Az olvasók kérdései - Jene Kálmán, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta válaszol

2013.04.15. - 00:15 | Waldo

Az olvasók kérdései - Jene Kálmán, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta válaszol

Vigyázzunk az egyoldalas sportokkal, számítógép előtt ülőknek pihenésképpen egy kis mozgás, masszázs étkezés után egy-másfél órával - a múlt héten Jene Kálmán alternatív mozgás és masszázsterapeuta várta olvasóink kérdéseit. Szakértő válaszol sorozatunkkal szeretnénk olvasóink segítségére lenni abban, hogy minden héten az általunk bemutatott szakembertől kérdezhessenek.

HIRDETÉS

Hány éves kortól lehet masszázsra vinni a gyerekeket? Jó ötlet egy 9,5 éves gyereket hetente masszázsra vinni, hogy megőrizzük gerince épségét?

Véleményem szerint ebben a korban a mozgás az, ami biztosítja a gerinc és az izmok optimális fejlődését. Bármilyen mozgás megfelelő, ami az egész testet megmozgatja. Az egyoldalas versenysporttal kell vigyázni (tenisz, asztalitenisz, tollaslabda stb.), hisz, ha huzamosabb ideig éri egyoldalas terhelés az izomrendszert, óhatatlanul meg fog erősödni az érintett oldal s ez gerincferdüléshez vezethet. Ha mégis ilyen sportot űz valaki, feltétlenül javasolt valamilyen kompenzációs mozgás.

Van e lehetőség Önnél olyan módszert megtanulni, amit az irodában is lehet végezni naponta többször, ha az ember az üléstől fáradtnak érzi magát? Egy pár perces mozgássorozatra gondolok, ami átmozgatja a testet.

Természetesen tudok ebben segíteni, de nem kell nagyon speciális gyakorlatokra gondolni. Tökéletesen megfelel 1-2 óránként egy kis nyaktorna, váll-karkörzés, törzsfordítás-döntés, hajolás, guggolás, némi séta. A pszichés fáradtság ellen csodálatos lehet a légzőgyakorlat, vizualizációs, imaginációs, relaxációs technikák.

Több masszőrnél jártam már, de mindenhol nagyon fájt a masszázs. Lehet, hogy van olyan ember, akinek ez egyáltalán nem válik be? Vagy mondjuk türelmesebbnek kellett volna lenni, és kivárni a tizedik alkalmat, amikor már nem fáj?

Elképzelhető, hogy van olyan ember, akinek valamelyik masszázsfajta nem válik be. Olyan széles a masszázsok repertoárja, hogy biztos vagyok benne, ha vágyik a masszázsra, akkor talál magának olyat, ami nem fáj. Megoldás lehet az is, hogy megbeszéli a masszőrrel, hogy finomabban, lágyabban, kisebb erővel végezze a kezelést. Lehet bármilyen kemény, fájdalmas, kötött az izomzata, a jó masszőrnek éreznie kell (ha másképp nem, az Ön visszajelzése alapján) azt az erősséget, amivel nem kellemetlen, hanem jóleső érzést kelt.

Mennyi ideig tart egy ilyen Yumeiho masszázs? Tudna erről többet mondani? És hol lehet Önt megtalálni? Mennyi idővel előbb kell bejelentkezni?

A masszázs olyan komplex, ízületstimuláló és energetikai elemeket is tartalmazó egésztest-gyúrás, melynek célja a test szimmetriájának, és ezzel harmonikus működésének fenntartása, vagy visszaállítása. A kezelés 100-120 kötött sorrendű fogásból áll, kivitelezése kb. háromnegyed óra. A terápia tartalmaz ízületmanipulációs elemeket, ezek a „ropogtatások". Első hallásra félelmetesnek tűnnek, de teljesen fájdalommentesek! A ropogás egyszerű élettani folyamat: az ízületi folyadékban mikrohólyagocskák, vérgázok vannak, ezek biztosítják az ízület tartását, feszességét, „légpárnázottságát". Vákuum hatására ezek eltávoznak s ez adja a roppanó hangot. A feszültségtől megszabadított ízület mobilissá válik, az izomzat gyúrásával korrigálhatjuk a helyzetét. A gerinc eredetű mozgásszervi problémáknál ez kardinális jelentőségű, hiszen így lehet a rossz helyen lévő csigolyák helyzetét korrigálni.
Elérhetőségem: Szombathely, Király u. 6. Tel.: 30/9796-443

Azt szeretném kérdezni, hogy említette, hogy törés után gyógytorna, és masszázs szükséges az izmok helyreállításához. A testvéremnek múlt héten gipszelték be a kezét, és azt szeretném kérdezni, hogy Önnél lehetőség van-e a gipsz levétele utáni gyógytornára?

A gyógytorna nem az én szakterületem, ha nem talál szakembert, keressen meg és segítek. De addig is segíthet egy gyógymasszőr a testvérének. A csodálatos szervezetünk biztosít egy lehetőséget, hogy a gipszben lévő kar ne, illetve lassabban épüljön le. Ez a konszenzuális hatás. Ez a gerincvelői idegi átkapcsolások révén biztosítja, hogy az egyik végtagra ható erő, a másik végtag ugyanazon területén 1/3-nyi erővel érvényesüljön. Az ép kar rendszeres masszírozásával, hatást gyakorlunk a beteg karra!

Az a kérdésem, hogy lehet-e, hogy azért esik rosszul a masszázs, mert mindig ebéd utáni időpontot kaptam a masszőrtől? Utána mindig rosszul éreztem magam, aztán a negyedik alkalom után nem mentem többet. Vagy a kettőnek
nincs köze egymáshoz?

Egyszerű élettani folyamat, teli hassal nem kényelmes hason feküdni. Étkezés után legalább egy-másfél órát várjunk a masszázzsal. Kérjen más időpontot s élvezni fogja a masszázs csodálatos hatását.

A szakértő válaszol - bemutatjuk Jene Kálmán alternatív mozgás- és masszázsterapeutát

2013.04.08. - 00:50 | Waldo

A szakértő válaszol - bemutatjuk Jene Kálmán alternatív mozgás- és masszázsterapeutát

Biztosan mindenkiben vannak kérdések, amikkel talán nem keresnék fel sem orvosukat, sem kozmetikusukat, sőt, életmód tanácsadó telefonszámát sem tárcsáznák. Sorozatunkkal szeretnénk olvasóink segítségére lenni abban, hogy minden héten az általunk bemutatott szakértőnktől kérdezhessenek, így ne maradjon probléma tanács nélkül. Csütörtök este nyolc óráig várjuk kérdéseiket a szakerto.vk@gmail.com mailcímre, amikre - a teljesség igénye nélkül - következő hétfőn ad választ szakértőnk. Ezen a héten Jene Kálmán alternatív mozgás-és masszázsterapeuta várja a kérdéseket.

 

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Király Szilvia 2014.06.19. - 12:26
Kedves Uram!
Évek óta heti rendszerességgel járt a férjem masszíroztatni. Sajnos a hölgy elköltözött, így másik masszőrt kellett keresnie. Többeket ki is próbált a korábbi masszőr ajánlására, akik közül kettőt is talált, aki megfelelően kellemes, de teljesen más "stílus"-ban masszíroz. Nehezen tud választani! Jó-e, ha felváltva jár mindkettőhöz, vagy válasszon közülük? Válaszát köszönöm
Üdvözlettel
Király Szilvia