Bocs, megkóstolhatom? - Medvehagymavirágzás ünnepe Táplánszentkereszten

Képgaléria megtekintése2013.04.28. - 13:15 | Nagy Zoltán

Bocs, megkóstolhatom? - Medvehagymavirágzás ünnepe Táplánszentkereszten

Április 27-én, immár ötödik alkalommal került megrendezésre Táplánszentkereszten a medvehagymavirágzás ünnepe. Kézműves foglalkozások és játszóház is gazdagította a programsort, de nem maradhatott el a különféle medvehagymás étkek kóstolója sem.

Fehéren virágzik a medvehagyma, a táplánszentkereszti kultúrház mögötti területen, ami annyit jelent, hogy ismét eljött a medvehagymavirágzás ünnepe. A kulturális - gasztronómiai fesztivál helyszíne a Jókai Mór Művelődési Ház és a mellette kialakított parkos rész volt, immár ötödik alkalommal.

Délelőtt már 10 órától megkezdődtek a gyerekeknek tervezett kézműves foglalkozások, előkerültek a népi fajátékok, és kvízjáték is volt, természetesen a medvehagymáról. A terület, a kellemes napsütésben fokozatosan népesült be, épp úgy, mint az asztal, amire a medvehagymás ételek érkeztek elkészülésük sorrendjében. A felnőtteket, érdekes előadás várta, természetgyógyászattal kapcsolatban és a növény gyűjtésének szabályairól.

Később az elmaradhatatlan medvehagyma-séta következett, ahol az érdeklődők fogyasztási mennyiségben szedegethettek a növényből, ugyanis a védetté nyilvánított területen a medvehagyma piaci értékesítés céljából nem gyűjthető.

Az ügyességi, játékos vetélkedőkbe a felnőttek is beneveztek, a jutalmazás sem maradt el. Régi visszatérő vendég, a medvehagyma medve egész nap várta, hogy megdögönyözzék, és egy-egy fotóra mellé, vagy rátelepedjenek. E napon került sor Pajor Zoltán Attila "Így fejlődött a medvehagyma idén" című fotókiállításának megnyitójára, valamint színpadi, énekes, zenés, táncos, kulturális műsorokra is.

A különféle, íncsiklandozó finomságok népszerűek voltak, gyorsan fogytak, de délutánra újabb adagok érkeztek. Ezen ételek asztalra kerülésük előtt fotózáson is részt vettek, ugyanis a szervezők egy medvehagymás ételekből összeállított receptkönyv kiadását tervezik hamarosan. A korábbi medvehagyma rablások és pusztító viselkedés miatt a növény ideiglenes védelem alá került. Levelek szedése csak személyes szükségletre, egy-egy tőn három levél meghagyásával engedélyezett. Ezt megszegők természetvédelmi bírságra számíthatnak.

De miért is akarna valaki egy ilyen hangulatos, hagyományos rendezvényt büntetéssel zárni? Hadd növekedjen és viruljon továbbra is a medvehagyma a megszokott, kedvelt helyén, Táplánszentkereszt vízpartos, árnyékos, zöld területén.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás