Kultúrkapu Napok 2009 - kétnapos összművészeti találkozó az Agora-Savaria Moziban

2009.03.11. - 22:30 | vaskarika.hu

Kultúrkapu Napok 2009 - kétnapos összművészeti találkozó az Agora-Savaria Moziban

Helyszín: Savaria Filmszínház

Dátum: 2009.03.20 - 21.

Audio-vizuális projektek, filmek, író-olvasótalálkozó, koncertek, dj-est, és némi kísérletezés is a palettára kerül a Kultúrkapu immár hagyományos egyesületi rendezvényén. A kétnapos kortárs összművészeti találkozó első napján, pénteken az élőzenét jobban értő és érző közönséget várják a szervezők, míg szombaton már a lemezjátszók is szerephez jutnak.

Rövid programismertető

Március 20., péntek

20.00 - Kapunyitás - fizika vs. vizualitás - alternatív fizikaóra
21.00 - Koncertek:

  • Jazzékiel
  • Jacked,
  • Shell Beach,
  • Naked Vibration /A/

Március 21., szombat

17.00 - Control - film - kamaraterem
20.00 - Író-olvasó találkozó Kukorelly Endrével

Cinema Tour 2009

21.00 - Filmek:

  • Császi Ádám - 1 hét
  • Szecsanov Martin - Lopott Ritmus
  • Banner Szűcs Zoltán - Bat Time Stories
  • Lakos Nóra - Hanna
  • Császi Ádám - UndorgrUnd

22.15 h - koncertek - vj-k:

  • Cadik of Membran - Kiégő Izzók
  • Realistic Crew - Pater Sparrow + Ab Szurdi
  • Akkezdet Phiai - Menzkie

Táncest - Palotai & Bogy0

Részletes programismertető

Március 20., péntek

Az első napon az élőhangszeres zenekaroké lesz a főszerep, három hazai és egy osztrák feltörekvő csapat lép a moziaula színpadára - szervezők egy élő hiphop, egy indie-rock, egy alternative-hardcore, és egy reggae zenekart hívtak meg. Mivel minden csapat érdeke az, hogy minél több embernek mutathassa be műsorát, az első száz vendég ingyenes bebocsátást nyer erre az estére.

Jazzékiel

A 2001-ben alakult zenekar 2003 óta aktív szereplője a hazai és külföldi zenei színpadoknak. A most második albumára készülő, Jakab Péter - Fürge - énekes, szövegíró, Hegyi Áron zeneszerző-zongorista, és Miklós Milán basszusgitáros felállás ígérete szerint, az új album egy megújult hangzásvilágot fog tükrözni, elhagyva az eddig rájuk aggatott hiphopos jelzőt. A köztudatba már az Utolsó Lemezlovag számával berobbanó csapat mottójával ajánljuk őket: "Amikor te dolgozol, mi alszunk, amikor te alszol, mi szórakozunk, amikor te szórakozol, mi dolgozunk." http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=175519773


Jacked

2004-ben alakult székesfehérvári indie-rock zenekar, akik 2006 óta intenzíven jelenvannak a hazai indie életben, és töretlen sikerrel gyűjtik a hazai és külföldi rajongóikat. Laza punkon edzett rock and roll és fiatalos vidámság - a Jacked receptje nem bonyolult, de a végeredmény nagyon ízesnek titulálható. Bemutatkozó albumuk 2008. március 25-én jelent meg, Stop the show címmel, melyet a hazai kritika nagy elismeréssel fogadott. A klasszikus felállású csapat tagjai Mózner László és Szajkó András gitárosok, Jancsó Gábor basszusgitáros, Juhász Ádám dobos, Mórocz Tamás énekes.
http://www.myspace.com/jackedmusix

Shell Beach

A nuskull alter-hardcore ötös Budapestről érkezik, és igyekszik egy kis keménységet csempészni a moziaula amúgy nem ehhez szokott falai közé. Az Ivánfi Dani dob, Somló Pác és Sági Viktor gitárok, Ty basszus, Totik Zoli ének felállás hitvallása mindent elárul indíttatásukról:

"Ösztöneink irracionálisak, és nekünk követnünk kell őket, akárhová is vezetnek azok... A Shell Beach egy célirány, amit mi végigutaztunk az életünk során. Ez egy ösztönzés, ami keresztülcipel csalódottságon, szerelmen, gyűlöleten és áruláson. Ez az egy ok tartja működésben a szíved kalapálását másodpercről másodpercre. Ez a mi végzetünk. Üdvözlünk a végzetünkben. " http://www.myspace.com/shellbeachband


Naked Vibration /A/

A roots-reggae-dub stílust művelő öttagú osztrák zenekar egy letisztult és konkrétan körvonalazott irányvonalon alkot, és mindezt kitűnő minőségben teszi. A csapat fellépése tökéletes zárásnak ígérkezik a másnapi egészéjszakás "őrület" előtt.
http://www.myspace.com/nakedvibrations

Március 21., szombat

A szombati napon már egy sokkal vegyesebb kínálatból csemegézhetnek mind a filmek, mind a zene szerelmesei. A Kultúrkapu Napokba becsatlakozó CinemaTour 2009 komplett turnéműsorával érkezik, lesz délutáni filmvetítés, és író-olvasótalálkozó is.

17.00 - Control - életrajzi film - kamaraterem

Az Agora Savaria Mozi felajánlásában kedvezményt biztosít azoknak, akik a koncertekre jegyet váltanak, mely szerint az 'egy fizet, kettő mehet' elv alapján nézhetik meg a filmeket az érdeklődők.

A fekete-fehér angol-amerikai-ausztrál-japán életrajzi dráma, a posztpunk legenda Joy Division énekes, Ian Curtis életéről szól. Sokan a JD-t tulajdonítják az első dark-wave zenekarnak, és ez nem véletlen. A huszonhárom éves korában öngyilkosságot elkövető ikon hatalmas űrt hagyott maga után, és milliók szocializálódását befolyásolta. Zenekara pár évvel később újjáalakult, és New Order néven azóta is meghatározó tagja a világ zenei palettájának. A kritikusok szerint is remekmű filmet - a port.hu-n pl. 9.5-ös átlagot kapott -, kötelező jelleggel ajánlják a szervezők minden zenésznek és zenebarátnak.

20.00 - író-olvasó találkozó Kukorelly Endrével

Versben és prózában is maradandót alkotott eddig is, és teszi ezt most is. Manapság, amikor az olvasás már szinte "megnemértett" fogalom lett, egyre nagyobb szükség van az agitációra. Az egyesület - ahogy eddig is tette -, zászlajára tűzi a hagyományok ez irányú újjáélesztését.

21.00 - CinemaTour 2009 - Filmvetítésekkel egybekötött koncertturné

Kezdésként olyan, a Magyar Filmszemlén díjazott, vagy nagy sikerrel játszott rövidfilmeket vetítenek a szervezők, amelyek zenéjét a három fellépő együttes egyike szerezte. Császi Ádám: 1 hét című anyagára Akkezdet Phiai prezentálták a muzsikát, a Szecsanov Martin: Lopott Ritmusa alatt Cadik of Membran állt a pult mögött, Banner Szűcs Lóránt: Bat Time Stories-ját, és Lakos Nóra: Hanna című alkotását a Realistic Crew vállalta. A Realistic Crew a 35. Magyar Filmszemle Legjobb Eredeti Filmzene (Fekete Kefe című mozi) díját elnyert alkotói párosa, a 2008-as Overcome című album után most tavasszal jelenik meg második lemezük.

Ezt követően élő hangszeres fellépésen játszanak a bandák, a kellemes hangok mellett kellemes képeket is kapunk a vj-k jóvoltából: Cadik of Membran produkciója alatt vászonra kúszó képekért a Kiégő Izzók csapata a felelős, Akkezdet Phiai koncertjének látványmestere az a Zagar-, és Mystery Gang-klipeket alkotó, fiatal képművész, Menzkie lesz, aki 2008-ban különdíjat kapott a Cinetrip nemzetközi VJ tornán. A Realistic Crew live-ján két filmrendező, Ab Szurdi & Pater Sparrow a visualmester.

Zárásként a jó öreg Palotai dj-szettje startol az aulában, Bogy0 képi társulásaival kiegészülve.

Cadik of Membran - Kiégő Izzók

Cadik a magyar mélységi hiphop, jungle, és drummandbass egyik legfontosabb dj-producere. A szombathelyhez is sok szállal kötődő "Palika" Closed címmel 2008-ban megjelent albumával érkezik hozzánk. A múlt évezredben az Anima Sound Systemmel a köztudatba kerülő, és onnan kiválása után Palotai Zsolttal elindított Rewind party-szériával azóta is töretlenül működő zenei géniuszról már mindent megírtak, amit csak lehetett. Kíváncsian várjuk a lemezbemutatót, ahol a vizuális kíséretet a Kiégő Izzók kollektíva tagjai szolgáltatják. http://www.myspace.com/membranmusic

Realistic Crew - Pater Sparrow + Ab Szurdi

Az együttes magját a nyolc éve együttműködő Vranik Krisztián /Krizsó/ és Kalotás Csaba páros alkotja. Szellemi testvériség köti össze őket. Bár dalaikat a mai napig külön-külön írják, a végeredmény mégis egységes és harmonikus egész. A 2005-ös szemle-nagydíjas Fekete Keféhez írt filmzenéjük kapcsán váltak ismertté. Amikor felvetődött bennük a koncertzenekar összehozása, nem tervezték meg, hogy kiket is szeretnének soraik közé. Budapest "nagyfalu" ismert alternatív helyszínein apránként sodródott össze a mai tagság. Kárpáti Dodi - trombita, Hegyi Dávid - zongora, Márkos Albert - Cselló, Mc Zeek és Berger Dalma - ének, Szőcs Gergő - dob az aktuális felállás. Megjárták a Glastonbury fesztivált is, zenéjük a brit szervezők tetszését is elnyerte.

A vizuális hozzájárulást Pater Sparrow, aki az idei szemlén 4 díjat is nyert, és Ab Szurdi abszolválják.
http://www.myspace.com/chabzkrizo


Akkezdet Phiai - Menzkie

Újonc és Saiid csapata mára az ország legjobb nevű hiphop formációjává nőtte ki magát. Az 1999 óta ezen a néven működő páros fellépett már többek közt RZA /Wu Tang Clan/ és a De La Soul előtt is. Számaikat minden sarkon szájalják a streeterek. Velejéig intelligens, és lényegretörő rímeik ütnek, a zenei alapok elsőrendűek, és az élőzenekaros felállás a hétvége egyik legnagyobb relevációja lehet, ez pedig nem kis szó ebben a line up-ban. A képi hátteret a manapság klipekkel is operáló Menzkie tolja a megmondások alá.
http://www.myspace.com/akkezdetphiai


Palotai - Bogy0

A kétnapos találkozó levezetését a legnagyobb törtügyi főbiztos, mindenki Zsoltja vállalta be. A januári Winterground-on egy órát zúzó dj itt most vélhetően egy hosszabb lélegzetvételű szettel táncoltatja meg az arra fogékonyakat. Vizualizál Bogy0.

Jegyárak:

Március 20., péntek: 1000 Ft, de az első 100 vendégnek ingyenesek az aznapi rendezvények!

Március 21., szombat: 1500 Ft

Kétnapos jegy elővételben: 2000 Ft

A fellépőkről és a CinemaTour filmjeiről részletesebb infók itt olvashatók!


Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

lamperta 2009.03.14. - 23:02
az első 100 vendégnek ingyenes? jónak ígérkezik... ki fogja a belépő érdeklődőket számolni? :D
Harle 2009.03.15. - 01:24
:DD Jó kérdés, gondolom sorszámozottak a jegyek...és aki a 101-et kapja, annak pechje van. :) Gyere korán, mert jó lesz!
Etti 2009.03.21. - 09:36
Minden tiszteletem a tegnapi (péntek) fellépőké! Nagyon jó zenéket nyomtak! Nem is értem hol volt a közönség, akiket megérdemeltek! :( Jók voltatok fiúk!!!