Osztálylétszám 600, nem hiányzik senki - egy tanítónő naplója az Ocho Macho koncertről*

Képgaléria megtekintése2009.03.09. - 03:00 | Dancspista - Fotók: Bonyhádi Zoltán

Osztálylétszám 600, nem hiányzik senki - egy tanítónő naplója az Ocho Macho koncertről*

Dancspistát Ocho Macho koncertre küldeni egyet jelent azzal, mintha Lemmy „Motörhead” Kilmisterrel az erényes élet alapvetéseit taglalnánk, alkoholmentes sör társaságában. Node Pistánk megfogadta, hogy nem önt a garaitra, ergo józang marad, és tánczos lábát egy perczel sem teszi ki előbb a koncertfinis előtt. Szombat este a fogyókúrás receptek is csődöt mondtak, mert jöhetett volna bármilyen „pilátesz” vagy „zsírleszívesz” tréningarc, ennél teltebb házat még ő sem fogyasztott le.
*A cikket csak saját felelősségre, a képeket és a videót ellenben kötelező jelleggel! Mármint, hogy ajánljuk.

Tegnap este egy régi ismerősünkkel - aki nemkülönben az egyik helyi általános iskola tanítónője - pár rókás, boszorkányos nyomdával, és csak szigorúan szélsőséges esetben bevethető osztályfőnöki figyelmeztetővel felszerelkezve léptünk be a focipályává avanzsálódott mozi aulájába, hogy meghallgassuk Ocho Macho igazgatói tanács évnyitó beszédét. Álljon alant az ő élményeinek összefoglalója.

Egy-két bejárós lurkó megkésve bár, de törve nem érkezett az igazgatói nyitóbeszédre, de ezt még elnéztük, hiszen tudtuk, hogy ilyenkor nagyon rossz a vonat- és buszközlekedés. Csodálkoztunk is, hogy ennyien megjelentek, mert évközben nem nagyon találkoztunk velük a matekórákon, sokkal inkább a WC-ben cigizve. Örömmel láttuk viszont, hogy a decemberi évzáró óta eltelt időszakhoz képest semmit sem változtak a tanulók, mindenki az „egyéniségét" kidomborítva, de az iskolában normaként elfogadott öltözék szerint jelent meg az ünnepélyen.

A lármát a recsegő hangszórókból kiáradó zúgás törte meg. De ez még nem egy koncerthez furcsán hasonlító beszéd első hangfoszlánya volt, hanem azé, a közben elromlott fúrógépé, aminek hangját az új beszerzéséig a technikatanárnő fogja helyettesíteni az óráin, a zökkenőmentes oktatás érdekében. Aztán végre-valahára megjelent a színpadon a sapkában, pólóban, nadrágban, zokniban és Adydas cipőben, vagyis igazi irodalomkedvelő igazgatóhoz méltó szerelésben Ocho bácsi, hogy bemutassa azokat az elképzeléseket, amik a következő félév fontos teendői közé tartoznak.

Nőnapon csak a cipő nem gerjedt - Gergő, az Ocho Macho énekese egy balos csüdrevalóval

Említést tett arról, hogy a világ fantasztikus, hozzátéve, hogy iskolánk kitartóan, de fáradtságot nem ismerve folytat küzdelmet a babyloni székhelyű oktatási minisztérium ellen, a kötelező óraszám növelésének eltörléséről, valamint az iskola biológia szertára számára kiutalt, tömeges Naomi Campbell-alakú csontvázak használatának bojkottálása miatt. Ezenkívül kirándulást tervez a végzős osztállyal Babylonba, és egy öreg rasztát fog alkalmazni kémiatanárnak, a Nemzeti Alaptanterv új, „Szmog" környezetvédelmi moduljának megfelelően. Eleinte egy kicsit furcsa volt számunkra, hogy beszéd közben spanyol kifejezésekkel él, és olyan szavakat használ a kréta, szivacs és a tanári asztal helyett, hogy sex, tequlia, marihuána, de alternatív oktatási intézmény lévén be tudtuk építeni ezt a következő év alapozó képzésébe. Mondanivalója még arra is kitért, hogy „Láttam a madarakat szállni az égen, szemembe sütött a nap!" Ennyire frappánsan még nem hallottunk senkit átsiklani a felett, ha hivatalos beszéd közben egy madár éppen rádobja az "atombombáját".

Az pedig már fel sem tűnt, hogy mindezt úgy jelentette be, hogy mögötte ott pörgött Dob Gyurika, virgázott Szólógitár Dodó, harsogott Trombita Jézus, pötyögött Szintetizátor Jákob, dörmögött Basszus Marci, akik mind az iskola igazgató-helyettesei. A diákok mindannyiszor visszakövetelték őt a színpadra, olyan dolgok miatt, amiken még mi is meglepődtünk. Nem képzeltük volna például, hogy a nebulók ekkora elánnal tomboljanak az iskolai kerítés „zöldre" festésének hírére, everything is all rightot dúdoljanak, miközben lángol a tornaterem, vagy, hogy „pozitívan éljek", amikor a fizika órán már nem lehet normálisan megmutatni a vonzáselméletet, mert minden mágnest átfestettek pirosra. Párszor megpróbált elköszönni, de nem jutott eszébe, hogy mit is kell ilyenkor mondani, így pár pillanatra sötétté vált a terem - köszönhetően az intézmény egyetlen szabotőr múltú fizikaoktatójának -, addig is megvitatva ezt a problémát a tanári karral.

Hol van Babylon? - Az osztálykirándulás részleteinek megbeszélése a Bolero TRavel bevonásával

Legtöbbjük szakterületének megfelelően próbált megoldási javaslattal szolgálni, de nem volt elég stílusos és merész felmondani a teljes Walesi bárdokat, távolt ugrani a közönségbe, vagy mészhidrátot készíteni nátrium-hidroxidból. Végül félve, de mindannyian beleegyeztek, hogy azt mondja: sziasztok - várva a füttykoncertet, és az iskola azonnali bevásárlóközponttá átalakítását. De nem ez történt, mindenki értékelte ezt az erőfeszítést, ő pedig nagy megkönnyebbülésében a tequila-rum-curacao szentháromságra esküdött fel azon nyomban.

A beszéd után Dj Zulu, az iskola takarítója söpörte és mosta fel a pályát úgy, hogy szerszámainak munkazaja a hetvenes, nyolcvanas évek funky és hip-hop klasszikusaira hajazott. Nem is gondoltuk volna, hogy így lehet rá táncolni. Kedvenc tisztává varázslónk olyan jól megtanulta pörgeti seprűjét és lapátját, hogy ezt a szókincse bánta és csak az Ocho Macho-Dj Zulu-Nőnap variációkig terjedt ki. De sebaj, beszéltek és táncoltattak helyette is a dinamikus, csatába hívó dallamok. Mi pedig lelkiismeretünkben megnyugtatva készültünk az év első fogalmazás órájára.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Zool 2009.03.09. - 08:09
Jó volt nagyon a buli!!
lamperta 2009.03.09. - 13:57
Kedves főszerkesztő! Pont az ilyen jellegű cikkek miatt kezdem egyre kevésbé szeretni az oldalt, és nem csak én vagyok így vele hanem a baráti közösségben és ismerőseim között sokan még. Nem a kritikáról van szó, hanem pont arról, hogy itt van ez a cikk és töményen több oldalon keresztül nem szól semmiről. És ez már nem az első, amely semmi hangulatot semmi gondolatvilágot, és semmi tájékoztatást nem ad, csak egy meg nem értett elme segélykiálltását a világ felé, hogy segítsetek és figyeljetek rám, mert én is itt vagyok! Hát kérem, kell nekünk az iylen tömény semmi? Mert dancspitsa arról aztán tud írni, elég sokat. Gondolom egy idő után majd lekerül a kommentem mert nem üti meg a dícsérő szintet! én javulást kívánok az oldal ezen részéhez! üdv: Attila

Harle 2009.03.09. - 14:44
Szia, nem kerül le a kommented, miért is kerülne le? Az eseményhez tartozik, semmi olyat nem tartalmaz, ami miatt "cenzúrázni" kéne, amúgy sem nagyon szoktunk ilyet. Ide regisztráció nélkül lehet írni, kevés ilyen oldalt találsz, főként ha azt is hozzátesszük, hogy nem hivatásos (fizetett) arcok szerkesztik - a szabadidejükben..... Ami a kritikát illeti: ha az ilyen jellegű cikkek miatt kezdted "kevésbé szeretni" az oldalt, azt sajnáljuk, de sokan vannak, akik meg ilyenek miatt szeretik. Ez valahol kiegyenlítődik, szerencsére. Megtehettük volna azt is, hogy simán fotóriportot teszünk ki a koncertről - nem tettük, mert ennél azért jóval több véleményünk volt róla, és nem akartuk a konfliktuskerülő, véleménytelen lapok sorát bővíteni... OM-ről eddig megjelent 4 koncerttudósításunk és egy lemezkritikánk - vajon mit lehet újat írni egy olyan nőnapi koncertről, ami ismét teltházat vonzott, és 3 hónapon belül ugyanazt a repertoárt hozta el a moziaulába? Nyilván csak ismételni lehet azt, hogy szuper hangulat és teltház volt, + az El Mundo Fantastico és néhány új szám lett lenyomva. Ezt pár mondtaba meg lehet írni, és ennyi. Ilyen értelemben van alternatívája a fotóriportnak. ;)

Ehelyett az történt, hogy Dancspista ismét kitalált valamit, ami egy kicsit más, mint egy hagyományos (mondhatjuk úgy: UNALMAS) koncerttudósítás. Nyilván sok újat nem hozhat ahhoz képest ez sem , mint amit eddig már bemutattunk az OM-ről 3 cikk és egy lemezkritikán keresztül, így kitaláltunk egy környezetet, amibe belehelyeztük az egész bulit. Gondoltuk érdekesebb, mint a sok sztereotip üres duma, amivel tele van a háló.... Nézőpont kérdése. Próbálunk kicsit elvonatkoztatni, gondolkodtatni, és nem direktbe leírni unalmas, közhelyes koncertkritikát. Dancspista csak egy, a 10 lapunkon publikáló személy közül. Az ő stílusa ilyen. A többieké nem. Lehet szelektálni, mi megadjuk a lehetőségét! :))

Abba meg nem akarok belemenni, hogy mennyire próbál hangulatot kelteni a kommented az oldal ellen, hiszen nemcsak Dancspista ír ide, hanem mások is, de ha csak az ő személyén keresztül vonsz le következtetést a site-ot illetően, akkor úgy gondolom, te is ugyanúgy "semmit mondasz" ezzel, mint ahogy - szerinted - az írásával Pista.

Esetleg a napokban megjelent Lüzisztraté vagy Garzuly-cikkek is semmitmondóak, vagy épp a Folkfree lemezkritika, amiről épp a zenekar vezetője írta azt, hogy ezt tekinti etalonnak?? Ejnye micsoda egy oldal ez, kérem... :))

Még egy gondolat az OM-cikk kapcsán: teljesen rendben van, nincs benne semmi sértő, a nőnapi ereszdelahajamat-hangulathoz passzoló. Ha hozzátesszük azt, hogy egy rajongó lehúzta Dodó cipőjét koncert közben, akkor ez az írás is ilyen "cipőlehúzós" jellegű. Ismerjük és szeretjük is az OM-es srácokat, nem hiszem, hogy mosakodnunk kell, de nyugodtan mutass másik oldalt (ha tudsz), aki ennyit írt volna róluk, mint mi. :)) Fél év alatt. :) Ráadásul Pista nem is akarta bevállalni ezt a feladatot, okulva az előzőekből, de erőforrásainkat úgy osztottuk el, hogy neki maradt az OM, azaz ismét kihúzta a gyufát - a legrövidebbet. ;)

Különbözőek vagyunk, és a te véleményed csak egy, a sok közül! Köszönjük, mert van tanulsága: Pistán egy kis "fine tuningot" kell eszközölnünk. ;)))

Písz, Harle
dancspista 2009.03.09. - 17:00
Kedves lamperta, kedves baráti köre, kedves diktátorok!
Úgysem fogjátok elhinni (dehogynem :D), de amikor nekiláttam megírni ezt a cikket, már tudtam, hogy ismét mérföldkőhöz fogok érni. Ez esetben azonban jobban szerettem volna az Írott-kőhöz, a csendes, sallangmentes, a maga valójában szétnyugtató környezetbe betenni a lábamat. Felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy valami ilyesmire számítottam. És meg is kaptam. Ti lehetnétek akár a kedvenc filmem is. :D Azt viszont nem értem, hogy miért pont most tisztelsz meg azzal, hogy beírod a nemtetszésesedet Velem(kérlek ne érts félre, most nem a kultfaluról beszélek) kapcsolatban. Vagy a többi cikknél csak azért nem kommenteltek be, mert azokhoz a zenekarokhoz még nem tisztogatjátok, mint egyes halfajták a fehér cápák hasát?
Higgyétek el annak idején a tíz csapás rosszabb volt, mint én.
Vagy inkább legyen dögvész, csak én ne írjak többet? :D
De most komolyan, van annyi energiája az együttestagoknak, hogy még dinamitzsinórok is legyenek?!
Mi lett volna akkor, ha az egészet litvánul írom meg, de benn hagyok ilyen szavakat, hogy jó hangulat, sokan voltak, parfüm, smink, hörcsög! Akkor már nem kaptam volna meg ezt a verbális bal horgot ?! Ezek szerint nektek már ennyi is elég lett volna. Most meg kapálóztok, mert nem kaptatok visszaigazolást magatokkal kapcsolatban a koncerten keresztül. Ahogy az egyik szobatársammal már kiötlöttük: "Ne legyetek már ennyire kockák!"
Az pedig tényleg nem ildomos, hogy ezért nem kezditek el szeretni a lapot,
mert ezzel egyfajta negatív gondolkodásmódot képviseltek, ami ellentmond azzal, amit öreg Gergő énekel: everything is all right, ti pedig erre táncoltok szakadatlan és üdvrivalgtok a végén!
A dicséretről meg csak annyit, hogy eddig semmilyen írásos bizonyítéka nem volt, hogy kaptam volna elismerő szavakat a stílusommal kapcsolatban. Feltéve, ha a barlangrajzokat nem ide számítjuk.:D
sex, drugs, bableves!
belfegor 2009.03.09. - 17:18
Én nem látom ezt olyan tragikusnak, ahogy lamperta leírta. A cím egyértelmű utalás a teltházra, a körítés meg inkább szokatlan, mint semmitmondó. Szokatlan, mert az emberek nem így gondolkodnak. Szeretik közérthetően fogyasztani azt, amit kapnak. Az Ocho Macho egy közérthető, könnyen fogyasztható zene. Annyira nem érdekes, hogy szólók és improvizációk elemzésébe merüljön el a kritikát író, mert nem is erről szól a történet. Az Ocho Macho szórakoztatni akar, és azt profi módon teszi, úgy, hogy hatalmas rajongótábora van. Ez az írás is szórakoztatni akart, de paradox módon nem a tömegek nyelvén. Lehetne írni, hogy öncélú megközelítése ez egy koncertkritikának, de elolvasva utóbbi írásait, a Hotknives és az Átjáró egyedi értelmezése is ült, ha nem is voltam ott, el tudom képzelni rajta keresztül, hogy mi volt a két koncerten. Meg egyébként is meg van csillagozva a cikk a bevezetőben. xD
dancspista 2009.03.09. - 17:23
Ja igen, még annyit, hogy a cikket eredetileg visszafelé írtam volna meg, a szavakkal együtt. Az mekkora nukleáris töltet lett volna! Neked meg úgy is tetszett a Benjamin Button különös élete, ez biztos kasszasiker lett volna nálad! :D
Görbe tükör nem tört tükör.
Feri (bf13) 2009.03.09. - 19:21
Már megint macho vs pista :D Pista én veled vagyok 2 sör fejébe....
Atom 2009.03.11. - 14:33
Én pont azért olvasom el DP írásait, mert nem mindennapi a tálalás. Ki vinné el a fonalat egy metál koncerten a fúrók és a fémforgácsolók felé ha ő nem, vagy egy OM bulit az oktatásba? Persze nem lehet felületesen olvasni, ha nem figyelsz vagy kihagysz egy mondatot akár bele is zavarodhatsz, de csak azért mert a gondolati szálat nem szabad megszakítani, még akkor sem, ha csomóvá tekereg. Ez az oldal azért jött létre és pont azért szerethető, mert másképp tálal. Mert egyéniségek írnak, akiknek a képeryőre vetett karakterkupacában ott van a személy, a stílus, függetlenül attól, hogy néhol lehet képzavart kelt az olvasóban. És tényleg. Most mit lehet írni arról ami ugyanaz? Vagy egy fotóriportot, hogy sokan voltak, nem fértünk el-Mundo meg a Dodó cipője, vagy inkább egy "képzelt riportot"...
Harle 2009.03.11. - 14:43
:DDD Tökéletes meglátás, köszi! :) Ettől persze Dodóéknak is igazuk van, hogy kerülni kell a félreérthető megfogalmazást, de ha pl. az akusztikus koncert beszámolóját olvassa el a látogató, ott sem egy megszokott kritikát kap. A hozzáállás meg nem zsigerből leszóló, ezt kell elfogadni!
Another Scorcher 2009.03.12. - 11:35
Elég végignézni a képeket, és mindent elárul...... nomeg az, hogy ennek a zenekarnak a neve sincs jól leírva....:)
igen, megint megjött a kritikus:)
lamperta 2009.03.14. - 23:01
Szerkesztőségi gyűlés volt a kommentem után?Micsoda összetartás! le a kalappal! Gyors reakció: nem a macho váltotta ezt a dolgot ki, csupán jóindulatból tettem kritikát, a változás, és a javulás miatt, hisz az újságírásnak is van egy sajátos etiketje. Méghozzá a közlés, a hírérték, meg a többi. amely néha nem üti meg a mércét. Ha pedig sok a machoból, akkor miért nem csak fotogalériát adtok ki, néhány sor kommenttel.ha minden héten fellépnének minden 7en lenne egy beszámoló??? ki ki a saját stílusában? Ha jól tudom a héten a fősulin is megmozdulnak. Ilyen esetekben (nem csak ocho-éknál) gondolkodjatok el csak egy sima képgalérián, az néha sokkal többet elárul, mint egy feleslegesen nyújtott beszámoló valaki egyedi stílusában, mely a tanítónéni osztályán verődik le ha valaki nem tudja felmondani a leckét.
Harle 2009.03.15. - 01:20
Lamperta, köszi, ha nem gond, nem fogadjuk meg, amit javasolsz. Annyi "fogadatlan" főszekesztő van már...:) Egyébként meg többször leírtam már, hogy a kritika nem tényközlő műfaj... ezt lenne jó szem előtt tartani. A sajtó napjáról is Pista írt, az alapból tényközlés, Úgy is lett megírva. Szerkesztőségit csak emiatt nem hívunk össze, egyébként meg nézd meg az időpontokat: képtelenség is lenne. Egyszerűen csak olvassák mások is az oldalt, és némelyeknek egyezik velünk a véleménye, ennyi. Ahogy a tied nem... :) Macho-téren legalábbis. Olvasd végig a többi OM cikket is, úgy kerek a kép. Ne ragadj le egynél... :) A többit meg mi eldöntjük, mondjuk épp egy szerkesztőségin.
lamperta 2009.03.15. - 11:14
nagyon elbeszélünk egymás mellett...szerintem nem sikerült nekem jól tálalni, vagy neked jól, megérteni a problémát. Ennek semmi köze az Ocho-hoz.
Harle 2009.03.15. - 13:06
Persze, alapvetően egy személyen keresztül "látod a problémát".

De ahogy írtam ezelőtt: "Abba meg nem akarok belemenni, hogy mennyire próbál hangulatot kelteni a kommented az oldal ellen, hiszen nemcsak Dancspista ír ide, hanem mások is, de ha csak az ő személyén keresztül vonsz le következtetést a site-ot illetően, akkor úgy gondolom, te is ugyanúgy "semmit mondasz" ezzel, mint ahogy - szerinted - az írásával Pista."

További észrevételeidet ezzel kapcsolatban (hiszen már régen nem az OM-ről szól a dolog...) az info@vaskarika.hu címre várom. Kösz.