Véget ért a kultúrwellness - MEDIAWAVE 2013

Képgaléria megtekintése2013.05.06. - 20:30 | Büki László 'Harlequin'

Véget ért a kultúrwellness - MEDIAWAVE 2013

Megmártóztunk benne, kicsit beleborsóztunk, s mire megszáradtunk volna, arra vége lett. Kultúrwellness és együttlét - előbbi jazzjacuzzi és etnoszauna, fényíró aromaterápiával, utóbbi közösségépítő helyszínkereséssel. Önfeledtség, nőiség, esti borzsongás... A Mediawave utolsó két napja is szívenkarcolt. Főként pro, de becsúszott némi kontra is...

HIRDETÉS

A nulladik nappal együtt a harmadik nap valójában már a negyedik volt nekünk a 'WAVE-en. Fontosak ezek a dolgok, mert az eseményekben megmártózó hajlamos elveszíteni időérzékét, ahogy az jelen sorok írójánál is befigyelt. Nincs idő, nincs miről elkésni, vagy ha mégis, akkor felejtős a lelkizős önmarcang. Örülünk annak, amire odaértünk, ami épp akkor nyílik meg, bomlik ki előttünk, amit befogadhatunk, amire rácsodálkozhatunk. Mekkora súllyal esik latba ilyenkor az idő?

Aki először, esetleg másodszor van ezen a fesztiválon - bocsánat, együttléten -, az bizonyára a felismeréstől turbózott lelkesedéssel kiabálja, írja "világgá", hogy "én min jártam, és milyen más ez, mint egy csalamádéfesztivál". Nekünk az ötödik MEDIAWAVE-ünk volt az idei, s bizony, ami ötödszörre is jó, ötödszörre is értékálló és kulturálisan látásmódformáló, arról nem mondhatunk mást, mint hogy "csekk in" 2014 májusa, az erődbejáratnál.

Előtte persze be kellene számolnunk arról, mi történt a harmadik és a negyedik napon, ám juszt se fogunk. Írjunk a Dresch Quartet Hungarian Bebop-járól vagy Árgyélusáról, esetleg David Yengibarian arcjátékkal kísért virtuóz harmonika muzsikájáról, arról, ahogy "incselkedett" a nézőkkel, ahogy figyelte a reakcióinkat, ahogy ráhajolt hangszerére, mint férfi a kedvese keblére, vagy ahogy Piazzollától játszotta a Libertangót? Esetleg kritikusi vénától ihletődve szedjük ízekre Leena Conquest különleges tónusú énekhangját és kortárs táncművészetét, hozsannázzunk egy 15 éves jazzdobosról, Hodek Dávidról, aki ismét a Tóth Viktor Tercettben püfölte a bőrt, s egy színpadon játszhatott Hamid Drake-kel, akivel olyan irgalmatlan dobimprót zúdítottak a közönség közé, hogy pár pillanatra felülírtuk magunkban a genetikát, a "minden végtagunkból kettő van" tézist.


balról jobbra: Tóth Viktor (sax), Hodek Dávid (dob), Hamid Drake (dob), Leena Conquest

Netán kövessük el azt az istenkáromlással felérő hibát, hogy a cigányzene keltette életérzést megpróbáljuk leírni?? Hogy a Duna-parton ülve, állva, fekve hallgattuk, ahogy a Romungro Gipsy Band beleviháncolt zenéjével a koradélutánba, előttük pedig az Ördöngös Népzenetanoda diákjainak koncertje gyönyörködtetett, többek közt olyan édes momentumokkal, mint az a kislány, akinek hangszere nagyobb volt (még), mint ő maga?! 

Ecseteljük, hogy a Duna vízében "fellépő" Batarita táncából áramló élet a teljes ürességből teremti a teljes mindenséget? Hogy a víztükrön fodrozódó mozdulatok sejtelmessége valahol az érzékiség selyemfátyla is egyben? Lelkendezzünk, hogy elvesztettük "Rutkai Bori-szüzességünket", és ez egyáltalán nem Specko Jedno? Örvendezzünk, hogy a Táncház Napján Cimbi és barátai színes villámcsődületet varázsoltak a partra, pörgött-forgott ott a tánccal együtt létező néptáncos és együttlétező? Tálaljuk kulturális kuriózumként, hogy belekóstolhattunk a kínai, etnikus alapokon nyugvó mai zenébe, s hallhattuk, milyen szájjal pengetni keleti hangszert úgy, hogy a pengetést ugyanazon előadótól követi a torokének is? 

Vidámkodjunk azon, hogy a csángó leánykérést követően végre sor került a lagzira, s a színpadot megtöltötte a népviseletbe öltözött táncosok hada, s egy féktelen - olykor túlontúl is! - tivornyába csapott át az ifjú pár első "hivatalos bulija"?


"...és a végén mindenki összeáll egy képpé..."

Írjunk arról, hogy Szőke András főztjében az alkotóelemek fele valós volt, másik felét pedig a Szőke-humor pakolta s főzte bele, vagy hogy kínai tévéből (pontosabban kínai tévét szimbolizáló dobozból), "élő adásban" tette közzé az idei MEDIAWAVE filmes díjazottjainak nevét és a díjnyertes filmek címét?

Írjunk még ebbe a cikkbe kérdőmondatokat? Nem, nem fogunk. Kijelentőt viszont igen. Jövőre is ott leszünk. S hogy a T. Olvasóban se legyenek kérdések, kérdőjelek, már most tegyen pontot a következő évi kultúrcsatangolásának végére...

Ami a cikk után megjelenik, az az utolsó, negyedik nap képanyaga, de hogy az előző napi vizuális élményfürdőről se maradjon le senki, ahhoz kattintson ide. Aki megírja, hányadik képen múlatja az időt Soma DJ Zölddel, azok közt kisorsolunk egy jövőre beváltható ígéretet!! 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás