Nem könnyű felfordítani a Napot - Mediawawe 2013 Szombathelyen

Képgaléria megtekintése2013.04.25. - 19:30 | Kánya Dóra, Büki László 'Harlequin' - Fotók: Büki László

Nem könnyű felfordítani a Napot - Mediawawe 2013 Szombathelyen

Egy napra költözött az idén is Komáromban állomásozó Mediawawe Szombathelyre. A városon beül az NyME-SEK Bölcsészettudományi Kar épületében próbálták a FELfordítani a NAPot. A termékenység és a szerelem köré illeszkedő filmeket, szobákat, és kiállításokat részleges érdeklődés kísérte.

NapFELfordulás néven próbálták az egyik szürke hétköznapi szerdát megszínesíteni a szombathelyi egyetemisták. A jövő héten Komáromban startoló Mediawawe idén korábbi központjában, Szombathelyen állt rajthoz. Pontosabban a Nyugat-magyarországi Egyetem- Savaria Egyetemi Központ Bölcsészettudományi Kar Berzsenyi-téren tornyosuló épületében.

Ha tömörek és velősek akarunk maradni, nagyon kevesen kíváncsiak az ezüsttálcán kínált kultúrára a vasi megyeszékhelyen (sajnos nemcsak a vasi megyeszékhelyen - a Szerk.). Pedig tényleg minden az emberek orra elé van dugva: koncertek, előadások, filmek, kiállítások, különböző agyat (és lelket) megjárató programok. Ezeket ötvözi a Mediawawe már évek óta, mégis alig-alig lézengtek érdeklődők tegnap az egyetemen. Tudjunk, tanítási nap volt, sokan pedig éppen órán ültek, vagy a közeledő vizsgaidőszakra készültek, de még az értelmiségiek kinevelésével foglalatoskodó helyi felsőoktatási intézmény hallgatói sem vették ki részüket teljesen a tegnapból. Bár a lelkesedés megvolt, meglátszott, hogy a szervezők készültek rá. De elég csupán az igyekezet?

A rég elfelejtett termékenység és szerelem ünnep újraélesztésére tettek kísérletet tegnap. A földszinten csere-bere piac hangolta a látogatókat az egy emelettel feljebb lévő Mediawawe-folyosóra. A hallgatók képzőművészeti alkotásai díszítették a területet, melyek között akadt olyan, amitől tényleg leesett az állunk. Természetesen közben mindvégig pörögtek a filmek, nőiségről, fiatalságról, erotikáról, kísérleti filmek, animációs filmek, zenei filmek. Jót tett a tavaszi időjárás is a tegnapnak.

Az első szoba a termékenység témakörét tárta a látogató elé - belül mindenhol anyagdarabok lógtak,egy gigantikus szülőcsatornát szimbolizálva, alul pihe-puha tollal és párnákkal bélelve. Aki áthaladt rajta, a végén "újjászülethetett", lévén a "sátorvég" egy vaginát szimbolizált.

Nem kellett nagy bátorság ahhoz sem, hogy a piros zselatinos lében "úszó" babát (magzatot) megfogjuk, az anyaméh biztonságát és életszerűségét szemléltető üvegben. Közben szívdobogás, lüktető ritmusok és füstölők fokozták még jobban a hangulatot. Földesi Barbara szervező elmondásából sikeres helyiség volt az övék, volt, aki annyira megkedvelte a méh-kuckót, hogy majdnem elaludt benne. Mi is úgy gondoljuk, jó is egy meleg és biztonságos helyen szép álomra szenderülni. Vizuális műsorként részleteket vetítettek, melyek a születés és a fejlődés köré csoportosultak. Vagány és szokatlanul jól szervezett szobaként maradt meg bennünk, csillagos ötös a csapatnak.

A második szoba egy selyemfüggönyön keresztül az érzetek birodalmába vezetett. Belül a falra aggatott ruhák arról árulkodtak, hogy a színészkedéssel vagy szerepjátékkal incselkedők itt tényleg magukra találhattak. Tölgyesi Írisz, a szoba vezetője elmondta, hogy az önkifejezés fejlesztése volt a cél, intellektuson túli, kicsit a kontakt improvizációval kiegészülve. Az "50 hangulat, 100 foglalkozás" játékban húzni kellett egy foglalkozás mellé valamilyen állapotot, ezt kellett összeilleszteni és előadni. Interaktív volt, hiszen ki kellett találni a többieknek, ki milyen szerepbe bújt.


Pihepuhaság a szülőcsatorna-sátorban

Különösen tetszett nekünk a vámpír szoba, Franken Vivien szervezésében. Az ajtón Frankenstein "kacsintott ránk, a félfán denevér lógott - bizarr és komor világba csöppentünk egy imádnivaló vámpír kalauzolása mellett. Az elsötétített szobában mindenhol Vivien alkotásai köszöntek vissza, az ajtó mellett pedig egy koporsó okozott halálközeli állapotot. „A koporsóban való elhelyezkedés vérmegvonást eredményez az elkövetkező terhére" - olvashattuk fölé illesztve. Ottjártunkkor épp egy kisebb vita szövődött a vámpír-kultusz témája köré. Van-e kapcsoltat a zombi és a vámpír között, mi az a test nélküli létállapot, és létezik egy külön, női és férfi vámpír? A profin kisminkelt előadók fognyomokkal szépített ösvényen vezettek minket az informatív és izgalmas előadás során. S mivel a vámpírok is "emberléptékűek" és "szociálisan érzékenyek", hálásak vagyunk nekik a muffinért és a kókuszgolyóért, valamint az ujjizmokat edző "bőregérért". Természetesen mi sem úsztuk meg smink nélkül, konszolidált családapai mivoltunkra való tekintettel csuklóra kaptunk vérnyomokat. Mese nincs, nyom nélkül nem távozhat senki a vámpírok birodalmából!


Franken Vivi vám-pírt helyez a Bük város címerét szíve fölött hordó, átszellemült önkéntes orcájára 

A Savaria Slam Poetry is termékenységi ritmusra váltott, melléjük csatlakoztak új próbálkozók az egyetemi körökből. A rímeket érthető módon a termékenység köré kellett szőni, a hívószavakat táblára írták fel, amiből aztán összeállt a szöveg veleje. Este kerültek bemutatásra a napközben fogalmazott versek, később zenészekkel közös produkciókkal indult megint a ritmuskeverés. A szombathelyi slammerek idén sem állnak le, legközelebb május 22-én, a szokásos helyen, a 69 Pubban lépnek fel - mondta Krausz Dávid, a szekció vezetője.

A zenei (nap)felfordulásról a BBRT New Language négy muzsikusa gondoskodott este. Fellépésük igazi koncertkuriózum volt a javából, improvizatív folyamatzene, amit free funk-ként nevesít a zenei stílusmeghatározó. Kuriózumot írtunk, ami azért is igaz, mert Tacuma-mester basszusgitár nélkül érkezett meg Bécsből, s míg jóízűen szunyókált a 101-es szobában, addig a szombathelyi Koller László basszvirtuóz legújabb, csodaszép öthúros mélypengetője segítette ki a zenekart. Jamaaladeen Tacuma láthatóan megbarátkozott az új hangszerrel és élvezte a funk basszusalapokra épülő, lélekszabadító lüktetését. DJ Gea-Russell elektronikus alapokat, effekteket pörkölt a zenéhez, Joseph Bowie harsonával, kongával és egyéb ütőalkalmatosságokkal köszönt be a jazz nevében a zenefolyamba, míg Jean-Paul Bourelly almásgép-jobbkézcin-gitár trojkával bolondította meg a hangképet. 


In the Mood - Jamaaladeen Tacuma

Nekünk a NapFELfordulás összességében kicsit napfogyatkozás jellegű lett. Az ötlet szokás szerint remek volt, az igyekezet meglátszódott, de amíg nem landol termékeny földben, szívben és testben a kultúra, addig jóformán kárba vész néhány ember lelkes, a mainstream kultúrától eltérő igyekezete. Külsős, civil látogatót szinte alig láttunk, és sajnos az egyetemistákról is lepergett a programfolyam, mint impregnált túradzsekiről az esőcsepp. Sebaj, májusban jön Csuta, lehet majd gyakorolni Belga-mód "A pálinka befele, az igény meg lefele" igazságát.

Folytatás jövő héten, április 30-án indul a komáromi Monostori Erődben a MEDIAWAVE.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Széles Gábor 2013.04.25. - 20:58
A teljességhez hozzátartozik, hogy én voltam az a -ahogy Kánya Dóri és Büki Laci fogalmaznak: "Bük város címerét szíve fölött hordó, átszellemült önkéntes". Rögtön hozzá kell tennem, hogy Vivi nagyon ügyes és ezúton is köszönet neki a rémségesen remekbe szabott sminkért, hogy a vérfoltot a nyakamnál már ne is említsem! Tudom, nem voltam (vagyok) egyszerű eset...
BLH 2013.04.25. - 21:42
Nem akartunk felfedni! :))) Az meg olyan bájos kontraszt, hogy Bükös póló vs. rémséges smink. :D
Széles Gábor 2013.04.25. - 21:58
BLH-nak: nyugodtan felfedhettél volna... elvégre azért felismerhető vagyok + megosztottam én is a képet a saját Facebookomon... Szóval innentől tökmindegy.Mégegyszer köszönet Vivinek a sminkért + a többieknek is ezért a szép napért.

Kedves Laci!

Ami pedig a bükös póló és az, hogy te Büki (sic!) vagy, az pedig már csak -ahogy mondani szokták -hab a tortán.