A szakértő válaszol - bemutatjuk Jene Kálmán alternatív mozgás- és masszázsterapeutát

2013.04.08. - 00:50 | Waldo

A szakértő válaszol - bemutatjuk Jene Kálmán alternatív mozgás- és masszázsterapeutát

Biztosan mindenkiben vannak kérdések, amikkel talán nem keresnék fel sem orvosukat, sem kozmetikusukat, sőt, életmód tanácsadó telefonszámát sem tárcsáznák. Sorozatunkkal szeretnénk olvasóink segítségére lenni abban, hogy minden héten az általunk bemutatott szakértőnktől kérdezhessenek, így ne maradjon probléma tanács nélkül. Csütörtök este nyolc óráig várjuk kérdéseiket a szakerto.vk@gmail.com mailcímre, amikre - a teljesség igénye nélkül - következő hétfőn ad választ szakértőnk. Ezen a héten Jene Kálmán alternatív mozgás-és masszázsterapeuta várja a kérdéseket.

Mozgásterapeutaként dolgozol, aminek fontossága talán lényegesebb, mint eddig valaha. Régen az emberek kétkezi munkából éltek, mozogtak egész nap, friss levegőn voltak, mára pedig "beszorultak" az íróasztal mögé. Mennyire látszik meg ennek hatása az egészséges életmódban?

Ha valaki „beszorul" az íróasztal mögé (és ott is marad), akkor nem beszélhetünk egészséges, tudatos életmódról, életvitelről. 19 évvel ezelőtt a japán mesterem azt mondta, ami mozog az él... Befejezzem? Ami nem mozog az „meghal". Ez nagyon drasztikusan hangzik, de sajnos így van. Azoknál az izmoknál, amiket nem rendeltetésszerűen használunk, idővel jelentős funkciókiesést tapasztalunk. Ezt egy egyszerű példával szemléltetem: eltörik a karunk, 3-6 hétre gipszbe kerül. Mire lekerül a gipsz, karunk izmai sorvadásnak indultak s a könyökünket sem tudjuk normálisan használni. Kitartó gyógytorna s masszázs kell ahhoz, hogy újra jól dolgozzon minden izmunk. Hasonló jelenség játszódik le a gerinc, a csípő, a térd, boka stb. ízületeiben is, ha nem használjuk őket.
Döbbentem hallgatom a szülőket akik azt mesélik, hogy 8-14 éves gyermekeik a hétvégén képesek napi 10 órát is a számítógép előtt tölteni. Csodálkozunk, hogy kövér, lusta, beteg nemzedék követ minket?! Elgondolkodhatnánk a szülői felelősségről...

Szerencsére egyre többen figyelnek az egészséges életmódra, és egyre elterjedtebbé kezd válni a betegségek megelőzése. Egy mozgásterapeuta mennyiben segíthet abban, hogy elkerüljük háziorvosunkat?

A prevenció (megelőzés) kulcskérdés a mozgásszervi problémáknál. Sokkal könnyebb és „gazdaságosabb" megelőzni a bajt, mint kezelni. Ez a tendencia jelentősebb emelkedést mutat, mint 15-20 évvel ezelőtt. Míg régebben főként akut problémákkal kerestek meg, ma jelentős már azok száma, akik megelőzésként, szinten tartás miatt jönnek el hozzám. Ennek valószínűleg gazdasági oka is van, hisz egyik munkáltató sem nézi jó szemmel, ha dolgozója napokra-hetekre kiesik a munkából derék/hátfájással.
Természetesen komolyabb probléma esetén elkerülhetetlen a szakorvossal való konzultálás. Örömmel szembesültem azonban az elmúlt néhány évben azzal, hogy sok orvos fordul az alternatív lehetőségek felé: nem feltétlenül gyógyszerrel kezelik a problémát, hanem mozgást, különféle masszázsterápiákat ajánlanak.

A mozgáson lényegében bármilyen mozgást értek: edzőterem, futás, kerékpározás, úszás stb. Idősebb korban tökéletes megoldást jelenthet az intenzív séta. Kevésbé terheli a csípő, térd és bokaízületeket, mint a futás vagy kerékpározás.

Az intenzív séta olyan, mintha sietnénk valahová. Amikor megjelennek az izzadságcseppek, még 5-10 percig folytassuk! Így megtartjuk az alapkondíciót. Jótékonyan hat a szív-és érrendszerre, kontrollálja a testsúlyt, levezeti a feszültséget, csökkenti a pszichés terhet.

A masszázs nemcsak a testre, a lélekre is hat, hiszen egy nyugodt légkör jellemzi. A masszázs alatt kikapcsolódhatunk, lazíthatunk. Mennyire fontos ez ebben az "online" világban, hogy arra az egy órára tényleg felejtsünk el mindent?

A masszázsok egyik célja valóban az, hogy kicsit kikerüljünk a mókuskerékből, testi-lelki felfrissülés is kapjunk. Erre tökéletesen megfelel a gyógy-és frissítőmasszázs, a wellness-hétvégén kapott kényeztető kezelések. Ehhez hozzátartozik a kellemes hely, illatos olajok, nyugtató, relaxáló zene.
Az alternatív mozgás-és masszázsterápiák túlmutatnak ezen. Felhasználják a több ezer éves kínai, japán, indiai orvoslás és filozófia elméletét és gyakorlatát. Itt a gyógyítás kap nagyobb hangsúlyt, nem az általános közérzet javítása, a felfrissülés. Bár a fájdalom csökkenése, elmúlása természetesen magával hozza a hangulat, közérzet javulását is.


Dorn manuálterápiával is foglalkozol, ami tulajdonképpen nem masszázs, hanem egy manuális ízületi korrekciós technika. A helytelen testtartással, számítógép mögött görnyedőknek inkább ezt ajánlanád, vagy mindig a hozzád ellátogató egészségi állapota határozza meg, hogy milyen terápiát alkalmazol?

Én elsősorban egy speciális technikával, a Yumeiho terápiával foglalkozom, közel húsz éve. Ez egy nyomó-gyúró kezelés, ízületmanipulációs elemekkel. Hasonlít a „csontkovácsok" által használt fogásokhoz, már ami a roppanó hangot illeti, de mind elméletében, mind kivitelezésében más alapokon nyugszik. A kezelés vékony pamutruhában történik a földön, tatamin, matracon.
A terápia célja, hogy visszaállítsuk a test szimmetriáját, vízszintes helyzetbe hozzuk a keresztcsontot, ami a gerinc alapja, bázisa. A ferde keresztcsont lehet az oka a lumbágónak, gerincsérvnek, fej-hát-derék-csípőfájdalomnak is.
A keleti módszerek energetikai technikák is, a meridiánokon, akupunktúrás pontokon keresztül hatunk a belszervek működésére is.
A hozzám fordulók jelentős része pozitívan reagál a kezelésre, ha mégsem úgy javul, ahogy szeretném, akkor alkalmazom a Dorn módszert. Ez már kicsit erőteljesebb beavatkozás, némi fájdalommal is járhat. Ha ezzel sem érünk el jelentős változást, akkor ajánlok más technikával foglalkozó kollégát, orvost. Nagyon fontosnak tartom, hogy ne hagyjuk magára fájdalmával a beteget.

Csütörtök este nyolc óráig várjuk kérdéseiket a emailcímre, amikre - a teljesség igénye nélkül - következő hétfőn ad választ Jene Kálmán.  

Új hozzászólás