VAS-FILM 9 - megosztott arany és ezüst Medvehagyma díj a Függetlenfilm Fesztiválon

Képgaléria megtekintése2013.04.18. - 00:15 | FrankenVi - Fotók: Hornyák Emőke

VAS-FILM 9 - megosztott arany és ezüst Medvehagyma díj a Függetlenfilm Fesztiválon

Idén április 13-14 között került immár kilencedik alkalommal megrendezésre a Vas Megyei Függetlenfilm Fesztivál Táplánszentkereszten. A fesztiválra 55 alkotás érkezett 39 alkotótól.
Ebből 28 vasi és 27 nem vasi film, összesen 634 perc (10 óra 34 perc) hosszú anyag.

A medvehagymával gazdagon borított (de letépni tövenként csak korlátozott számban engedélyezett) táplánszentkereszti Művelődési ház előtti játszóteret fotózás szempontjából épp ideális körülmények uralták azon a napsütéses és végre igazán tavaszi délutánon, amikor immár kilencedik alkalommal rendezték meg a Vas Megyei Függetlenfilm Fesztivált.

A kétnapos rendezvényen nem csak medvehagymás (és egyébként roppant ízletes) szendvicsek várták a filmrajongókat és amatőröket, hanem az a számos alkotás, ami vagy versenyfilmként, vagy a közönséggel való ismerkedés kedvéért került bemutatásra. A filmek és filmkészítés iránti szenvedély nem csak az alkotásokon, hanem a szervezőkön is éppúgy érződött, mint az a hagymaszag, ami korántsem tolakodó módon lengte körbe ezt a mozgóképes hétvégét. Az idén mind az arany, mind az ezüst (Berlin után szabadon) Medvehagyma díjat duplán osztották ki, az alkotók nagy és jogos örömére.

Inspiráló látni, hogy ennyi (javarészt) középiskolás diák használja szorgalmasan és roppant találó módon a fantáziáját: mint Pittmann Glória a Háborúsfilmben, ahol kétpercnyi játszásiból elkövetett háborúzásosdi által kap e téma sokkal nagyobb drámaiságot a groteszk feldolgozása miatt; vagy teremt csodás montázsokat, egymásra fényképezéseket és ezáltal szürreális-melankolikus atmoszférát, mint Feiner Janka és Garger Henrietta a Varjakban, melyet a filmelméletet oktató tanárok minden bizonnyal örömmel használnának szemléltetőfilmként a formanyelvi elemek kifinomult használatának bemutatásához.

A legaranyosabb medvék azonban a valóságból merítettek témát, és a művészet egy-egy ága előtt tisztelegtek a maguk módján. Horváth Erika Csak úgy mondomja Tábori Ottóról mesél, személyesen a költőtől, róla, belőle, az irodalmáról és -ból, múltról és jelenről - csak úgy mellékesen; 13 roppant összeszedett, precíz, érzékeny és nagy hatású percben. Kiss Júlia pedig mérhetetlen és bájos rajongással készített minden mozirajongó számára kétségkívül szívmelengető dokumentumfilmet egykori mozikról a Volt egyszer mozi című kisfilmjében.


Ha a medvehagymát nem is, a Táplánszentkeresztre látogatók a függetlenfilmeket nem csak módjával fogyaszthatják, és ahogy idén is kiderült, ezt érdemes is megtenni.

Vas Megyei Függetlenfilm Fesztivál lesz jövőre is, méghozzá jubileumi, addig is: alkotni és moziba járni ér!

Az idei fesztivál zsűrijét
- Bollók Csaba filmrendező, a zsűri elnöke
- Czenki Zsuzsanna, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Kulturális és Sport Irodájának vezetője
- Szilárdi Béla, festőművész, zenész
- Kálmánchelyi Zoltán, színész, a szombathelyi Weöres Sándor Színház művésze alkották, s hozták meg a következő döntést:

Arany Medvehagyma Díj:
Horváth Erika: Csak úgy mondom
Bolyai Filmműhely - Kiss Júlia: Volt egyszer mozi

Ezüst Medvehagyma Díj:
Pittmann Glória: Háborúsfilm
Feiner Janka - Garger Henrietta: Varjak

Legjobb vágás:
Kiss Friderika Virág: Lidércnyomás

Legjobb művészeti csoport:
Művészeti Szakközépiskola, Szombathely

Legjobb animációs műhely:
Bolyai Animációs Műhely

Elismerő oklevél:
Papp Melinda: Teljes gőzzel
Kabarcz Zsófi: Varázslatos gladiátorok

Különdíj:
Boros Ferenc - Rozmán László: Sárga, piros, kék - Ferkovics József útjai

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Tisztelettel 2013.04.18. - 19:17
Gratulálok minden kedves kisdiáknak!