Bach drum and bass-el keverve - Szörprájzparti a HOPPart vendégszereplésével a Soltis Lajos Színházban

Képgaléria megtekintése2013.04.25. - 15:00 | Kánya Dóra - Fotók: Mihácsi Veronika

Bach drum and bass-el keverve - Szörprájzparti a HOPPart vendégszereplésével a Soltis Lajos Színházban

Hogy áll össze egy darabban a Soproni sör, a Profi, a Nescafé, az sms-párkapcsolat, és az I will survive? Hogyan kerekedik bele minden(ki) egy meglepetés buliba, akarom mondani szörprájzpartiba? Hogyan haknizza össze a mindennapok sírógörccsé fakasztó (ön)ellentmondásait a HOPPart? Fogalmam sincs, de azért leírom.

Koncentrikus körökben elrendezett fotelekkel és puffokkal szembesültem, olyan "rendben a káosz"- típusúval. A celldömölki Soltis Lajos Színház előterének közepén pedig egy asztal, rajta irdatlan mennyiségű szotyi. Akkor már sejtettem, hogy nem a társulat hagyta ott délutáni beszélgetése után. Aztán egy gyors ültetési rend (nem mindegy, hova teszi le a néző a popsiját) és jöhetett az agyalás: most akkor ki beépített ember, és ki szimplán csak néző? Már most leszögezem, a végére sem vált olyan egyértelművé, de tetszett a helyzet, végre nem a színpadon van a színház, hanem két centire az orrom előtt. Körbejátszottak mindenkit: egy elképzelt lakásban, három telefonnal, furulyával és egy medvesajttal (mert ez lett a darab alfája és omegája). Szeretem én az improvizatívnak feltüntetett több szálon futó zűrzavarokat. A HOPPart Szörprájzpartija nekem olyan volt, mint Bach Drum and Bass-el keverve, tömény mogyoróvaj habzsolás kiskanállal, és az emberek reakciója, mikor piros cipőhöz kék zoknit húzok. Először furcsa, aztán már nem az, végül megszokod, megszereted, és újra meg újra akarod.

Kárpáti Péternek, ha kell, én szerelmet vallok minden alkalommal, csak csináljon még hasonlót. Létrehozott egy olyan működő, később önműködő gyöngyszemet, amiben a színész is ember, a néző pedig színész. Pehelykönnyű alapmasszába kevert iróniát, amit egy szerelmi háromszöggel kiegészítve pakolt az ismert, a megismerhető, és a megismerhetetlen keresztmetszetébe. Hatásos hányingerkeltés volt ez korunk párkapcsolati buktatóival. Ez az Ámor és Psziché felnagyított variánsa, amit a káromkodásokon túl az önmagukra ismerés tett hétköznapivá.

Ti talán tudtok szakítani? - Nagy Zsolt óriás szemekkel meredt ránk, olyan vesébe látó pillákkal. Piszkosul rokonszenves alakítás volt az övé, taszító és vonzó karaktere fekete lyukat ütött a két női főszereplő közé. Üvöltött, húzott, lökött, ellenszegült, mit akartunk még tőle? Úgy rulettezett az én agyammal is, ahogy azt férfihez méltóan illik. Nekem telitalálat volt, csak az a kérdés, a blöff meddig marad blöff?

Kiss Diána Magdolna Chaplin-pólójáért licitálni szeretnék, ahogy az énekhangjáért is. Szemben vele Szilágyi Katalin gyors, pezsgő és impulzív rezgésként csapódott az ellenfele irányába. Verbálisan és karate mozgással egyaránt. A vergődő és önelemző női szerepeket még Jane Austen is megirigyelte volna. Jó, hogy Gloria Gaynor megénekelte, hogy mindent túl lehet élni (I will survive című dallal készültek közösen Zsoltinak). Ennyit a ruhapárbajig fajult feminizmusról vagy a zombitáncról, mert mindkettőből kaptunk egy keveset. Ó, és ki ne hagyjam az este meghatározó momentumát (többszörös pillanatképek voltak ezek, a feldolgozásuk viszont több időt vett igénybe): Herczeg Tamás orrfurulya játéka -na meg gitárpengetése- vizuális fejbevágással pecsételte meg a darabot.

Persze nem maradhatott el a máz sem, a hülyéség új univerzumai nyíltak meg abban a másfél órában. (Belül rágtam magam, hogy nem én kaptam például a műkezet.) Néha már a kedvenc Soltis-fotelem karfájába markoltam, akkora poénhelyzeteket teremtettek. De komolyan hecceltek gondolatban és szívben egyaránt. Igaz, veszélyesebb témákat boncolgattak - megcsalás, hiúság, elfogadás, öngyilkosság - annál, hogy mindent elnyomjon a vicc. Szép párhuzamokat húztak a történetbe, előre és visszacsatolásokkal, figyelni kellett, hogy minden célba találjon.

Nincs meglepetés, csak marad a sötétség, (a menő szörprájzpartik előtt ez dívik) de mégis kell a meglepetés. Vagy mégsem? Jó, kapcsoljuk fel a villanyt.

Kárpáti Péter: SZÖRPRÁJZPARTI

ALKOTÓK

NAGY ZSOLT
KISS DIÁNA MAGDOLNA
SZILÁGYI KATALIN
HERCZEG TAMÁS
POLGÁR CSABA / BÁNKI GERGELY
BAKSA IMRE
KHALED-ABDO SZAIDA

KÁRPÁTI PÉTER
RÓBERT JÚLIA
BALÁZS JÚLIA
NÉMETH FRUZSINA

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás