiak felett, vagy a férfiak a nők felett? Irányítás kérdése pusztán az egész? Kell választani? "... bár nem mindig emlékszünk pontosan arra, miért voltunk boldogok, azt sosem felejtjük el, hogy azok voltunk."

A Ferrum Színházi Társulás bemutatja:
Határ Győző: Némberköztársaság című mulattató színpadi játékát.
Premier: 2013. február 27-én, 19 órakor
Második előadás: 2013. március 9-én, 19 órakor.
MMIK Színházterem, Szombathely Ady tér 5.

Előadás ideje: 80 perc 

Jegyárak: első sorok - 1200 forint
hátsó sorok - 800 forint

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Pados Márta 2013.02.28. - 11:25
Gratulálok az egész társulatnak, színvonalas és nagyon profi előadás volt!

A cikkhez röviden hozzáfűzném, hogy nem Horváth Petra, hanem Molnár Petra Atrabázia megtestesítője.