Sokkterápia - Bábelna - nyelvleckék hala(n)dóknak

Képgaléria megtekintése2013.03.17. - 12:15 | Dart

Sokkterápia - Bábelna - nyelvleckék hala(n)dóknak

Tasnádi István "Bábelna - nyelvleckék hala(n)dóknak" című darabjában a magyar történelem máig fájó sebeit tépi fel rövid, humorral átitatott, puskaropogásszerű jeleneteiben. De nem kell rajtuk keseregnünk, mert megteszi helyettünk Árpád, a szakszervezetis. A záró képben aztán fordul a kocka, Árpád némi ösztönzés hatására jókedvre derül, s a szívünk kezd elszomorodni. A Weöres Sándor Színház előadását Nagy Cili rendezte, a darab március 21-én a színház Krúdy Klubjában újra előadásra kerül.

A három szerep, mind igazi főszerep: Hornyák Dévid, a személyzeti vezető (Orosz Róbert), Magyari Gyula, a dolgozó (Vass Szilárd), és a szakszervezeti bizalmi Farkas Árpád (Endrődy Krisztián).

A sziporkázó komédia szerint a magyar történelem összes tragikus eseménye azért következett be, mert eleink nem beszéltek idegen nyelveket. A darabban a Hunyadi Háziipari Szövetkezet két dolgozója, kultúrműsorral - történelmi példákon keresztül - igyekszik megértetni a többi dolgozóval, hogy mennyire fontos a nyelvtudás. Főképp a tajvani nyelv ismerete, ugyanis az üzemet felvásárolták a tajvaniak.

Előzmény: a szövetkezet munkavállalói fellázadtak a rendkívül nehéz tajvani nyelv tanulása ellen. Megrongálták az igazgató, Han Kan úr Hyundai típusú személygépkocsiját, majd leverték az őket eközben megörökítő ipari kamerát.

Szenzációs, ahogy a Weöres Sándor Színház népes színészgárdája kitombolja magát a kamera által megörökített filmen. Az utolsó képkockán pedig a főbűnös, Vass Szilárd, alias Magyari Gyula tűnik fel, kezében egy méretes féltéglával. Elementáris.


A helyszín a szövetkezet ebédlője, az asztalok piros kockás viaszosvászon terítőkkel borítva, igazi retro hangulatot idéznek. Dévid, a HR-es, a tulajdonos meghosszabbított kezeként képviseli annak érdekeit, Árpád, az érdekvédelmis pedig a munkavállalókét. Gyulát, a dolgozót mindketten irányítják, ugráltatják, megmondják neki, mit tegyen, gondoljon. A jelenetek színei jól kidolgozottak, mindhárom karakter jól megformált.

Vass Szilárd Petőfi alakítása pazar, főként, ahogy halálos sebesültként kitántorog a színpadról, hogy a szakszervezetis vállán, rövid haláltusa után kilehelje lelkét. Orosz Róbert az amerikai filmproducer szerepében domborít legmarkánsabban, ez talán a legjobban kidolgozott jelenet. Endrődy Krisztián szerepe a legdrámaibb, kiválóan hozza a karaktert. Láthatóan a színészek jó partnerei voltak a darab végleges alakításában Nagy Cili rendezőnek.


A darabban a nézők is szerepelnek "kellékként", ők is dolgozók, akiknek a műsor végén Gyula kiosztja a jelentkezési lapokat a nyelvtanfolyamra. Ezt mindenkinek ki kell tölteni, aki továbbra is a Hunyadi Szövetkezetben képzeli el a jövőjét.

A kilencvenes évek közepén íródott darab aktuálisabb, mint valaha. Mindannyian ott szerepelünk a színpadon, munkavállalóként, vezetőként vagy munkáltatóként. A játék végén az ebédlőasztaltól felállva elgondolkodunk a látottakon, és beleéljük magunkat egy kicsit a másik oldal szerepébe. Talán nekünk is többet kellene tennünk a saját magunk boldogulásáért, a szövetkezet/vállalat termelékenységének növeléséért, a termelési célok (napi 4500 búsuló juhász) megvalósításáért. Emellett a másik oldal is jobban megértené morálisan a túléléshez keveset, de az éhenhaláshoz sokat kereső dolgozók hangját. Bízunk benne, hogy minél több emberhez eljut a darab üzenete!

Szereplők:

Hornyák Dévid/Orosz Róbert

Magyari Gyula/Vass Szilárd

Farkas Árpád/Endrődy Krisztián


Díszlet:
Nagy Cili

Jelmez: Varga Alexandra

Kellék, súgó: Jenei Ágnes

Hang/fény: Simon Ottó

Zene: Szerémi Zoltán

Videómunkák, rendezőasszisztens: Juhász Ádám

Rendező: Nagy Cili

 

Bemutató: 2013. március 11., 19.30, Krúdy Klub

16 éven aluliaknak nem ajánlott! Nyomatékosan felhívjuk közönségünk figyelmét, hogy az előadást kizárólag felnőtt korú nézőinknek ajánljuk.

Bábelna (grafika: Bonyhádi Károly)
Bábelna (grafika: Bonyhádi Károly)

További előadások:

2013. március 21. 19.30 óra

Jegyár: 2.000 Ft (ami a vacsora árát is tartalmazza)

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás