A szakértő válaszol - bemutatjuk Dr. Erményi Imre szájsebész és fogszakorvost

2013.03.11. - 00:15 | Waldo

A szakértő válaszol - bemutatjuk Dr. Erményi Imre szájsebész és fogszakorvost

Biztosan mindenkiben vannak kérdések, amikkel talán nem keresnék fel sem orvosukat, sem kozmetikusukat, sőt, életmód tanácsadó telefonszámát sem tárcsáznák. Szakérő válaszol című sorozatunkkal szeretnénk olvasóink segítségére lenni abban, hogy minden héten az általunk bemutatott szakértőnktől kérdezhessenek, így ne maradjon probléma tanács nélkül. Csütörtök este nyolc óráig várjuk kérdéseiket a szakerto.vk@gmail.com mailcímre, amikre - a teljesség igénye nélkül - következő hétfőn ad választ szakértőnk. Ezen a héten Dr. Erményi Imre szájsebész és fogszakorvos várja a kérdéseket.

HIRDETÉS

Dr. Erményi Imre neve sokaknak egyet jelent a mosolygós fogászatra járással. Azt nem kérdezem meg, hogy mióta vagy ilyen jó kedélyű, de azt igen, hogy mióta vagy fogorvos, és azt is, hogy mindig az szerettél volna lenni?

Szakmai körökben talán jobban, baráti körben és a páciensek között kevésbé ismert, hogy eredetileg általános orvoskaron végeztem. Határozott szándékom volt, hogy a gyógyításnak olyan ágával foglalkozzak, ahol manuális készségre van szükség, műtétek végzésére van lehetőség. Kívülálló számára ez misztikus, esetleg riasztó lehet, de nekem ez teszi „kézzelfoghatóvá" a gyógyító munkát. A Pécsi Orvostudományi Egyetem elvégzése után - rövid aneszteziológiai ténykedést követően - a Markusovszky Kórház Szájsebészeti Osztályán nyílott rá lehetőség, hogy olyan munkakörbe kerüljek, ami az érdeklődésemnek jobban megfelelt. Első szakvizsgámat azonban általános sebészetből szereztem, ami kiváló, sokoldalú szakmai „iskola" és embert próbáló kihívás volt. Ennek teljesítése után, 1999 óta már csak szájsebészettel és mellette fogászattal foglalkoztam, ezek egymást részben átfedő, egymást jól kiegészítő szakterületek. A kórházi műtői munka mellett fokozatosan fogtam hozzá a fogorvosi praxis kiépítéséhez, előbb másodállásban, majd önálló vállalkozás formájában.


Hogy látod, elegendő gondot fordítunk a fog és szájápolásra, vagy inkább az a jellemző, hogy az utolsó pillanatban, a már-már elviselhetetlen fájdalmak miatt keressük fel a fogorvost?

Nyugodtan nevezhetjük közhelynek az állítást, hogy a hazai lakosság nagy átlagban nem fordít elég gondot a szájhigiénés tevékenységre és megelőzésre - de, sajnos igaz az állítás. Vannak kedvező tendenciák, szerencsére a társadalom egyre bővülő rétege számára már alapkövetelmény a szájüreg és fogazat tökéletes állapota és esztétikus megjelenése. A tökéletes mosoly ma már a „trendi" megjelenés része. Azonban, a többség csak panasz esetén keresi fel fogorvosát és csak a legszükségesebb kezeléseket végezteti el. Sajnos, az utóbbi évek kedvezőtlen gazdasági környezete is hozzájárul ahhoz, hogy a lakosság jelentős része nem tud igazán minőségi fogorvosi ellátást igénybe venni. Különösen igaz ez a modern fogpótlásokra és minden olyan kezelésre, amelyre nincs társadalombiztosítási támogatás. Sajnos, bővül az a leszakadó réteg, aki mindenféle ellátásból kiszorul.

Mennyi idős kortól járnak hozzád fogászatra? Gyerekfogászatot is vállalsz, vagy az egy külön szakma?

Nincs sem alsó, sem felső korhatár! A gyermekek ellátásában vannak speciális szempontok, de a beavatkozások többsége az általános fogászati gyakorlattal megegyezik. Természetesen, a nem kooperáló, vagy örökletes, ill. korhoz kötődő problémákkal jelentkező, speciális ellátást igénylő gyermekek; valamint a tartós intézeti ápolásra szorulók ellátását kifejezetten gyermekfogász szakorvos végzi. Gyakran biztatom a kisgyermekes szülőket, hogy amikor kezelésre jönnek, hozzák magukkal gyermekeiket egy beszélgetésre, vizsgálatra, hogy fokozatosan elszálljon a félelmük. Vagy csak figyeljék csendesen, ahogy aput-anyut kezeljük, és rájönnek maguktól, hogy nem is olyan félelmetes az egész...


Mire számíthatnak azok a betegek, akik felkeresik a rendelődet a Bolyai utcában?

A Bolyai utcai rendelőben korszerűen felszerelt, teljes körű általános, és esztétikai fogászati; valamint szájsebészeti-implantológiai ellátásra berendezett rendelővel, saját panoráma röntgen-készülékkel és 15 év szakmai tapasztalatával várjuk a jelenlegi és leendő kedves pácienseket. Barátságos környezetben, a város belső zöldövezetében, ahol a régi stílusú, nagy és személytelen egészségügyi megaintézmények riasztó környezetét teljesen elfeledve kaphat segítséget és ellátást, aki hozzánk bejelentkezik. Az előjegyzési időpontok kiosztásánál maximális rugalmasságra törekszünk, sürgős panasz esetén igyekszünk soron kívüli ellátást, elsősegélyt nyújtani.

A kezelési terv megválasztásánál igyekszünk többféle megoldási lehetőséget felajánlani, a költségkímélőtől a legmodernebb fogbeültetési eljárásig, és a döntésbe mindig bevonjuk a pácienst is. A praxisunk gyakorlatilag valamennyi önkéntes egészségpénztárnak a szerződéses partnere, így a kedves páciens magán-egészségpénztári számla terhére is kiegyenlítheti a kezelés díját.

Dr. Erményi Imre honlapja ide kattantva elérhető.

Csütörtök este nyolc óráig várjuk kérdéseiket a emailcímre, amikre - a teljesség igénye nélkül - következő hétfőn ad választ Dr. Erményi Imre.


Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Ervin 2013.09.20. - 01:19
Kedves Doktor úr'
3 sikertelen mütéten estem át. A helyzet: a felső bal 4es fogam,koronát ki kellett húzni,mert gyulladás indult a gyökerétől, ami a 3as fog mellet egyszerüen "elpusztitotta" a csontot. 3 műtét alkalmával tárták fel a területet ahol műcsonttal pótolták a hiányt. 1.alkalommal túl hamar szedték ki a varratot, a seb kinyilt és a csontpótló kipotyogott. 2. alkalommal nagyon levarrták az inyt ami feszült és nem engedte benőni a sebet, emelett zavart a beszédben is. Ezután begyulladt és a kellemetlen bűz miatt kinyitották űjra a sebet, majd mikor látta az orvos , hogy nincs genny újrazárta. Ezután sem zárult a seb szemfog felöli része és a csontpótló ismét kihullott. A 3. műtétnél megismételték ugyanazt a folyamatot. 4 nap után szétnyilt a seb és az iny külső része elhalt.
Ami maradt az egy tátongó lyuk a két fog között, 3cm mély, mivel minden alkalommal kapargatták a csontot. A szám felöli részen pedig nem maradt iny.
A kérdésem az, hogy belemerjek e vágni ugyanazon a klinikán a 4. műtétbe, amikor is más ötlet hiányában csontátültetést akarnak csinálni az államból....de nincs mivel boritani, mivel a külső részen nem maradt iny és ami még rettentőbb, nem igazán tudom használni a bal arcfelemet,mert a sok varrás következtében feszül. Most tamponálják a lyukat, hogy valamennyire összehúzódjon.
dr. Erményi Imre 2013.09.24. - 22:55
Kedves Ervin! Csonthiányok pótlására különféle anyagokat (ún. graftot) használnak, mindezek közül legeredményesebb a kivett saját csont beültetése, viszont a páciens számára ez a legmegterhelőbb beavatkozás. Azonban, ez a beavatkozás is csak akkor lehet sikeres, ha a beültetés feltisztult, gyulladásmentes befogadó területen történik, tehát az előkészítés időnként hosszabb időt vesz igénybe. Érthető, ha 3 sikertelen beavatkozás után megrendül a bizalma, konzultáljon kezelőorvosával, hogy magasabb szintű ellátó intézetet (akár fekvőbeteg-osztályt) érdemes lenne-e felkeresnie.
Nilla 2014.09.20. - 16:10
Tisztelt Doktor Úr!
Kedden (09.16) szájsebészeti műtét során eltávolították a a jobb alsó bölcsességfogam. Jövőhéten megyek varratszedésre. A kérdésem az lenne, hogy leghamarabb mikor lehet elkezdeni sportolni a beavatkozást követően? Konkrétan hosszútávú futásról lenne szó. Már annak is örülnék, ha 1-1 órát lehetne futni kisebb intenzitással varratszedést követően néhány nappal. A lényeg, hogy semmiképp nem szeretnék rosszat tenni ezzel, és kivárnám a tanácsolt pihenési időszakot. Ön mit javasol?
Válaszát előre is köszönöm!

Kozák Anikó 2015.09.08. - 10:56
Tisztelt Doktor nő!

Szeretném tanácsát/véleményét kérni.
Holnap bal alsó bölcsességfogammal szájsebészetre kell mennem, hogy kivetessem,mert tolja a többi fogat előre, illetve nagyon nehezen akar előbújni.
Fogorvosom szerint ezt már nem kell vágni, elég 1 fogó + 1 emelő(nem tudom mi az, de furán hangzik).
Ön szerint holnap ezt a fogat műtét nélkül kitudják húzni?
Mire számítsak?
Mi a véleménye?

ez a fog lenne az:

http://kepkezelo.com/images/p8nftw4c3tabwdlaqayf.jpg

Válaszát előre is köszönöm
timea 2016.10.25. - 15:54
Kedves Doktor Úr!

Múlt hét csütörtökön kihúzták a jobb szemfogamat másnap az altta lévő fogat azóta fájdalomban szenvedek tegnap vissza mentem a szájsebészetre és az alsó fogamnál fogmeder gyulladást állapitottak meg elkezdtéek a kezelést ma is voltam fertőtlenitésen és csíkot raktak be de a fájdalom még mindig van és mellette szedem a cataflamot is mikor várható a javulás.

Köszönöm a válaszát.
dr. Erményi Imre 2016.10.25. - 21:21
Kedves Tímea! A panaszok ilyenkor akár 1-2 hétig is eltarthatnak. Folytassa a javasolt kezelést.
dr. Erményi Imre 2016.10.25. - 21:41
Kedves "Nilla", "Kozák Anikó"!
Elnézést kérek az elmaradt válaszért, de nem kapok értesítést a kérdésről. Remélem, megoldódott a probléma.
Orsi 2016.11.14. - 13:58
Kedves Doktor Ur!

Erdeklodni szeretnek, hogyha a felso bolcsessegfogaknak nincs eleg hely, hogy kinojjenek, viszont nem toljak ossze a felso fogsort (mivel nem befele hanem enyhen kifele nonek), akkor maradhatnak az inyben? 24 eves vagyok es eddig meg semmilyen problemat nem okoztak ezek a bolcsessegfogak, viszont az also kettot ki kell muteni az inybol, mert azok toljak a tobbit es mivel fogszabalyzast szeretnek, ezeket muszaj lesz eltavolitani. Szivesen kuldok panorama rontgent es kefalometria rontgent is a pontosabb diagnozis erdekeben.

Szives valaszukat elore is koszonom!!

Tisztelettel: Orsi
dr. Erményi Imre 2016.11.14. - 19:51
Kedves Orsi!
A bölcsességfogak eltávolítása indokolt lehet szájsebészeti okból és fogszabályozási okból egyaránt. A fogszabályozó szakorvos javaslatát mindig figyelembe kell venni a döntésnél.
Gyula 2016.12.03. - 11:05
Tisztelt Doktor!

Olyan problémám lenne, hogy nemrég kihúzták a bal alsó 6-os fogam, annak a helyére beültettek egy ciszta zsugorító csövet. Ugyanis hatalmas foggyökérből kiinduló állkapocscsonti cisztám van. Már a beavatkozás előtt is fájt a bal fülem, mandulám, halántékom és a hajam is hullott. Most, hogy megtörtént a beültetés, ezek még jobban fájnak és maga a beavatkozás helye is nagyon begyulladt, tiszta genny. Helyi doktor adott Augmentin tablettát. 2 nap elteltével még nem segített, és az állam is (ahogy a ciszta lehet) és a bal pofazacskóm kezd eléggé megdagadni illetve a csövet is eltolta a duzzanat. Telefonáltam a sürgősségire, ahol annyit mondtak, hogy szedjem tovább az antibiotikumot, és meleg borogassam a duzzanatot. 4 nap múlva kell visszautaznom Pécsre kontrollra. Az lenne a kérdésem, hogy tényleg nem lehet nagy baj? Mert eléggé tartok valami komolyabb fertőzés kialakulásától. Esetleg kamillás gőzölés segíthetné a ciszta ürülését? Válaszát várom!
dr. Erményi Imre 2016.12.04. - 17:40
Kedves Gyula!
Ha úgy érzi, hogy romlik az állapota és fokozódnak a panaszai, vegye fel a kapcsolatot a műtétet végző intézettel, hogy fogadják soron kívüli kontroll vizsgálatra. Ha láza is van, akkor pedig semmiképpen ne késlekedjen!