Vulkánturizmusban a jövő - Átadták a Kemenes Vulkánpark Látogatóközpontot

2013.04.21. - 00:30 | vaskarika.hu

Vulkánturizmusban a jövő - Átadták a Kemenes Vulkánpark Látogatóközpontot

Átadták Celldömölkön a Kemenes Vulkánpark látogatóközpontját, amelyet április 22-én a Föld Napján nyitnak meg a nagyközönség előtt.

A Celldömölk melletti ötmillió éves, vulkáni eredetű tanúhegy bemutatását célzó Kemenes Vulkánpark létesítésére a település még 2009-ben nyert el 455 millió forintnyi európai uniós támogatást. A kulturális és idegenforgalmi célokat egyaránt szolgáló, összesen 535 millió forint értékű projektet az Őrségi Nemzeti Parkkal közösen valósították meg - közölte pénteken az avatóünnepség előtt tartott sajtótájékoztatóján Fehér László, a kemenesaljai város polgármestere.

Az ezer négyzetméter alapterületű, többszintes látogatóközpont épületébe érkezők alulról felfelé haladva ismerhetik meg a vulkánok működését és azok történetét, tizenegy bemutatóteremben a legkorszerűbb számítástechnikai eszközök, érintőképernyős számítógépek, projektorok és táblagépek segítségével válhatnak az interaktív kiállítás részeseivé. Fehér László emlékeztetett ara, hogy a Vulkánpark projekthez kapcsolódva újították fel és bővítették az elmúlt években a Sághegy Múzeumot, valamint hozták létre maga nemében egyedülálló geológiai tanösvényt.

A Vulkánpark ötlete szorosan kötődik a celldömölki Vulkánfürdőhöz, amelynek családbarát bővítése nemrég kezdődött meg, ezenkívül pedig tervezik a gyógy- és élményfürdőhöz kapcsolódó kemping bővítését és vállalkozói tőkéből egy négycsillagos szálloda megépítését is.


Az újonnan átadott Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont Celldömölkön 2013. április 19-én. A látogatóközpontot április 22-én, a Föld napján nyitják meg a nagyközönség előtt. MTI Fotó: Kászoni László

Celldömölkön vallási turizmus mellett a gyógyturizmusban és a "vulkánturizmusban" látják a jövőt. Ahhoz, hogy több vendégéjszakát is eltöltsenek a településen, a városba érkező turistáknak szükségük van olyan attrakciókra is, mint amilyeneket a most átadott Vulkánpark látogatóközpont kínál - hangsúlyozta.

Grünwald Stefánia, a látogatóközpont igazgatója elmondta: évente legalább 25 ezer látogatót szeretnének fogadni, számítanak iskolai csoportokra, hiszen a hely igazán alkalmas tanórán kívüli foglalkozásokra, de rendkívüli földrajzórák megtartására is.

Elmondta azt is, hogy a Kemenes Vulkánpark Látogató Központ időszakosan, április közepétől október végéig lesz nyitva - télen a karbantartásokat, fejlesztéseket végzik -, a kiállítások pedig minden héten keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthetők meg.


Az újonnan átadott Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont Celldömölkön 2013. április 19-én. A látogatóközpontot április 22-én, a Föld napján nyitják meg a nagyközönség előtt. MTI Fotó: Kászoni László

Áprilisban nyílhat meg a vulkáni élménypark a Ság-hegy lábánál

2013.03.10. - 15:45 | vaskarika.hu 

Áprilisban nyílhat meg a vulkáni élménypark a Ság-hegy lábánál

Április közepén nyílhat meg a celldömölki Vulkánpark Látogatóközpontja, amely a maga nemében világszinten is kuriózum, mivel nemcsak magas szakmai színvonalon, hanem a látogatóknak a felfedezés örömét is nyújtva, rendkívül sokoldalúan mutatja be a vulkánikus tevékenységet - mondta el Szilágyi Gábor, a kiállítóház művészeti koncepciójának tanácsadója.

 

Új hozzászólás