A szakértő válaszol - bemutatjuk Mecseki Ferenc speciális életmód tanácsadót

2013.04.16. - 00:45 | Rozán Eszter

A szakértő válaszol - bemutatjuk Mecseki Ferenc speciális életmód tanácsadót

Biztosan mindenkiben vannak kérdések, amikkel nem keresnék fel sem orvosukat, sem kozmetikusukat, sőt, életmód tanácsadó telefonszámát sem tárcsáznák. Sorozatunkkal szeretnénk olvasóink segítségére lenni abban, hogy minden héten az általunk bemutatott szakértőnktől kérdezhessenek, így ne maradjon probléma tanács nélkül. Csütörtök este nyolc óráig várjuk kérdéseiket a szakerto.vk@gmail.com mailcímre, amikre - a teljesség igénye nélkül - következő hétfőn ad választ szakértőnk. Ezen a héten Mecseki Ferenc speciális életmód tanácsadó várja a kérdéseket.

HIRDETÉS

Speciális életmód tanácsadással foglalkozol. Mit takar ez a kifejezés? Mennyiben különbözik a hagyományos életmód tanácsadástól?

Megpróbálom az eredeti, élő, tiszta, érintetlen módszereket alkalmazni, amik évszázadokkal, sőt, ezer meg ezer évvel ezelőtt léteztek. Őseink nagyon jól tudták, hogyan kell összhangban élni a természettel, anélkül, hogy lerombolnák azt. Mindennek megvolt a maga helye és ideje, tisztelték a körülöttük lévő élőlényeket, és nem a természet lerombolására törekedtek. A másik alappillér a holisztikus felfogás, mely a teljességet tartja szem előtt. A holisztikus szemlélet az embert egységes egészként fogja fel, a test, szellem és a lélek szoros kapcsolatban állnak egymással.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A testi egészségünk három alkotóeleme a helyes légzés, a megfelelő táplálkozás, és a mozgás. Nagyon fontosnak tartom, hogy élő ételeket fogyasszunk, a táplálkozás célja ugyanis az energiaszükségletünk biztosítása. Testünk csakis akkor képes ellátni feladatát, ha megfelelő az energiaszintje. Energia pedig csak akkor keletkezik, ha az ételben élet van.

Melyek az „élő" ételek?

Azok az élő ételek, melyeket magunk körül találunk. Azoknak a zöldségeknek és gyümölcsöknek a fogyasztását javaslom, melyek időben és térben körülöttünk vannak. A térbeli közelség azt jelenti, hogy a lakóhelyünkhöz közel teremnek. A távoli országokból behozott élelmiszerek egyrészt tartósítószereket tartalmaznak, másrészt szervezetünk nem is tudja megfelelően feldolgozni azokat. Az időbeliségen pedig azt értem, hogy akkor fogyasszuk a gyümölcsöket, zöldségeket, amikor a szezonjuk van. Vagyis május-júniusban az epret, ősszel a szőlőt. A különböző vegyi anyagokkal konzervált ételek károsak az egészségünkre. A feldolgozott ételek már nem is ételek, hanem élelmiszerek. A bevásárlóközpontokban kapható termékeket én nem tartom ételnek. A legnagyobb problémának az elsavasodást tartom. Túl sok húst, túl sok mesterséges élelmiszert veszünk magunkhoz, melynek vége az elsavasodás. A sejtjeink elsavasodása következtében pedig felbomlik a szervezetünk egyensúlya, ami számos betegséghez vezet. Már egészen fiatalon előfordulhat, gyakran jönnek hozzám fiatal lányok, akiken látom, hogy elsavasodtak.

 Milyen jelekből veszed észre az elsavasodást?

Egy spirituális gyógyító nem a hétköznapi szinten éli az életét. Alfa állapotban sokkal nyitottabbak vagyunk a transzcendens irányába, auralátással, ingával vagy egyéb módszerekkel győződöm meg arról, hogy mi is az illető problémája, illetve, hogy karmikus-e. Nagyon sok problémánkat az előző életünkből hozzuk magunkkal, vagyis nem a jelenbeli életmódunk a ludas, hanem valami, ami az előző életünkben történt.

Megfelelő-e a légzésünk mai rohanó életmódunk közepette?

A válaszom nem. Egyáltalán nem tudunk helyesen lélegezni. Ahogy te is említetted, állandóan rohanunk, kapkodva vesszük a levegőt. A szervezetünk nem jut kellő mennyiségű oxigénhez, energiaszintünk tehát csökken, fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat. Különösen a nőkre jellemző a pihegő, felszínes légzés. A teljes légzés a jó, amikor a tüdő erőlködés nélkül megtelik levegővel.  Ez egy lassú folyamat, az a lényege, hogy békés be és kilégzés történjen. A kilégzés addig tartson, amíg a levegő kiürül a tüdőből. Véleményem szerint az az optimális, ha 5-8 légvétel történik percenként. A helyes légzés az elsavasodás egyik legjobb ellenszere.

Szerinted egy átlagember eleget mozog?

Erre is nemmel tudok válaszolni. Többnyire ülő életmódot folytatunk, és nagyon keveset mozgunk. Mivel a jóga egyik alapelve az, hogy állj meg és gondolkodj, úgy vélem, az a mozgásforma a megfelelő, ami testhezálló. Fontos a fokozatosság betartása, tehát ne a legnehezebb gyakorlattal kezdjük. A jóga akkor igazi, ha a tradicionális elemeket is tartalmazza. Rögtön az első alkalommal ne várjunk hatást, az eredmény lassan bontakozik ki. Olyan ez, mint amikor megvásárolunk egy romos, koszos házat, és elkezdjük kitakarítani. Az első nap végén még nem látszik semmi, de egy hónap múlva már észreveszünk valamit, egy félév múlva pedig látványos a fejlődés. A holisztikus szemlélet a harmóniát erősíti, a jóga pedig lebontja az ellenállást. Egy olyan út, amin eljutsz az elégedettséghez.

Melyek a jóga alapelvei?

Az első az igazságosság. Ez azt jelenti, ne hazudjunk egymásnak, ne beszéljünk mellé. Természetesen létezik kegyes hazugság, ha ezt jó ügyért tesszük, vagy azért, hogy ne bántsunk másokat. A következő elv, hogy a természet működésére jellemző elvek szerint élem-e az életem. Ilyen például az adott szó megtartása, vagy az, hogy az erősebb segíti a gyengébbeket. A harmadik a feltétel nélküli szeretet, ami a másik elfogadását jelenti olyannak, amilyen. A negyedik a belső béke. Nem baj, ha harcolsz, de az sem, ha nem harcolsz, a lényeg az, hogy indulat ne legyen benned. Az ötödik pedig az erőszak nélküliség. Az erőszaknak nincs elfogadható fajtája. A régi törzsek például, amikor elejtettek egy szarvast, bocsánatot kértek a természettől.

Mióta foglalkozol speciális életmód tanácsadással?

30-35 évvel ezelőtt kezdtem el életreformmal, jógával foglalkozni. Már gyermekkoromban is találkoztam a jógával, és felnőttként értem meg rá, hogy komolyabban csináljam. Valójában nem jógát tanítok, hanem másként élni, hogy önmagunkra és másokra is tekintettel legyünk. Úgy gondolom, a legfontosabb a szuverenitás, vagyis akkor leszünk képesek változtatni az életünkön, ha gondolkodunk, tájékozódunk és nyitottak vagyunk. Van egy olyan gyakorlat például, hogy addig nézz egy tárgyat, amíg meg nem érted. Ez hozzásegít ahhoz, hogy önálló véleményünk legyen a világról.

Mi a véleményed a modern technikáról, a nagyvárosi létről? A belső béke eléréséhez vonuljunk ki a világból?

Nem kell kivonulnunk a világból, ezt nem is tudjuk megtenni. Nem véletlen, hogy most és ide születtünk, itt kell helytállnunk. A jelenlegi környezetemben kell megtalálnom a békét, és azokat a dolgokat kell megtennem, melyekre lehetőségem nyílik. Így találom meg a kegyelmi állapotot, mely a jóga legfőbb célja, amihez a hit nélkülözhetetlen. Az igaz, hogy a természet közelében jobban megtaláljuk a harmóniát, a nagyváros ártalmai kevésbé jutnak el oda.

Csütörtök este nyolc óráig várjuk kérdéseiket a emailcímre, amikre - a teljesség igénye nélkül - következő hétfőn ad választ Mecseki Ferenc.

Új hozzászólás