Önarckrém kiállítás az AGORA - Művelődési és Sportházban

Képgaléria megtekintése2009.03.14. - 18:00 | Egyed Betti - Fotók: Bonyhádi Zoltán

Önarckrém kiállítás az AGORA - Művelődési és Sportházban

Négy festő - négy portré. Az Önarckrém kiállítás apropójából Balogh Ádám, Fekete József, Kalocsai Zoltán, és Szabó Sipos Barnabás is hozott magáról egy-egy alkotást. Innen az ötletes cím… Az önarcképek mellett természetesen számos más művük is bemutatásra került, ízelítőt adva a négy különböző művész munkájából.

Négy kiváló festőművész kiállítása nyílt meg pénteken az AGORA - Művelődési és Sportházban. Az alkotók családias hangulatban köszöntötték az egybegyűlteket. Rendhagyó módon saját maguk beszéltek saját művészetükről, majd a vendégekkel karöltve egy mini tárlatvezetést prezentáltak. Ki-ki elidőzvén a magáénál, hogy válaszoljanak a kíváncsi érdeklődők kérdéseire. A kiállítást a Voler Mouche-ból ismert Korponay Zsófi-Miski Ádám (ének-zongora) duó nyitotta és zárta egy-egy kellemes, az alkalomhoz illő dallal.

„ A folyton megújuló"

Kalocsai Zoltán művészetére a folytonos megújulás, kísérletezés jellemző. Nemcsak témái, de anyaghasználata is változatos. A kiállított képek között láthattunk például sorozatot, mely Szent Antalt örökítette meg a vásznon. Továbbá helyet kapott művészetében a szerelem is, melynek legfőbb bizonyítéka „Szerelem mandala I-II" című festmények. Továbbá nagyon érdekes, hogy Babits, és Shakespeare is „modellje" lett, méghozzá úgy, hogy előbbitől egy verset, utóbbitól pedig a 75. szonettet írta, festette rá a képekre. Változatos, megújuló, mert mindig azt festi meg, ami éppen foglalkoztatja, s mert ő maga is folyton változik. Így van ez rendjén. S így kapunk egy színes, jobbnál jobb alkotásokat felölelő repertoárt.


 Szerző és műve: Kalocsai és Babits

„ A fényfestő"

Fekete Józsefet az élet habzsolása jellemzi. Bárhol, bármerre jár, bármiben képes megtalálni a szépet. Szeretetből fest, s ez vissza is köszön a pozitív gondolatokat sugárzó tájképeiről. Remény, boldogság, az élet igenlése határozzák meg képeinek hangulatát. Tiszta, lágy, harmóniába szedett színfoltokkal teszi mindezt „kézzelfoghatóvá", szemet gyönyörködtetővé. Célja nemesen egyszerű: a színekkel, és a témával kiszakítani a „nézőt" a valóságból és elringatni a színes mesevilágban. Végignézve a képein, ez nem tűnik nehéz vállalkozásnak. A teljesség igénye nélkül, álljon itt néhány cím ízelítőül: „a színek ege", „A sárga Duna Keringő", vagy az „ Angyalvárból".

„ A filozófus"

Bár Szabó Sipos Barnabás is fest tájképeket, indíttatásuk hátterében teljesen más áll. Képes egy-egy témánál hosszan elidőzni, megvárni, amíg a festés a tudatalatti dolgokat is előhozza belőle. Képei mintegy magukba szippantanak, elmerítenek, meditációra és elgondolásra ösztönöznek. Már a festmények címe sem mindennapi, hisz hasonló kérdések vannak a neve mellé tűzve, minthogy: „Honnan jöttem?", „Merre tartok?". Elmondása szerint az olajfesték a kedvence, melyet úgy tesz még egyedibbé, hogy még frissen karcolásokat visz fel rá. Így sokkal jobban megtörik rajta a fény, s még inkább fokozza az élményt.

„Az utaztató"

Balogh Ádám festőművész és grafikus képei mintha egy misztikus időutazásra invitálnának. Ahogy Némethy Andrea művészettörténész is mondja, egy olyan útra, melynek célja, hogy megkeresse a meditatívat, a misztikust. A kérdés csak az, hogy ezt messze, a csillagokban kell-e keresnünk, vagy nagyon is közel, önnön magunkban. A most kiállított képeken a kék, és a vörös a meghatározó színek, melyeket áthat egyfajta ködös fátyol. Látszólag statikusak, a mélyükön azonban folytonos mozgás rejlik. A végtelenség és a beleveszés érzetét keltik az előtte állókban, de csak azért, hogy önmegismerésre hívjanak. Többek között ilyen a „Mi a szépség?", a „Lélektenger", vagy a „Kilencedik csillag" festményei.


 A kiállítás megtekinthető április 4-ig az AGORA - Művelődési és Sportház rendezvényeinek ideje alatt.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás