Kunstkammer - Újra megnyílt a Habsburgok kincseskamrája Bécsben

2013.03.02. - 12:30 | vaskarika.hu

Kunstkammer - Újra megnyílt a Habsburgok kincseskamrája Bécsben

Hosszú évek után péntektől újra látogatható a Habsburgok kincseskamrája, a bécsi Kunstkammer, és benne a gyűjtemény legértékesebb darabja, a Saliera néven ismert arany sótartó.

Március 1-jén nyitotta meg kapuit a teljeskörűen felújított bécsi Kunstkammer, amelyet tíz éve nem láthatott a nagyközönség. Húsz teremben több mint kétezer műkincs várja az érdeklődőket - köztük a 2003-ban elrabolt majd megkerült Salierával. 

A "művészetek és csodák kamrájának" nevezett főúri gyűjteményekben a reneszánsz és a barokk korban olyan tárgyakat gyűjtöttek össze, amelyekről azt gondolták, hogy az akkori idők összes tudását képviselik. A Habsburg-ház tagjai a késő középkorban alapozták meg rendkívüli arany- és ezüsttárgyakból, egzotikus ritkaságokból álló saját gyűjteményüket, és a 19. századig bővítgették a kincsestárat.

A bécsi Kunstkammerben találhatóak hegyi kristályból készült, valamint rinocérosz-szarvval díszített serlegek, óraművek és más mechanikus szerkezetek, de drágakövek, korallok, és cápafogak is. Ez utóbbiról azt gondolták néhány száz évvel ezelőtt, hogy azok sárkányfogak.

A jelenleg a bécsi Művészettörténeti Múzeum gyűjteményébe tartozó Kunstkammert még 2003-ban zárták be, felújítás miatt. Az újból megnyitott kincsestárban most az egykori főúri gyűjtemény több mint kétezer darabját csodálhatják meg a múzeumlátogatók. A gyűjtemény teljes állománya ennél is nagyobb, összesen mintegy nyolcezer darabból áll.


Saliera, Benvenuto Cellini 1540-1543, Párizs
Copyright: Kunsthistorisches Museum

Hosszú idő után először látható a gyűjtemény legértékesebb darabja is, egy arany szobrokkal ékesített, 26 centiméter magas reneszánsz sótartó. A Saliera (sótartó) néven ismert asztali díszt Ceres - a földművelés római istennője - és Neptun - a tenger istene - aprólékosan kidolgozott szobra díszíti. Benvenuto Cellini olasz mester készítette 1540 és 1543 között, I. Ferenc francia király megrendelésére.

A rendkívüli ritkaságot 2003-ban ellopták a bécsi múzeumból, és csak 2006-ban került elő. A betörő egy riasztóberendezéseket árusító cég alkalmazottja volt, aki a felújításhoz felállított állványzaton felmászva, egy ablakon át hatolt be a múzeumba. A műkincset elrejtette és tízmillió eurót követelt érte. Végül 2006-ban feladta magát, miután egy köztéri kamera felvételén azonosították, mint lehetséges elkövetőt.

A Salierát megkerülése után 2006-ban kiállították, de csak rövid időre. A viszontagságok során megsérült műtárgyat azóta restaurálták, így a közönség most újra eredeti pompájában csodálhatja meg.

A Kunstkammer története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor IV. Rudolf osztrák herceg egy Habsburg-házi kincstár létrehozását határozta el. Az arany és ezüst érmék, drágakövek, ékszerek, érdekes gépezetek mellett eleinte itt halmozták fel a Habsburg-ház számára fontos okiratokat, koronázási ékszereket és relikviákat is. Az évszázadok során egyre bővülő Kunstkammer állománya főleg a 16. és 17. században gyarapodott kiemelkedő mértékben, ezeknek a daraboknak köszönheti a mai gazdagságát.


Terem látványterve
Copyright: hg merz architekten

Az egyedülálló gyűjteményt 2013. március 1-jétől láthatja ismét a nagyközönség. Mivel a KHM-nél nagy rohamra számítanak, a belépőjegy mellé időszaki jegyet is váltaniuk kell a látogatóknak. Ezek adott napon adott időszakban 20 percig érvényesek, ez idő alatt kell megkezdeni a kiállítás megtekintését. Az időszaki jegyek előre, interneten is megrendelhetők (https://shop.khm.at/tickets/).

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: MTI, hetedhetorszag.hu

Új hozzászólás