A Savaria Legio katonája leszek! – a XV Apollinaris Legio tagtoborzó napja

Képgaléria megtekintése2013.04.08. - 01:00 | Bangó Mária Mira - Fotók: Pósalaki Georgina

 A Savaria Legio katonája leszek! – a XV Apollinaris Legio tagtoborzó napja

A Történelmi Témapark volt a színhelye Szombathelyen a Savaria Legio idei tagtoborzójának. A hétvégi időjárás nem kényeztette el a római kori hagyományőröket, s talán a jelentkezőket is „előszűrte”. Azok, akik az időjárás rostáján nem estek ki, a Legio Centuriojánál, Németh Jánosnál érdeklődhettek a legionáriussá válás lehetőségeiről, feltételeiről és követelményeiről. Így tettünk mi is!

A Savaria Legio emblematikus fogalom Szombathelyen, a Savaria Karnevál talán mondhatjuk így "védjegye". Az emberek többsége talán csak itt találkozik a Legio katonáival. Mióta működik a Legio egyáltalán és milyen más területeken jelenik meg? Mit lehet egyáltalán tudni rólatok?

1998-ban alakult az egyesület, mely hagyományőrző, hagyománykutató és ismeretterjesztő egyesület. Az ókori első század - Savaria alapításának ideje - főként katonai életét, hagyományait igyekszünk ápolni, bemutatni. Az elmúlt 15 évben számos ókori hagyományőrző találkozón vettünk részt itthon és külföldön egyaránt. Szinte egész Európát bejártuk, voltunk Romániában, Horvátországban, Ausztriában, Németországban, Franciaországban.

Milyen gyakran nyílik lehetősége az érdeklődőknek, hogy csatlakozhassanak ehhez a hagyományőrző szervezethez, milyen volt az érdeklődés? Bárki alkalmas arra, hogy a Legio katonája legyen, vagy vannak bizonyos előfeltételek például a fizikumot illetően, van-e alsó, vagy felső korhatár, esetleg mélyebb történelmi ismeretekkel kell-e rendelkezni?

Minden év áprilisában tartunk toborzó napot. Az idei évben 9 fő jelentkezett az úgynevezett vonuló - harcoló - állományba, 1 hölgy pedig a Vesták közé. Az alsó korhatár a betöltött 18. életév. Egyéb követelmény a jelentkezéskor nincs. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kiképzés és az egy év próbaidő során lemorzsolódnak azok, akik egészségügyi-fizikai okok miatt, vagy csak egyszerűen a kevés szabadidejük miatt nem tudják vállalni az egyesületi tagságot. Nem árt, ha a jelentkező jóban van a történelem ókori időszakával, ha mégsem, akkor az alapismereteket el kell sajátítania, ebben maximális segítséget kap tőlünk.


Milyen elmélet és gyakorlati feladatok várnak a mostani jelentkezőkre, hogy lesz valakiből legionárius? Kik érdeklődnek leginkább a hagyományőrzés e típusa iránt és mennyire vannak tisztába azzal, hogy hova jelentkeznek?

A jelentkezést követően megkezdődik az újoncok kiképzése, mely négy részből áll: elméleti (történelem) - fizikai - pszichikai - alaki kiképzés. Csak az lehet legios, aki az egy év próbaidő alatt aktívan részt vesz az egyesület munkájában, elsajátítja a kiképzésen tanultakat, és megfelel az egyesület elvárásainak. Túlnyomó többségben a fiatalok jelentkeznek, mert úgy gondolják, hogy csak tetszelegni kell a legios felszerelésben. De amikor szembesülnek azzal, hogy időnként embert próbáló feladatokat kell megoldani, akkor alábbhagy a lelkesedés, és egyszerűen csak elmaradoznak a kiképzésről, a rendezvényekről.

A Legio felszerelése női szemmel nézve is káprázatos és nagyon valóságosnak tűnik, ahogyan a harci eszközök is. Ezek olyan veszélyesek is, mint amilyennek látszanak?

A felszereléseink valóban veszélyesek, képesek akár az élet kioltására is. Aki az alakzatban áll, az nem csak saját magáért, de a társaiért is felelősséggel tartozik. Éppen ezért fontos a legio életében a kiképzettség, a fegyelem, az alázat.


Mi a helyzet a gyengébbik nem képviselőivel, a hölgyekkel? Ők milyen feltételek mellett vehetnek részt az egyesület tevékenységében?

Természetesen a női szekcióba is szabadon jelentkezhetnek hölgyek. Itt is követelmény, hogy a lányok foglalkozásain, próbáin aktívan vegyen részt a jelentkező, s ha szükséges, akkor járjon utána történelmi kérdéseknek, képezze magát.

Itthon és külföldön is egyre népszerűbbek a történelmi jellegű fesztiválok, ahogy a Savaria Legio Egyesülete is. Ahogy már említetted, számos felkérés érkezett hozzátok. Milyen programokra készültök az idei évben és hogyan készültök ezekre?

Valóban érkeztek hazai és külföldi felkérések az egyesülethez. A mai napig létrejött megállapodások szerint Ausztria, Németország és Románia a külföldi fellépéseink helyszínei. Több szombathelyi rendezvényen veszünk részt, ilyen a Magyar Vöröskereszt Országos Elsősegélynyújtó versenye, a Városi Gyermeknap, valamint a Karnevál, és tiszteletünket tesszük Almásfüzítőn is. Hogyan készülünk? Kiképzéssel, fegyelmezetten, ezzel együtt soha el nem múló jó kedvvel!


A Savaria Legio Hagyománykutató, Hagyományőrző és Ismeretterjesztő Egyesület Magyarország legrégibb, városi joggal rendelkező településének, a római kori Savaria emlékeinek, lakóinak, hétköznapjaik és ünnepeik hangulatának megismerését és bemutatását tűzte ki céljául. Az egyesület - megalakulása óta - nevének megfelelően elsődlegesen a Római Birodalom hadseregének a város történetében betöltött szerepét kutatja. A város alapításának emlékezete ösztönözte az egyesületet arra, hogy bemutassa a kora császárkori legionariusokat felszerelésükkel együtt.

Az egyesület a hazai rendezvényeken felül számos országban mutatta már be a császárkori legionariusi élet- és harcmódot. Jártak már Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Horvátországban, Romániában. A szombathelyiek által csak SAVARIA LEGIO-ként ismert egyesület katonai, úgynevezett harcoló állománya 2013. április 7-én, vasárnap 10 órától 12 óráig toborzó napot tartott a Szombathelyi Történelmi Témaparkban. A Témapark legújabb látványossága a korhű „limes torony", amely hűen mutatja be az ókori birodalom legtökéletesebb hadseregének védelmi rendszerét.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás