Csökkent a Szombathelyre jelentkezők száma - Sajtótájékoztató a NyME-SEK-en

2013.05.03. - 01:00 | vaskarika.hu

Csökkent a Szombathelyre jelentkezők száma - Sajtótájékoztató a NyME-SEK-en

A 2013/2014-es tanév felsőoktatási jelentkezéseinek intézményekre lebontott adatait 2013 április végén hozta nyilvánosságra az oktatási kormányzat. A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja május 2-án sajtótájékoztatót tartott a szombathelyi képzésekre jelentkezők számáról, jelentkezési trendekről, aktualitásokról. A jelentkezők és jelentkezések száma 2013. év normál eljárásban, a jelentkezések száma 2012-hez viszonyítva, favorit szakok, osztatlan tanárképzés és a felvételi eljárás legfontosabb határidői; ezek voltak a témái a NyME-SEK sajtótájékoztatójának.

Horváthné dr. Molnár Katalin, a Savaria Egyetemi Központ elnök-dékánja és Németh Péter, a Tanulmányi, Szolgáltató és Informatikai Központ igazgatója a 2013/2014-es tanévre vonatkozó jelentkezési adatokat osztották meg a sajtó képviselőivel Nyugat-magyarországi Egyetem- Savaria Egyetemi Központ május 2-i sajtótájékoztatóján.

A jelentkezők számát tekintve több mint 1700 2872 db jelentkezést nyújtott be a szombathelyi karok képzéseire. Ebből 730 fő az, aki első helyen jelölte meg a szombathelyi karok képzéseit.

A Nyugat-magyarországi Egyetem egészét tekintve 2803 fő jelentkezett első helyen az egyetemre.

Így, a szombathelyi képzésekre jelentkezett az NyME-re jelentkezők 26%-a, tehát minden negyedik NyME-re jelentkező hallgató szombathelyi képzést választott. Az NYME képzési helyszínei közül (Sopron, Mosonmagyaróvár, Székesfehérvár, Győr, Zalaegerszeg, Szombathely) Szombathelyre jelentkezett a legtöbb hallgató.

A felsőoktatást érintő változások ismertek: a keretszámok, majd a kapacitásszámok módosulása, a felvételi eljárásrend változása, a hallgatói támogatási rendszer változása. Az országos tendenciákhoz viszonyítva a szombathelyi képzések esetében is várható volt a jelentkezők számának csökkenése. A hallgatói jelentkezések csökkenése legerősebben a vidéki intézményekben érződött. Szombathelyen a csökkenés mértéke kedvezőbb volt, mint az országos átlag. Országosan a csökkenés 40-45%-os, míg Szombathelyen 38%. 2012-ben 1181 fő első helyes jelentkezőnk volt, míg 2013-ban 730 fő.

A szakok favoritását tekintve a legkedveltebb nappali és levelező esetében is: a testnevelőedző. Majd ezt követi a rekreációszervezés és egészségfejlesztés, az anglisztika, a sportszervező, a műszaki menedzser, a földrajz, a biológia, a tanító, a történelem, és a képi ábrázolás.

Országosan a jelentkezők számának alakulásából érezhető a bizonytalanság az osztatlan tanárképzés bevezetésével kapcsolatban. A képzési kínálat csak február elején jelent meg, a pedagógus-életpálya modell sem került még bevezetésre, a képzéshez kapcsolódó ösztöndíjrendszert (Klebelsberg ösztöndíj program) a jelentkezési határidő előtt három nappal jelentették be és ezek mind-mind hatással voltak a jelentkezési szám alakulására. Várhatóan a fenti kérdések tisztázása esetén a jelentkezői létszámban jelentős növekedésre lehet számítani. Ezen reményüket arra alapozzák, hogy a 730 első helyes jelentkezőnkből 236 fő (32%) valamilyen tanárszakot jelölt meg. A jelentkezési adatokból kitűnik, hogy az NyME-n belül Szombathely a pedagógusképzés tekintetében vezető szerepet tölt be, ezt igazolja az tény is, hogy az egyetem Pedagógusképző Központja is itt jött létre.

Szombathelyen osztatlan tanárképzésben 45 szakpárra lehetett jelentkezni. Országosan 1200 jelentkezőből 11% a szombathelyi képzést jelölte meg (131 fő).

Legfontosabb határidők:

2013. június 5. A felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok

2013. július 10. sorrendmódosítás, végső dokumentum pótlás

2013. július 24. központi ponthatár megállapítás

2013. július végétől várhatóan augusztus közepéig tart majd a pótfelvételi.

Új hozzászólás