A szakértő válaszol - bemutatjuk Pezenhoffer Tímea életmód tanácsadót és terapeutát

2013.03.26. - 00:15 | Waldo

A szakértő válaszol - bemutatjuk Pezenhoffer Tímea életmód tanácsadót és terapeutát

Biztosan mindenkiben vannak kérdések, amikkel talán nem keresné fel sem orvosát, sem kozmetikusát, sőt, életmód tanácsadó telefonszámát sem tárcsázná. Sorozatunkkal szeretnénk olvasóink segítségére lenni abban, hogy minden héten az általunk bemutatott szakértőnktől kérdezhessenek, így ne maradjon probléma tanács nélkül. Csütörtök este nyolc óráig várjuk kérdéseiket a szakerto.vk@gmail.com email címre, amikre a következő hétfőn ad választ szakértőnk. Ezen a héten Pezenhoffer Tímea életmód tanácsadó és terapeuta várja a kérdéseket.

HIRDETÉS

Életmód tanácsadó-terapeuta. Ha az ember ezt a kifejezést hallja, valahogy azt gondolja, hogy az ilyen képesítéssel rendelkező szakember az élet minden területén segítséget tud nyújtani, de gondolom, azért ennyire nem tág ez a téma. Milyen területeket foglal magába ez a megnevezés?

Ha a kifejezés hivatalos definícióját nézzük, annyit jelent: élménycentrikus módszer együttes alkalmazásával segít a klienseknek életmódjuk átalakításában. Magába foglalja a civilizációs betegségek, testi- lelki ártalmak csökkentését vagy kiküszöbölését, segít egészségünk megőrzésében, helyreállításában. Valamennyi természetgyógyászati ágban jártassággal rendelkezik, ismeri a mentálhigiéné alapelveit és mindezeket együttesen alkalmazza a kliens egészségének megóvása céljából. Főbb területei: táplálkozás, (megfelelő étrend, diéták, kúrák, böjtök), megfelelő testmozgás, tisztítás, méregtelenítés, relaxáció, meditáció, autogén tréning, személyi higiénia. Kiemelném a vegyszermentes testápolást, önismeretet, társas kapcsolatokat, szabadidőt, természetgyógyászati módszereket. Ezt olvasva sokszor még én is elgondolkodom rajta, miről is van papírom, és ugyanígy bárki fejében megfordulhat: Akkor valójában milyen segítséget kaphatok, egy ilyen képesítéssel rendelkező szakembertől?

Amikor a kezdet kezdetén megismerkedtem ezzel a képzéssel, akkor már bennem is megvolt az a tudatalatti késztetés, ami azt súgta, hogy nem csak az információra van szükségem, de kell valami, ami által választ kaphatok a saját kérdéseimre. Kellett valami, ami ösztönzött arra, hogy az akkori életemben változtatni merjek. A képzésen túlnyomó részben hasonló tudatú emberekkel sikerült megismerkednem, az oktatóim pedig felszínre hozták bennem mindazt a „tudást", ami minden emberben régről benne van, csak a mai rohanó világban megfeledkezünk róla. Arról, hogy az ember teste, lelke, szelleme a legcsodálatosabb, ami valaha is létezett és létezni fog. Annak, hogy ezt bárki felfogja, csak a tudatunk szab határt. A terápiánk lényegének pedig nem másnak kellene lennie, mint a megélt belső tapasztalatok és megvalósított, beteljesített változásaink által ösztönzést adni mindazoknak, akik érzik magukban ennek a változásnak a fontosságát, de nem mernek a helyes útra rálépni. A legnehezebb feladat pedig ebben a szakmában tudni és érezni, hogy minden ember egyedi, így az életük és ezáltal az életmódjuk sem általánosítható. Nem lehet rájuk „erőszakolni" a mindenkori divatos mozgásformákat, fogyókúrás szokásokat, táplálkozás tudatos étrendet.

Védőnői végzettséged is van, úgy gondolom, hogy ez a kettő együtt egy nagyon jó kombináció, hiszen így akár amellett, hogy az adott kisbabához jársz, akár a családot, mint egészet is tudod segíteni, tanácsokkal ellátni. Mennyire van szükség erre mostanában? Vagy a szülők inkább a csemetéjükkel kapcsolatos dolgokkal keresnek fel?

Az, hogy védőnő lehetek egy csodálatos hivatás, mert lehetőséget kaptam ezáltal, hogy személyes kapcsolatot létesíthessek különböző korosztályú emberekkel. Körzeti védőnőként az újszülöttekkel, szüleikkel, nagyszüleikkel, iskola védőnőként a gyerekekkel és azokkal a kamaszokkal, akikből majd a későbbiekben szülők lesznek. A látogatások, beszélgetések nem csak annak szólnak, akihez megyünk, vagy akit megszólítunk, hanem a széles környezetnek, egész családnak, közösségnek.

A gyerekeken keresztül megérintjük a szülőket, szülőkön keresztül a gyerekeket, társakat is. A szülőket első sorban a gyermekükkel kapcsolatos kérdések foglalkoztatják, de ezek hatnak rájuk is, sőt ha jó a kapcsolat és van bizalom, jön a többi kérdés is. Jó tanácsokra mindenkinek szüksége van, de ez nem merülhet ki okoskodásban, hanem ennek az ösztönzésről és a lelki támogatásról is szólnia kell. Olyan sok manapság az információ és a lehetőség, hogy kérdés kérdést generál, egyre nehezebb eligazodni és a jó választ megtalálniuk az embereknek. Védőnőként és életmód tanácsadóként, de leginkább emberként megtapasztaltam, hogy a válaszok minden családi közösségben adottak, csak segíteni kell a felismerésben.

Két szakmám ötvözése által erre egy hálás lehetőséget kaptam. Jelen van a medicina és a természetgyógyászati alternatív ismeret, módszerek, de mindezek előtt az Ember maga a legfontosabb. Az igények pedig bővülnek, folyton alakulnak, melyhez próbálok igazodni, alkalmazkodni.

Az életmód kifejezés sok mindent foglal magába. Benne van a táplálkozás, a munkakörülmények, családi és társas kapcsolatok, szórakozás... Az életmódunk az életminőségünket is meghatározza valamilyen szinten. Mik a tapasztalataid, mennyire figyelünk arra mostanában, hogy úgy éljünk, ahogy szeretnénk?

Az emberek nagy része szeretné elhitetni önmagával, hogy jól, és úgy él, ahogy szeretne. Ez nem szól másról, mint a jelenlegi fogyasztói társadalom általi igényekkel való lépéstartásról. Az emberek rohannak, vásárolnak, fogyasztják a reklámozott tárgyi és szellemi termékeket anélkül a teljesség nélkül, hogy mindazt "elfogyasztva" megnyugodjanak, és ne keressenek új és újabb alternatívát a jólétükre. Ebbe a rohanásba csupán egyetlen egy dolog nem fér bele: önmagunkkal foglalkozni, lecsendesedni. Ez a csend tulajdonképpen a valódi boldogságunk „hangja" és életminőségünk alappillére.

Életmód tanácsadóként van-e szükség rendszeres tanulásra? Képzed magad folyamatosan?

A szakmának megvannak a működéshez szükséges továbbképzési követelményei. A valódi képzést azonban számomra az élet produkálja, és leginkább önmagam, valamint a páciensek akikkel foglalkozom, mert minden emberi élet egy új feladat. Nyitott vagyok dolgokra, alternatívákra, amelyeket szeretek kipróbálni, megtapasztalni saját magamon. Ez az önképzésem egy örökké tartó folyamat. Így jutottam el a Schüssler arc diagnosztika megismeréséig és jótékony hatásáig. Természetes anyagokból készítek kozmetikumokat, szappanokat, krémeket, deót, amelyek mentesek a káros anyagoktól. Úgy gondolom, az emberi test és lélek nem külön választható, az életmód mind ezeket ötvözi, átfogja. Minden ember más. Más fontos neki, másban vár segítséget, de ezek mind nagyon fontosak együtt.
Az Életmód tanácsadás számomra nem egy szakma, hanem életmód, életérzés, élet feladat, ami által segíthetek másokon.

Csütörtök este nyolc óráig várjuk kérdéseiket a emailcímre, amikre - a teljesség igénye nélkül - következő hétfőn ad választ Pezenhoffer Tímea. 

Új hozzászólás