A kultúra mindenki számára önérdek - a Szombathelyi Tavaszi fesztivál részletes programja

2009.03.18. - 00:15 | Dancs István

A kultúra mindenki számára önérdek - a Szombathelyi Tavaszi fesztivál részletes programja

Helyszín: AGORA, Szombathely

Dátum: 2009.03.20 - 31.

Március 20-31. között rendezi meg a Szombathelyi Tavaszi Fesztivált az Agora Kulturális és Turisztikai Központ. Az idei rendezvény rövid, de velős lesz: fellép többek közt a Doni Kozákok Ének- és Táncegyüttes, a Tokiói Kamaraopera, a 40 éves jubileumát ünneplő Kaláka és az Anna Karenina musical-operával a Madách Színház. Íme a részletes program!

Az AGORA Szalonban megrendezett sajtótájékoztató első felszólalója, dr. Ipkovich György polgármester volt, aki mondandójában kiemelte, hogy ez az esemény-beharangozó nem az ő személye miatt fontos elsősorban, de mint a kultúrát szerető magánember, hivatalos személyként is maximálisan melléáll és támogatja az ilyen típusú kezdeményezéseket.

„Az idei rendezvény rövid, de velős."

A rövid, de hatásos polgármesteri bevezető után Grünwald Stefánia, az Agora Kulturális És Turisztikai Központ igazgatója adott részletes tájékoztatást a fesztivál programjairól.

Ezek nagy részét az „anyafesztivál", vagyis A Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvénynaptárában is megtalálhatjuk, de lesznek olyan előadások, kiállítások, amik a szombathelyi helyszínen fognak debütálni. A gazdasági válság talán a kultúrát sújtotta leginkább, de mindent megtettek annak érdekében, hogy a már fél évvel ezelőtt lefixált programokat a kacifántos helyzet ellenére is meg lehessen rendezni - példának okáért a méltán világhírű Doni Kozákok Ének- És Táncegyüttes, valamint a Tokiói Kamaraopera előadását.

A fesztiválnak hivatalos megnyitója nem lesz, helyette március 20-án, a kassai múzeum - elsősorban szakrális - tárgyainak gyűjteményéből rendezett kiállítással veszi kezdetét a 11 napos kultúrfolyam, amelynek hátán remélhetőleg sok látogató fog majd lecsónakázni.

Mivel Csehország az Európai Unió soros elnöke, a szervezők megpróbáltak nagy hangsúlyt fektetni az ország kultúrájának bemutatására. Ebből kaphat ízelítőt a nagyérdemű, ha ellátogat március 29-én vasárnap, 18 órakor az Agora-Szalonba, ahol Csehország egyik legjelentősebb kortárs zeneszerzője, Bohuslav Martinu előtt tisztelegve ad kamarazenei koncertet Jaroslav Sonsky hegedűművész és Patrícia Bretas brazil zongoraművésznő.

A helyi jellegű rendezvények közül kiemelkedik a „fesztiválon belüli fesztivál", a Gyermek Művészeti Fesztivál. A Szombathely és kistérsége számára megrendezett vetélkedőn 8 kategóriában vett részt 400-450 vállalkozó szellemű diák. Eme produkciók szűk keresztmetszetét, vagyis 16-18 csoport, 160 nebulójának előadását láthatják március 21-én szombaton, 15.00 órakor az érdeklődők.

1936-ban alakultak, és a Don melletti Rosztov városából jönnek, nem egy kitüntetéssel a hátuk mögött. A Doni Kozákok műsorára jellemző, hogy többször vannak a levegőben, mint egy repülő. Március 24-én kedden, 19 órai kezdettel az Agora Művelődési És Sportház színpadán a világhírű Doni Kozákok Ének És Táncegyüttes! A kisvárosnyi méretű formáció 2003-ban és 2006-ban már több nagy sikerű előadást adott hazánkban, többek között a budapesti Erkel Színházban, és három vidéki városban, Székesfehérváron, Győrben és Szegeden.


Aki nem kíváncsi orosz táncosok „örömittas" ugrándozására, és a távol-keleti misztikum varázsának foglyává akar válni, az látogasson el ugyanebben az időpontban a Bartók Terembe, ahol A hold és a tigris legendájának lehet részese, az 1969-ben megalakult, több rangos díjjal kitüntetett Tokiói Kamaraopera előadásában.

Nemzedékek címmel nyitja meg kiállítását két helyi képzőművész, Bonyhádi Károly fotó-, és Tulok Lívia grafikusművész. Őket a helyi „vizuális elringatás-kedvelőknek" nem kell bemutatni.

Akinek pedig kalákázni támad kedve, az menjen el március 25-én szerdán, 17.00 órai kezdettel a Savaria Mozi nagytermében sorra kerülő Kaláka együttes 40 éves, „Kaláka-Kosztolányi" elnevezésű jubileumi koncertjére, amelynek közreműködője Máté Gábor színművész lesz.

Jelentős színházi eseménytől sem lesz mentes a Szombathelyi Tavaszi Fesztivál. A budapesti Madách Színház vendégjátékának jóvoltából kerül bemutatására a Lev Tolsztoj tollából fogant Anna Karenina. A társulat minden eshetőségre felkészülve többes szereposztással várja a március 30-án, este 7 órakor, az Agora Művelődési és Sportházban tartandó előadást. A szervezők pedig megkettőzött szeretettel minden érdeklődőt.

Az Agora szeretné felhívni az Csákányi László-bérletet igénylők számára a figyelmet, hogy a bérletváltás határideje március 18-a vagyis holnap. Az át nem vett bérleteket értékesíti a központ.

TAVASZI FESZTIVÁL - SZOMBATHELY, 2009. március 20-31.

Az 1991 óta minden márciusban megrendezett szombathelyi összművészeti fesztivál, az ország legnívósabb kulturális fesztiváljához, a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódik.

Az idegenforgalmi holtszezonra időzített rangos művészeti eseménysorozat alapgondolata egyre inkább aktuális: nyújtsunk egész évben egyenletes, nívós kulturális kínálatot, erősítsük a belföldi turizmust - főként akkor, amikor 2009. a Kulturális Turizmus éve, s Szombathely elnyerte a Kultúra Magyar Városa megtisztelő címet.

A Szombathelyi Tavaszi Fesztivál a város közművelődési intézményeinek közreműködésével évről-évre színvonalas, változatos és mindig megújuló programmal várja vendégeit. A fesztivál kínálata színes, közel két hetes időtartama alatt a kultúra minden ágazatát felvonultatja. Zenei programjainak gerincét a komoly- és könnyűzenei koncertek alkotják, mellettük a legkedveltebb programok a színházi bemutatók és gyermekprogramok.

A fesztivál képző- és iparművészeti kiállításain helyi és környékbeli művészek alkotásai mellett országos és nemzetközi hírű alkotók művei is megtekinthetők.

Szombathely 1991-ben csatlakozott a Tavaszi Fesztivál fővárosi és vidéki rendezvénysorozatához. Indulásakor meghatározó volt az a szakmai és financiális támogatás, amelyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyújtott. Szombathely kulturális kínálatában jelentős előrelépés volt, hogy egy tisztán művészeti koncepciójú nagyrendezvényt indított útnak. A város földrajzi fekvése, a határ és a gyógyturizmus fellegvárainak közelsége (Sárvár, Bük) a kulturális központ-szerepet növelő programok szervezését messzemenően indokolta, és indokolja ma is.

Fontos szempont az is, hogy Szombathely a Tavaszi Fesztiválon keresztül kapcsolódik a Magyarországi Művészeti Fesztiválok Szövegségének népes táborába.

A vidéki fesztiválvárosok közötti szoros együttműködés két jelentős szakmai előnnyel jár: Szombathely saját művészeit ajánlhatja a partner fesztivál-városokba, s kölcsönösségi alapon vendégprodukciókat fogadhat tőlük. Az együttműködés keretében neves külföldi együttesek és művészek meghívására is mód nyílik, ami a műsorkínálatot színvonalában még inkább igényessé teheti.

Az idei évben - a gazdasági válság hatása miatt erőteljesebben támaszkodunk a Budapesti Tavaszi Fesztivál központi támogatására. Ezzel párhuzamosan egyre szorosabbra fonjuk az együttműködést a vidéki fesztiválvárosokkal: Kecskeméttel, Győrrel, Péccsel. Velük közösen több nagy nevű külföldi produkciót is sikerült beilleszteni a fesztivál programjába. (Doni Kozákok, Tokiói Kamaraopera)

Az Európai Unió Tanácsa soros elnöki posztját viselő Cseh Köztársaság az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál díszvendége. Ennek kapcsán lehetőség nyílt arra, hogy a cseh kultúrát méltó keretek között mutassák be a magyar közönségnek. A Szombathelyen is bemutatkozik Csehország egy szelete az AGORA szalonban: az 50 éve meghalt Bohuslav Martinů zeneszerző munkásságát Jaroslav Šonský és Patrície Bretas koncertje villantja fel.


A Tavaszi Fesztivál részletes programja - 2009. március 20-31.

Szervező: AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ, 9700 Szombathely, Fő tér 10., Telefon: 06 94/509-641 Fax: 06 94/511-267 Email: info@agora-savaria.hu , www.agorasavaria.hu

Az AGORA rendezvényeire jegyek elővételben válthatók az AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ Jegyirodájában (9700 Szombathely, Belsikátor 1. Tel: 94/511-266).

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10.00-13.00 és 14.00-17.00 között

Március 20. - május 31. - Szombathelyi Képtár

Kincsek Kelet-Szlovákiából

A kassai múzeum 130 éves története alatt gyűjteményeibe számtalan becses kiállítási tárgyat szerzett, amelyek a képző- és iparművészet helyi fejlődését jól dokumentálják. A gótika és a barokk kor szakrális gyűjteménye a legnagyobbak közé tartozik egész Szlovákiában. A világhírű kassai műkincsgyűjtemény idén a képtárban kerül bemutatásra, mely felbecsülhetetlen értékű műveket, szárnyasoltárt, egyházias, bibliai vonatkozású festményeket, szobrokat, miseruhákat tartalmaz.

Március 21. szombat 15.00 - AGORA - Művelődési és Sportház, kamaraterem

Gyermek Művészeti Fesztivál 2009

Gálaműsor Szombathely város és kistérsége általános iskolás diákjai részvételével.

Belépődíj: 300 Ft/fő

Március 24. kedd 19.00 - AGORA - Művelődési és Sportház

Doni Kozákok Ének- és Táncegyüttes

A Don melletti Rostov városból érkezik a nagyszerű DONI KOZÁKOK ÉNEK- ÉS TÁNCEGYÜTTES formációja. Az együttes 1936-ban alakult, vezető orosz táncművészek és koreográfusok csatlakoztak a társulathoz. Az együttes a doni kozákság változatos és igen gazdag tánc- és énektradícióit gyűjti össze és tárja a közönség elé. Az előadások során megcsodálhatjuk a Doni Kozákok gyönyörű, hagyományos népviseleteit, a legendás kozák vezér, Stepan Razin korától kezdve. Ezeket múzeumi darabok alapján, a jeles kosztümtervező, Paulina Korotkova álmodta rájuk. Az együttes tagjai között számtalan magas kitüntetéssel díjazott énekest, táncost, zenészt találunk.

A DONI KOZÁKOK ÉNEK- ÉS TÁNCEGYÜTTES többször is elnyerte az összoroszországi együttesek vetélkedőjének nagydíját, szinte egész Európa és Amerika közönsége tapsolt már neki. Magyarországon eddig kétszer szerepeltek hatalmas sikerrel, először 2003-ban Budapesten, a szinte kicsinek bizonyuló hatalmas Erkel Színházban, majd másodszorra 2006-ban néhány vidéki nagyvárosban, Székesfehérváron, Győrben és Szegeden.

A Csákányi László-bérlet előadására jegyek elővételben válthatók 2.500 Ft-os áron.

2009. március 24. kedd 19.00 - Bartók Terem, Szombathely

A Tokiói Kamaraopera előadása

Atsushi Nakajima-Sakae Nakamura-Hitoshi Tanaka: A hold és a tigris legendája

Közreműködik:

Masami Tanto, Tomoko Morinaga, Yoshiaki Takezawa, Akira Watanabe - ének
Yumino Toyoda - hegedű
Rio Toyoda - gordonka
Masami Nakagawa - fuvola
Kiai Nara - zongora
Sumire Yoshihara - ütőhangszerek
Vezényel: Yuko Amanuma
Rendező: Masayoshi Kuriyama
Díszlet: Toshiaki Suzuki
Jelmez: Kikuko Ogata
Világítás:
Ikuo Murofushi, Shinji Ayabe

2009. március 25-től április 8-ig - Nemzedékek

Bonyhádi Károly és Tulok Lívia közös kiállítása

Megnyitó: március 25-én 17.00 órakor

Helyszín: Berzsenyi Dániel Könyvtár - földszinti előadóterem

Megtekinthető a könyvtár nyitva tartási idejében. A belépés díjtalan!

Március 25. szerda 19.00 - AGORA - Savaria Filmszínház, nagyterem

KALÁKA - KOSZTOLÁNYI - 40 éves jubileumi koncert

Közreműködik: Máté Gábor színművész

Becze Gábor (bőgő, gitár), Gryllus Dániel (furulya, citera, pánsíp, klarinét, tárogató, duda), Gryllus Vilmos (cselló, gitár, charango, koboz, doromb), Radványi Balázs (mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba)

"A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, szív-némaságra született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti eredeti dallamot". (Kányádi Sándor)

Belépőjegy: 1.800 Ft

Március 29. vasárnap 19. 18.00 - AGORA - Szalon

Bohuslav Martinů - Sokunk sorsa

Jaroslav Šonský és Patrícia Bretas koncertje

Az 1975 óta Svédországban élő Jaroslav Šonský gyerekkora óta hegedül. Művészetét rendkívüli muzikalitás, „szláv lágyság" és érzékeny együttes játék jellemzi. 2001-ben ismerkedett meg Patrícia Bretas brazil zongoraművésznővel, akivel azóta rendszeresen turnéznak a világban.

Patrície Bretas Rio de Janeiroban született, ma ő az egyik legismertebb brazil zongoraművész. A brazíliai zeneszerzőket népszerűsíti, de szívesen közvetíti a nemzetközi repertoár ritkán játszott vagy új darabjait, így cseh zeneműveket is, 2001 óta Jaroslav Šonský cseh-svéd hegedűművésszel társulva.

A belépés díjtalan!

Március 30. hétfő 19.00 - AGORA - Művelődési és Sportház

Kocsák Tibor - Miklós Tibor: Anna Karenina

Musical-opera két részben, Lev Tolsztoj műve alapján - Madách Színház

A női nem erejének, szépségének és kiszolgáltatottságának eposza Tolsztoj regénye. Az Anna Karenina az író egyik legtökéletesebb alkotása, a szerelem, a szenvedély és a házasságtörés legizgalmasabb műve. Anna Karenina a világirodalom női hősei közül talán a legjelentősebb. Anna szellemes, csodálatos fiatal nő, aki a moszkvai szalonok szokásai szerint idősebb férfi feleségeként él. Szenvedélyes szerelemre lobban egy daliás lovassági tiszt iránt. A kapcsolat botrányt kavar a belterjes és konvencionális társadalmi közegben, s Anna élete tragédiába fordul. A gazdag érzelemvilág, a remek irodalmi mű megihlette a zeneszerzőt, Kocsák Tibort, aki újabb kifejezésformát talált ehhez. A zenét. A történet szépségét, megdöbbentő igazságát a mű dallamvilága még emelkedettebbé teszi. Igazi irodalmi és zenei csemege egyszerre. Szereplők: Nyári Szilvia/Polyák Lilla, Dunai Tamás/Sasvári Sándor, Debreczeni Csaba/Miller Zoltán, Barát Attila György, Haffner Anikó/ Mahó Andrea, Laklóth Aladár/Sándor Dávid, Ladinek Judit/Várady Viktória, Juhász Róza, Balog Tímea/Gallusz Nikolett, Bajza Viktória, Barabás Kiss Zoltán/Vikidál Gyula, Szentirmay Zsolt, Galbenisz Tomasz, Lippai László, Ujszigeti Anna, Grimm Zsuzsanna, Veress Zsuzsanna, Lukácsi József, Ruzicska László, Karsai J. András, Brezovszky Dániel/Sárközi Gyula, valamint a Madách Színház tánckara, stúdiósai és kórusa

Rendező: Szerednyey Béla

A Csákányi László bérlet előadására jegyek válthatók 2.500 Ft-os áron.

A rendezvény támogatói:

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata
Budapesti Fesztiválközpont Kht.
Nemzeti Kulturális Alap
Cseh Kulturális Centrum

Új hozzászólás