Mátyásnak öltözik az idei csíksomlyói zarándokvonat - Szombathelyről indul

2013.03.20. - 00:10 | vaskarika.hu

Mátyásnak öltözik az idei csíksomlyói zarándokvonat - Szombathelyről indul

Az 555 éve királlyá választott Hunyadi Mátyás képmása díszíti az idei Csíksomlyó expressz és Székely gyors zarándokvonatot, a szerelvény hatodszor visz majd zarándokokat a csíksomlyói pünkösdi búcsúra - jelentették be a vonatút szervezői keddi budapesti sajtótájékoztatójukon.

Május 17-én a Csíksomlyó zarándokvonat Szombathelyről indul, majd Budapesten a Székely gyors kocsijai csatlakoznak a vonathoz a négynapos útra.
   
A 2008 óta évente közlekedő zarándokvonatot először vontatja majd végig az úton MÁV-mozdony Magyarországról a Székelyföldig.
   
A mozdony, amely április közepétől lesz látható a forgalomban, fekete, arany és ezüstszínű, és Mátyás királyt, illetve a Vajdahunyad várát is ábrázoló grafikai elemek díszítik majd.
   
A majdnem fél kilométer hosszú vonatra 1100 utas fér fel - mondta el T. Hámori Ferenc, az egyik szervező.
   
Az idei zarándokvonatok fővédnöke Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. A dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az emberi élet zarándoklat a semmiből a végtelen felé, hogy - mint fogalmazott - "Isten társai lehessünk a világ szebbé tételében".
   
Böjte Csaba szerint a csíksomlyói búcsúra készülve rövid zarándoklatot lehetne tartani a fővárosban.

Kapcsolódó írásunk:

A napba öltözött asszony - Csíksomlyói búcsúnapló

2012.05.31. - 19:30 | Lejegyezték: Adri, Évi Zsuzsi - Fotók: Zsuzsi - Képgaléria megtekintése

A napba öltözött asszony - Csíksomlyói búcsúnapló

"Egy nép küldetése: Félje az Istent és cselekedje az igazságosságot!" A csíksomlyói búcsú a magyar katolikus hívők által minden év pünkösdkor, több százezer résztvevő jelenlétében megtartott búcsú, az erdélyi Csíksomlyó melletti Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben. A 2012-es csíksomlyói búcsú mottója: „ Máriával, Jézus anyjával!"

 

Új hozzászólás