A békesség olajága - A virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét

2015.03.29. - 12:30 | T. Molnár Zsuzsanna

A békesség olajága - A virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét

Igazából tulipános, nárciszos napra kellett volna ébrednem. Virágvasárnap van ma. A bibliai időkben Jézus ezen a napon érkezett Jeruzsálembe, hogy a népnek megmutassa személyét, aki az Úr nevében jő.

Amikor Jeruzsálem közelébe, Bethfagéba, az olajfák hegyéhez értek, akkor elküldte Jézus a két tanítványt. „És monda nékik: Menjetek ebbe a faluba, amely, előttetek van, és legott találtok egy megkötött szamarat, és vele együtt az ő vemhét; oldjátok el, és hozzátok ide nékem." (Máté ev.)

Az evangélista szavai nyomán a tanítványok ekként cselekedtek, és vitték a szamarat és vemhét Jézus elé. Felsőruháikat terítették az állatokra, és Jézus alázattal felült rájuk. „A sokaság legnagyobb része, felső ruháit az útra teríté; mások pedig a fákról gallyakat vagdalnak, s hintenek vala az útra."

A békesség hitével követték őt Jeruzsálembe, a szikrázó tavaszi napsütésben, az út átforrósodott fehér kövein. A mi régiónkban „a békesség olajága" barkává lényegült. Ezt szentelik meg templomokban, és körmenettel idézik fel a Jeruzsálembe vonulást. A hívők barkaágacskát visznek az otthonaikba a biztonság és békesség szimbólumaként.


Virágvasárnapon - az idén március 29-én - megkezdődik a nagyhét, amely a kereszténység legnagyobb ünnepéig, húsvétig tart.  

Új hozzászólás