Az olvasók kérdései - Dr. Erményi Imre szájsebész és fogszakorvos válaszol

2013.03.18. - 00:20 | Waldo

Az olvasók kérdései - Dr. Erményi Imre szájsebész és fogszakorvos válaszol

Szakérő válaszol sorozatunkkal szeretnénk olvasóink segítségére lenni abban, hogy minden héten az általunk bemutatott szakértőtől kérdezhessenek. A múlt héten Dr. Erményi Imre szájsebész és fogszakorvos várta az olvasók kérdéseit. Íme, a válaszai.

HIRDETÉS

Kislányomnak körülbelül fél éve kiesett két foga elől, és még mindig nem látszik, hogy elkezdene nőni helyettük az új. Van olyan, hogy hiányzik a foggyökér, és nem nő ki újabb fog?

Többféle fogfejlődési rendellenesség fordulhat elő, többek között ún. fogcsíra hiány is. Egy röntgen felvétel segítségével megállapítható a diagnózis.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy elektromos vagy normál fogkefét használjunk. Melyiket érdemes használni? Elektromos fogkeféből láttam már gyereknek valót is. Ha ez a jobb, akkor hány éves kortól érdemes a gyerekeknek is ezt venni?

Elvileg a hagyományos kézi fogkefe segítségével is megfelelő szájhygiénét lehet biztosítani, ha kellő ideig és helyes technikával használjuk. A gyakorlatban azonban az elektromos fogkefe használata növeli a hatékonyságot. Kifejezetten ajánlott azoknak, akiknek betegség vagy egyéb ok miatt a kézügyessége nem megfelelő. Gyerekeknél nincs alsó korhatár, de először mindenképpen tanulja meg a hagyományos fogkefével végzett fogmosást! Jót tesz a kézügyesség fejlődésének, és nincs baj, amikor cserben hagyja a technika.

A háziorvosnál a fogászati kezelés térítésmentes. Ez mindenre vonatkozik - nyilván a fogpótláson kívül - vagy például a tömésért ott is kell fizetni, és csak a foghúzás ingyenes?

A lakóhelye szerint illetékes körzeti fogorvosi praxisban jelenleg a fogmegtartó kezeléseket 100%-ban finanszírozza az egészségbiztosító. Meg kell tudakolnia, melyik körzethez "tartozik".

1 hónapja távolították el a fogköveimet, és azóta nagyon érzékeny a fogam. Előtte sosem volt az, de most nem tudok hideg italt inni, mert azonnal fájni kezdenek. A fogorvos nem mondta, hogy speciális fogkrémmel kellett volna utána mosnom, ami érzékeny fogakra való. Vagy a fogkő eltávolítástól nem lehet ilyen tünet?

A fog nyaki részének érzékenysége gyakori, kellemetlen, és nehezen kezelhető állapot, amely teljesen egészséges fogakon is előfordulhat, többnyire szezonális jelleggel. Bizonyos hajlamosító tényezők fokozzák a tüneteket: pl. magas savtartalmú élelmiszerek fogyasztása vagy fogorvosi beavatkozások (pl. fogfehérítés, fogkő-eltávolítás) után. Oka, hogy a fognyaki részen az elvékonyodó vagy hiányzó fogzománc nem nyújt kellő védelmet a dentinállomány részére. A tünetek idővel általában spontán is mérséklődnek, de fogorvosi rendelőben végzett helyi gyógyszeres kezelés, illetve az érzékenység csökkentésére javasolt fogkrémek, szájöblítők használata további segítséget nyújt.Az óvodai fogászaton kisfiam egy papírt kapott, miszerint „fogtömés javasolt" neki. Ezt nem értem, hogy miért csak javasolt? Vagy a tejfogat nem muszáj betömni? Egyik fogán van egy körülbelül 2 mm-es fekete folt, a többi fogán nincs. Vagy tejfogaknál ez annyira nem nagy probléma?

Az Ön által említett szó valójában egy orvosi szakkifejezés ("zsargon"), mely azt jelenti, hogy "orvosi szempontból indokolt". A kollégák mérlegelési lehetőségét és a beteg beleegyezési jogát veszi figyelembe a kifejezés, mert utasítási joga nincsen a szűrővizsgálatot végző orvosnak. A tejfogak tömése, helyreállítása indokolt; nem csak a panaszmentesség elérése miatt, hanem a későbbi szövődmények megelőzése céljából. Helytelen szemlélet, amikor nem kezelik a tejfogakat, mondván, hogy úgyis kihullik majd.

A fogékszer nem rontja a fogat? Mégiscsak valamilyen ragasztóval rögzítik oda, és az egy „idegen anyag" a szájban. Vagy nem kell ettől tartanom? (Amúgy a fogékszer nagyon tetszik, de az egészségem nyilván fontosabb)

A fogékszer felhelyezése nem orvosi javallatra, hanem kozmetikai okból történik, és nagyon helyes az észrevétele, hogy valójában (orvosi szempontból) egy felesleges idegen anyag. A szakmai szabályok betartásával felhelyezett ékszer azonban érdemben nem károsítja a fogzománcot, azonban bizonyos kockázati tényezőkkel elvileg kell számolni (pl. kontakt allergia vagy irritáció). Megfontolást igényel, de a gyakorlatban nem nagyon kell szövődményre számítani, szerencsére.

Fogszabályzót általában gyerekek használnak. Ha ezt annak idején elmulasztottam (35 éves vagyok) akkor még most is van lehetőség ezzel "rendbe tenni" a fogaimat?

A fogszabályozásnak elvileg nincs korhatára, felnőttkorban is végezhető, azonban számolni kell a felnőtt szervezet csökkent alkalmazkodási képességével és a gyakoribb ellenjavallatokkal. A félreértés abból adódik, hogy az egészségbiztosító csak a 18. életévig finanszírozza a kezelést.

Azt szeretném kérdezni, hogy ha LED lámpával fehérítették a fogamat, akkor azt hányszor lehet egy évben megismételni? Még nem igazán tetszik az elért eredmény. Vagy ha túlzásba viszem, káros a fogaimnak?

A LED lámpával végzett fogfehérítés is valójában egy vegyszeres kezelés, a LED fény csak aktiválja és gyorsítja a vegyszer működését. A kezelés következtében egy enyhe, átmeneti porozitás - "felpuhulási folyamat" - keletkezik a fogzománcon, de maradandó károsodásra nem kell számítani, ha nem viszik túlzásba a kezelést. Néhány hét regenerációs időszak után az eljárás megismételhető, de 2-3 kezelésnél többet nem javasolnék. Azt is figyelembe kell venni, hogy a fogak színe részben genetikai adottság is, tehát önmagában, csak a fehérítő kezeléssel nem mindig lesz "hófehér" a végeredmény. Ennek eléréséhez más kezelési módszereket is igénybe kell venni. 

Kapcsolódó írásunk:

A szakértő válaszol - bemutatjuk Dr. Erményi Imre szájsebész és fogszakorvost

2013.03.11. - 00:15 | Waldo

A szakértő válaszol - Dr. Erményi Imre szájsebész és fogszakorvos

Biztosan mindenkiben vannak kérdések, amikkel talán nem keresnék fel sem orvosukat, sem kozmetikusukat, sőt, életmód tanácsadó telefonszámát sem tárcsáznák. Szakérő válaszol című sorozatunkkal szeretnénk olvasóink segítségére lenni abban, hogy minden héten az általunk bemutatott szakértőnktől kérdezhessenek, így ne maradjon probléma tanács nélkül. Csütörtök este nyolc óráig várjuk kérdéseiket a szakerto.vk@gmail.com mailcímre, amikre - a teljesség igénye nélkül - következő hétfőn ad választ szakértőnk. Ezen a héten Dr. Erményi Imre szájsebész és fogszakorvos várja a kérdéseket.

 


Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Titanilla 2013.03.18. - 18:31
Kedves Erményi Doktor! Nem is kérdeztem, devpont egy engem érintő kérdésre is adott választ! Köszönöm szépen így kérdés nélkül is! :)
évi 2013.04.30. - 21:39
én csak azt szeretném meg kérdezni fáj az álkapcsom a fogam szinte mindenhol voltam fogorvosnál de semmit nem talált ez vajon mitöl lehet? köszönöm évi