XI. Szivárvány Gyermekfesztivál és Métabajnokság

Képgaléria megtekintése2013.04.30. - 14:00 | vaskarika.hu - Fotók: Kóbor Károly

XI. Szivárvány Gyermekfesztivál és Métabajnokság

Április 27-én Bükön, immár tizenegyedik alkalommal került megrendezésre a Szivárvány Gyermekfesztivál és Métabajnokság. Az rendezvényen nemcsak a megyéből, hanem a megyehatáron túlról érkezett tánccsoportok és énekkarok is bemutatkoztak. A fesztivál zárásaként fellépett az United Folk Orchestra, míg az esti táncházhoz a talpalávalót a Boglya Népzenei Együttes szolgáltatta.

A programban fellépett a Kis-Csiripiszli csoport, ők a kapuvári Alapfokú Művészeti Iskola tanulói. A Csiripiszli elnevezés egy rábaközi édesség neve, amit csíráztatott búzából készítettek a nagyböjti időszakban. A táncos alapokat, a közösségi élményeket „csíráztatva" a gyerekek itt a büki fesztiválon - ahol Bodrogközi táncokat adtak elő - bemutatták, hol tartanak jelenleg a fejlődésben. Csoportvezetőik Simon Andrásné és Simon András.

A színpadon láthattuk a Zsendice csoportot, akik a dr. Pesovár Ernő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 7-10 éves tanulói. A gyerekek ebben a tanévben Somogy megye táncaival ismerkedtek, melyeket a csoportvezetők által készített koreográfiában mutattak be. Műsoruknak az „Adj Isten egészségére!" címet adták. Csoportvezetőik: Kővári Réka és Molnár Péter

Őket a Keltike népdalkör követte, Pintér Anikó vezetésével. A büki csoporttól Marosmenti népdalokat hallhattunk. 


A Kis Tücsök csoport - akik szintén a dr. Pesovár Ernő AMI tanulói - gyakori résztvevői a fesztiváloknak. Ők az idén Csollányné H. Krisztina és Csollány Csaba vezetésével felcsíki táncokból hoztak ízelítőt egy csokorral, a zenei kíséretükről a Boglya zenekar gondoskodott.

A Partium Táncegyüttes - akik Szentgotthárdról és Nádasdról érkeztek - Kisalföldi táncokat mutattak be, aminek koreográfiáját Palenik József készítette, felkészítőik Korbacsicsné Porpáczi Erika és Varga Antal voltak. 

Fellépett a helyi illetőségű Napvirág népdalkör is, ők Moldvai népdalokat énekeltek, majd ismét láthattuk a Csiripiszli csoportot, akik először Dél-alföldi, majd Kapuvári táncokat mutattak be, őket Cseh Tamás és zenekara kísérte. Hallhattuk László Lili népdalénekest, a Fodorka népdalkört, majd ismét a Kis Tücsök csoporté volt a színpad, akik egy koreográfia versenydíjas, pásztor történetet dolgoztak fel. 

A Kis Csiripiszli, Kis Tücsök, Zsendice csoportok arany, a Partium AMI, Csiripiszli csoportok ezüst minősítést kaptak.

Öröm volt látni, hogy a néptáncot ilyen gondosan ápolják a csoportok, a gyerekek hatalmas lelkesedéssel, és odafigyeléssel táncolnak a színpadon. Egy nagyon értékes, és élményekben gazdag napon vehettünk rész, a tizenegyedik Szivárvány Gyermek fesztiválon.  

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás