Csángókkal, kínaiakkal, Szőke Andrással zárult a 23. Mediawave díjátadója - Filmes és Párhuzamos Kultúráért díjak

Képgaléria megtekintése2013.05.05. - 02:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Csángókkal, kínaiakkal, Szőke Andrással zárult a 23. Mediawave díjátadója - Filmes és Párhuzamos Kultúráért díjak

Moldvai csángó népzenészek, kínai művészek és a fesztivál több fellépőjének közreműködésével kihirdették a filmes és a Párhuzamos Kultúráért díjakat a 23. Mediawave Együttlét zárónapján.

HIRDETÉS

A Legjobb zenei film díját Desirée von Trotha német rendező kapta Woodstock Timbuktuban - Az ellenállás művészete (Woodstock im Timbuktu - Die Kunst des Widerstands) című filmjéért. A legjobb játékfilm Veit Helmer Baikonur című filmje lett, a legjobb rendező különdíját a Csigák és emberek (Despre Oameni si Melci) rendezőjének, Tudor Giurgiunak ítélte a zsűri. Dekel Nitzan Pálya (Migrash) című filmje lett a legjobb kisjátékfilm, a legjobb művészeti alkotás bemutatásáért különdíjat érdemelt az F5 rendezője, Timofey Zhalnin.

Ashley Michael Briggs Nem jön az ihlet (The search for Inspiration Gone) lett a legjobb kísérleti, David Wondráček Szerelem a sírban (Láska v hrobě) a legjobb dokumentum, Sandra Desmarieres Bao című filmje pedig a legjobb animációs film.

A legjobb magyar film díját Szabó Szonja Turiszt című kisjátékfilmje kapta. Még egy magyar díjazottja is lett az Együttlétnek: Vácz Péter Nyuszi és őz című animációs filmje kapott Tolerancia különdíjat.

Átvették díjaikat a Párhuzamos Kultúráért díjazottjai. A Párhuzamos Kultúráért díjat a Mediawave Alapítvány hozta létre 2001-ben, a Ravazdi Kerekasztal szellemiségének folytatásaként. Minden évben azokat a magyar és az országban fellépő, egyedi művészeket díjazzák, akik szellemisége nem akart megfelelni az aktuális vagy divatos kulturális irányzatoknak.

Az idei év díjazottjai: Balog Attila (író, költő), Bata Rita (táncos, koreográfus), Lakatos Mónika (énekesnő), Leena Conquest (énekesnő), Petrás Mária (énekesnő, kerámikus), Rutkai Bori (énekesnő, képzőművész), Villányi László (költő, szerkesztő).


Hartyándi Jenő fesztiváligazgató

A 2013-es Párhuzamos Kultúráért díjjal az alábbi alkotók munkássága került elismerésre:

Balogh Attila - író, költő

1956-ban született Szikszón. Születése után kórházba került, ott nőtt fel, ott végezte általános iskolai tanulmányait. Egy évig az ELTE magyar- könyvtár szakára járt. Két évig a Hittudományi Akadémia hallgatója volt. 1975-től gyógy-gondozóként dolgozott. Első kötetéért (Lendítem lábamat) 1981-ben irodalmi nívódíjat kapott. Főszerkesztője volt a Cigányfúró című folyóiratnak, alapítója a "Dunától a Gangeszig" Alapítványnak. Önálló kötetei: Lendítem lábamat, Versek, József Attila a peep showban, Egyvéleményen, Gipsy Drill

Bata Rita - táncos, koreográfus

Koreográfus, táncos, rendező, aki testéről minden külsőséget lenyúzva keresi az igazságot. Alkotásai során arra törekszik, hogy koreográfiái társadalmi és kulturális háttértől függetlenül mindenki számára befogadhatóak legyenek. A gondolatok univerzalitása teszi lehetővé, hogy az előadásai hozzájáruljanak a kultúrák közötti kapcsolatteremtéshez. Művészete fájdalmas és testi. Munkáira továbbá jellemző, hogy szorosan kapcsolódnak az ázsiai kultúrához, ezen belül főleg a butoh tánchoz.


Bata Rita a díjjal

Lakatos Mónika - énekesnő

Mónika otthon tanult énekelni és táncolni, gyermekkorában szinte „anyanyelvként" sajátította el a roma dallamvilágot. A zenei pályán 1994-ben indult el, amikor csatlakozott a Holdvilág Színházhoz, mint énekesnő és színésznő. 2000 és 2003 között a Romano Drom tagja, 2004-ben a Romengo zenekar alapító tagja. Vele született tehetsége, rabul ejtő hangja külföldön és belföldön is egyaránt őszinte lelkesedést vált ki laikus hallgatókból és a szakmából egyaránt.

Leena Conquest (USA) - énekes

Leena Conquest amerikai énekesnő művészetét mélyen átitatják az amerikai jazz hagyományai. Előadásmódja a klasszikus és modern jazz stílusokban is lenyűgöző, de rendelkezik saját, egyéni hanggal, stílussal, amely a legjobb előadók közé emeli. Pályafutása során számos neves és meghatározó jazzmuzsikussal dolgozott együtt Doc Cheathamtól Mal Waldronig, Roy Ayerstől William Parkerig. Utóbbival két alkalommal a MEDIAWAVE Fesztiválon is fellépett.


Leena Conquest

Petrás Mária (ROM/HUN) - énekesnő, kerámikus

A Bákó megyei Diószénben született, Romániában. Egy csángó küldöttség tagjaként járt először Magyarországon 1990 nyarán. A Magyar Iparművészeti Egyetemen végzett kerámia szakon 1995-ben, majd a mesterképzést kitüntetéssel végezte el. Három és fél méter magas, két méter széles, közel életnagyságú, öt alakos, mázatlan kerámiájú diplomamunkája a dévai Ferences Kolostor kerengőjében áll ma is. 1997 óta számtalan kiállítása volt itthon és külföldön.

Rutkai Bori - énekes, képzőművész

A Magyar Iparművészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció Szakán, videó-tervezői szakon diplomázott 2001-ben. Képzőművészettel, költészettel, előadóművészettel egyaránt foglalkozik. 2002-ben Nyolcas Istvánnal közösen megnyerték az ARC óriásplakát-kiállítás díját a Fájdalom és humorérzék című alkotásukkal. Első zenekara a Special Gizda együttes utódja, a Specko Jedno 2003-ban alakult. Előadásai gyakran színházi, vagy kabaré elemekkel színezett koncertek. A Vacka Rádióban is rendszeresen szerepel gyermekműsorával.


Rutkai Bori átveszi a díjat

Villányi László - költő, szerkesztő

A Kisalföldön, Győrben született, 1953-ban. A szülőváros Villányi számos későbbi művében visszatérő motívum, ma is a városban él. Az irodalom mellett a filmművészetben is alkotott. A kezdetekben népművelőként és tanárként dolgozott. 1990 óta a győri Műhely folyóirat főszerkesztője.

Filmes díjak

Legjobb zenei film díj / Best Music Film Award

Desirée von TROTHA (GER): Woodstock im Timbuktu - Die Kunst des Widerstands / Woodstock in Timbuktu - The Art of Resistance / Woodstock Timbuktuban - Az ellenállás művészete

Legjobb játékfilm díj / Best Feature Film Award

Veit HELMER (KZH/GER/RUS): Baikonur

Különdíj a legjobb rendezőnek / Special Mention For The Best Director

Tudor GIURGIU (ROM): Despre Oameni si Melci / Of Snails And Men / Csigák és emberek

Legjobb kisjátékfilm / Best Short Fiction Film Award

Dekel NITZAN (ISR): Migrash / Court / Pálya

Kisjátékfilm különdíj a legjobb művészeti alkotás bemutatásáért / Special Mention to the Short Film for Its True Vision of Artistic Life

Timofey ZHALNIN (RUS): F5

Legjobb kísérleti Film / Best Experimental Film Award

Ashley Michael BRIGGS (UK): The Search For Inspiration Gone / Nem jön az ihlet 

Legjobb dokumentumfilm / Best Documentary Award

David WONDRÁČEK (CZE): Láska v hrobě / Love in the Grave / Szerelem a sírban

Legjobb animációs film / Best Animation Film Award

Sandra DESMAZIERES (FRA): Bao

Tolerancia különdíj / Special Mention For Humorously Showing How to Live Together in Tolerance

Péter VÁCZ (HUN): Nyuszi és őz / Rabbit and Deer 

Legjobb magyar film / Best National Competition Award

SZABÓ Szonja (HUN): Turiszt / Tourist

A zsűri tagjai:

Játék- és kisjátékfilm

DURST GYÖRGY filmproducer
ILIANA KITANOVA (BULGÁRIA) színésznő és a Tofifest igazgatónője
KAFKA JAWORSKA (LENGYELORSZÁG) fesztiváligazgató 

Dokumentum-, animációs- és kísérleti film

BORIS MITIC (SZERBIA) dokumentumfilm rendező
VERA NEUBAUER (ANGLIA) animációs filmrendező
RADU IGAZSÁG (ROMÁNIA) animációs filmrendező, vizuális művész 

Zenei filmek

IVA BITTOVÁ (CHEHORSZÁG) énekesnő, hegedűművész, színésznő
GRENCSÓ ISTVÁN jazzmuzsikus, független filmes, fotográfus
LAKATOS MÓNIKA énekes, táncos

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás