Egyértelműen Jóindulat - az Átjáró 2. sárvári elődöntője

Képgaléria megtekintése2009.03.09. - 16:30 | Shelly

Egyértelműen Jóindulat - az Átjáró 2. sárvári elődöntője

A hétvégén tovább folytatódott a megmérettetés az amatőr zenekarok között, az Átjáró 2. sárvári elődöntőjében. Már az első két fellépést követően kiderült, hogy lényegesen erősebb mezőnyre lehet számítani, mint Szombathelyen. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hogy a hét induló zenekarból kiket jutasson tovább, de végül a megyeszékhelyről érkező Smells Gooddal, valamint a várvölgyi Jóindulattal találkozhatunk a döntőben.

A tehetségkutatók miden résztvevőnek kihívást jelentenek. A zenekaroknak bizonyítaniuk kell, hogy profi hangcuccon lámpalázukat hátrahagyva, rendes színpadi produkciót adjanak elő, a zsűrinek pedig, hogy mindezt, valamint helyenként a technikai, hangzásbeli problémákat figyelmen kívül hagyva, a legjobb döntést hozza meg. Persze a közönségről sem szabad megfeledkezni, akiken minden fellépő teszteli, hogy számukra hol a hallgathatóság határa.

A hét fellépő különböző stílusokat képviselt, más-más színpadi produkcióval, eltérő hibákat követve el. Épp ezért már az elején fontosnak tartjuk tisztázni: nem tisztünk negatívan kritizával illetni a fellépő zenekarokat, főleg annak ismeretében, hogy ezt még a zsűri sem tette. Inkább azt nézzük meg, hogy ki, és milyen produkcióval lépett fel, és az miért volt szerethető.

Smells Good

Horváth Milán (18) - gitár
Somorjai László (18) - ének
Kaumics György (19) - dob
Halmai Dóra (17) - vokál
Oroszvári Ádám (20) - basszus
Vugyel Attila (17) - gitár

A közel egy éve működő szombathelyi zenekarnak mindössze négy-öt fellépése volt eddig. A saját meghatározásuk szerint alternatív rockot játszó együttes az 1968-as feldolgozás számának a Monkees: I'm a believer dalát választotta, melyet három saját szám követett. Ezek közül a Hovatovább tetszett a legjobban, de mind a Fűszál a Holdon, mind a Buborékterápia megállta a helyét, akár a szövegeket, akár a zenét nézzük. Így érthető a zsűri döntése, aki a második helyen juttatta döntőbe a zenekart.

Rith

Dan Sebastian (14) - szólógitár, ének
Horváth András (19) - billentyű
Németh Tamás (18) - dob
Horváth Patrik (15) - basszusgitár

Második fellépőként érkezett a színpadra a bői Rith együttes. Tipikusan az a banda, akire azt szokás mondani, hogy szemtelenül fiatal. 14 évesen nem lehet egyszerű énekesnek lenni, de a két éve alakult zenekaron ebből semmit sem lehetett érezni. A két legifjabb tag, Dan Sebastian (14), valamint Horváth Partik (15) olyan játszi könnyedséggel és fesztelenül mozgott a színpadon, hogy öröm volt őket nézni és hallgatni. Három saját számmal - Rocker vagyok, Fekete bárány, Aprópénz, valamint a Doors: Hello, I love you feldolgozásával mutatták meg tehetségüket. Zenéjükön egyértelműen érződik a régi magyar rockzenekarok hatása, ami egy kicsit meglepő, hogy ilyen fiatalon egészen a '80-as évekig nyúlnak vissza. Bár mostani szereplésük sajnos csak egy különdíjra volt elegendő, mely szerint a KIÖ RÁBA-PART 4. ifjúsági programfesztiválon léphetnek fel, de kíváncsian várjuk, hol fognak tartani két év múlva!

A&D

Gáspár Eszter (16) - ének
Flóra László (20) - gitár

Kicsit gondban voltunk, hogy vajon lehet-e egy mindössze két tagot számláló felállást zenekarnak nevezni, de végül is volt már ilyenre példa a zenetörténelemben. Alakulásukat tekintve vitathatatlanul a szombathelyi páros volt a „legújabb", hiszen csak idén januárban álltak össze. Az Átjárón debütáltak először, korábban ugyanis még egyetlen fellépésük sem volt. A mostani bemutatkozásra négy feldolgozás-számmal készültek. Rihanna Take a bow-ja egész jó volt, de 1968-ból, a Beatlestől feldolgozásként választott Hey Jude már nem jött át annyira. A másik két dal, Kate Perry Hot 'n' coldja, valamint a Los Lobos La Bambája talán jobban szólna „bővebb" zenei kísérettel.

Re-entry

Rába Petra (18) - ének
Borbély Vilmos (19) - gitár
Dóka Roland (18) - gitár
Csoknyai Balázs (18) - basszusgitár
Korpics László (20) - dobok

A szombathelyi Re-entry zenekar azon kevés együttesek közé tartozott, akik már kisebb „rajongótáborral" rendelkeztek annak ellenére, hogy csak 2008 júliusában alakultak, és mindössze pár kisebb fellépésen vannak túl. Mary Hopkins: Those were the days feldolgozása után két saját számot szólaltattak meg Valaki vár, valamint Ébredj címmel. A mindössze 18 év átlagéletkorral rendelkező zenekar meglepően jól szerepelt, minden megvolt bennük, ami egy igazi színpadi produkcióhoz kell: összerakott fellépés, színpadi megjelenés, jó énekhang. Így nem csoda, hogy a zsűri a harmadik helyre rangsorolta őket. A baj csak az, hogy ez a továbbjutáshoz kevés volt...

 

Fountain

Horváth Gábor (28) - ének, gitár
Pongrácz Norbert (21) - dob
Nagy Zsolt (20) - szólógitár
Bujdosó Bence (20) - basszus

A körmendi Fountain az egyik titkos kedvencünk lett. A 2008 májusában alakult zenekar még csak három-négy koncerten van túl, de már az első akkordok után eldőlt, hogy olyan zenei stílust képviselnek, ami eddig nem szerepelt a fellépő zenekarok repertoárjában. Nem érződött rajtuk sem a '80-as évek magyar rockzenéje, sem a mostani alternatív irányzatok, de annál inkább egyfajta grunge-os „beütés", amiért viszont rajongtunk. Simon & Garfunkel Mrs. Robinson feldolgozását követően két saját számot adtak elő Wrong way, valamint Alcohol címmel. A dallamos gitárjáték most egy különdíjat hozott a Horváth Gábor vezette együttesnek, ugyanis felléphetnek a KIÖ RÁBA-PART 4. ifjúsági programfesztiválon.

Horizon

Szutor István (28) - ének, gitár
Zalka Dávid (28) - szólógitár
Horváth Róbert (24) - gitár
Gángli Péter (18) - basszusgitár
Gángli Györk (15) - dob
Budzisz Dávid (18) - szintetizátor

A 2005 végén alakult együttesről már a színpadra lépést követően kiderült, hogy az eddigi zenekarok közül a legrutinosabbak. Gyors hangolás, beállás, és minden úgy szólt, ahogy kell. A hazai, valamint külföldi feldolgozásokat játszó Horizon eddig többnyire kisebb rendezvényeken, bulikon lépett fel. A tehetségkutatóra három ismert együttes dalával készültek: a Pink Floydtól az Another brick in the wall (part 2), a P. Boxtól A zöld, a bíbor és a fekete, valamint a Manfred Manntől a Mighty Quinn volt a versenyrepertoár. Kiváló választás, kiváló előadás, amikre nem lehetett panasz. De ha már egyszer tehetségkutató, akkor inkább szóljon kicsit rosszabbul, de saját számok szerencsésebbek lettek volna.

Jóindulat

Udvari Ádám (21)- ének, gitár
Udvari Dávid (20)- ének, basszusgitár
Cserép Dániel (17)- vokál, gitár
Karácsonyi Balázs (22)-dob, vokál

Az utolsó pedig mindent visz. Nem véletlenül. A 2005 júniusában alakult várvölgyi zenekar mindenkit lenyűgözött. A Beatles Hey Jude feldolgozása mellett (igen, ismét, de ezúttal élvezet volt hallgatni), két saját számot adtak elő: Mondom, valamint a Hosszú kávét. Összeszokottság, magabiztosság a színpadon, változatos előadásmód - basszus letesz, átül szintihez, közben gitár letesz, basszus felvesz. Ilyen is volt. Döbbenetesen jó. Mindehhez fantasztikus szöveg párosult, mintha csak egy új Kispál, vagy 30Y játszott volna. Ezen nincs mit ragozni, őket látni, hallani kell!

A háromtagú szakmai zsűrinek - Dénes Szilárd, a Tizenhét zenekar gitárosa, Horváth György zenész és Horváth László, zenész és hangszerész, a Pianho hangszerbolt tulajdonosa - nem volt könnyű dolga, de negyed óra töprengés után megszülte a végeredményt:


I. Jóindulat (döntőbe jutott)
II. Smells Good
(döntőbe jutott)
III. Re-entry

Különdíj:

Fellépési lehetőség a sárvári AZK (Alternatív Zenei Klub) rendezvényén: Jóindulat
Fellépési lehetőség a körmendi KIÖ RÁBA-PART 4. ifjúsági programfesztiválon: Fountain, Rith

A további elődöntők időpontjai:

- Jurisics Miklós Művelődési Központ és Várszínház, Kőszeg - március 14.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

devil 2009.03.10. - 11:09
Egyértelműen Jóindulat a cikk is meg az eredmény is.
Angel 2009.03.11. - 15:36
Egyértelműen a Jindulat győz mert ők a legjobbak szerintem!!!!De ők is maradnak a legjobbak tegyük hozzá ezt is!!
Angel 2009.03.11. - 15:37
Világon a legjobb a Jóindulat!!!!!
Csoknyai Balázs 2009.03.12. - 20:44
Nekem a Re-Entry tetszett a legjobban...:P De örülök hogy részt vehettem ezen a rendezvényen és ezúton is szeretnék a zenekaroknak sok sikert kívánni!:) Jahm és elírták a basszusgitáros nevét de én akkor javítom:) Csoknyai Balázs és nem Roland...
geri05 2009.03.14. - 12:05
Kívülállóként is könnyedén meg lehetett állapítani, hogy a hangosítás nem volt egészen jó, de a zsűri elmondása szerint ezt nem vette figyelembe. Ennek ellenére nem mondanám azt, hogy egyetértek velük a végeredmény szempontjából, nekem a fellépők közül a Jóindulat és a Rith tetszett a legjobban, de a Re-entry se volt rossz. De a döntést a zsűri hozta meg és az a lényeg.
Egy néző 2009.03.15. - 12:15
A hangosítással némi problémák voltak. A zsűri habár nem vette figyelembe a problémákat, de a ha jól tudom a zsűri tagjai is zenészek, tudniuk kellene, hogy ezzel megzavarják a fiatal zenészek produkcióját. Jobban oda kellett volna figyelni, a profi hangtechnikától többet vártam, szinte mindegyik zenekar panaszkodott. Szerintem a végén már a zsűri is unta és kijelölt 2 továbbjutó zenekart. Személy szerint a véleményem az első helyre a Jóindulat a második helyre a Rith zenekart tettem volna, de a zsűri döntése a lényeges.
pálcika 2009.03.15. - 22:10
A Jóindulat tényleg naon jó volt! Nekem még a Rith és a Smells Good tetszett.
--- 2009.03.17. - 12:01
Nem értek egyet az előttem lévő hozzászólásokkal. Sztem a Smels Good megérdemelte a továbbjutást, de a jóindulat nem. és az 1. helyre én az A@D-t tettem volna.