Eurovíziós Dalfesztivál - ByeAlex szerdán utazik Malmőbe, és döntőbe vágyik

2013.05.08. - 00:30 | MTI Fotó: en.cls.hu

Eurovíziós Dalfesztivál - ByeAlex szerdán utazik Malmőbe, és döntőbe vágyik

ByeAlex döntőbe szeretne kerülni a jövő heti malmői Eurovíziós Dalfesztiválon. A Kedvesem című dalt a svédországi versenyen is magyarul éneklő előadó a hétvégén megtartotta első nagyszabású koncertjét.

"Számomra elégtételt jelentene, ha az elődöntőből sikerülne bejutnom a május 18-i döntőbe, vagyis kétszer elénekelhetném magyarul a Kedvesemet. Néhány hónappal ezelőtt még itthon is alig ismertek. Különleges motivációt jelent számomra, hogy két nappal a verseny előtt szerepelni fogok a svéd közszolgálati televízióban. Azt tervezem, hogy a dalom refrénjét a tévéfellépésen svédül adom elő" - mondta ByeAlex (Márta Alex) kedden az MTI-nek.

A 28 éves énekes kiemelte: Malmőben be kívánja bizonyítani, hogy magyar nyelven énekelve is lehet esélye az Eurovíziós Dalfesztiválon. Wolf Kati 2011-ben (What About My Dreams) és a Compact Disco tavaly (Sound of Our Hearts) angol nyelvű dallal jutott a fináléba és lett ott 22., illetve 24. (Wolf Kati egy versszakot énekelt magyarul.)

Az idei versenyen indul mások mellett Bonnie Tyler, a nyolcvanas évek brit sztárja, ott lesz a legnépszerűbb holland énekesnőnek számító Anouk, a Cascada német diszkócsapat és egy 69 éves legendás balkáni előadó, a macedón-roma Esma is.

"Nem foglalkozom a többi indulóval, a hazai válogatóverseny, A Dal során sem tettem. A házigazda Svédországot képviselő Robin Stjernberg dalát meghallgattam, ő rendkívül ízléses popénekes, de nyilvánvaló, hogy Loreen tavalyi győzelme után idén nem svéd előadó nyer. Még a román kontratenor, Cezar dala is eljutott hozzám, hát nem tudom..." - mondta ByeAlex.

Megjegyezte: az eurovíziós szereplés egyrészt jó promóció dalszerzői tevékenységének, másrészt egy gesztus az országnak. "Igyekszem nem rágörcsölni a versenyre, attól sokkal jobban tartok, hogy életemben most először fogok repülőn utazni".

ByeAlex a hétvégén már átesett egy másik tűzkeresztségen, első nagyobb szabású koncertjén, ami a fővárosi Zöld Pardonban volt. Mint mondta, nem érdekli, hogy az egyik zenei portáltól hideget-meleget, lesújtó kritikát kapott fellépése után. "Sok hazugság és rosszindulat volt abban a cikkben. Én elégedett voltam a koncerttel, abból a szempontból mindenképpen, hogy ez volt az első. A közönség nagy számban volt kíváncsi rám, jól érezték magukat, akárcsak mi a színpadon, a koncert után rengeteg aláírást kellett kiosztanom" - fejtette ki ByeAlex, akit az elmúlt hetekben az év hazai felfedezettje kategóriában Fonogram-díjra is jelöltek. (Korábban Bravo Otto- és VIVA Comet-díjra kapott jelölést.)

Az énekes elmondta, hogy akárcsak A Dalban, Malmőben is hárman lesznek a színpadon, rajta kívül Kővágó Dani gitáros és Wéber Helga vokalista. "A zenén semmit sem változtatunk, tehát Zoohacker remixe lesz hallható Malmőben is. Picit más lesz a fellépőruhám stílusa, kevésbé lesz finom, a háttérvetítés továbbra is a húgom "Amiizmus" által készített rajzfigurákra fog épülni, meg az előadás alatt bizonyos szavak ki lesznek írva angolul" - mondta.

ByeAlex a malmői Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjében, május 16-án csütörtökön tizenkettedikként lép színpadra. Ebben az elődöntőben 17 dal hangzik el, közülük tíz jut a május 18-i döntőbe, amelynek hat kiemelt ország (a házigazda Svédország, Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország és Spanyolország) automatikus résztvevője.

Idén 39 ország vesz részt az Eurovíziós Dalfesztiválon, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett versenyen. A május 14-i és 16-i elődöntőt, valamint a 18-i finálét az M1 és a Duna World csatorna élőben közvetíti.

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Orsó 2013.05.15. - 16:53
Na persze, mégis mit nyilatkozna, hogy "utolsó szeretnék lenni"? :D
én 2013.05.17. - 08:16
Figyelve az eddigi trendeket megértem, miért nyilatkozta.
Dombóvári posztolt ma egy nagyon jót a facen, vajon hány olyan ország van, aki ennyire ekézi a saját indulóját? Szomorú, örülök, hogy bejutott, biztos voltam benne, hogy így lesz. Hajrá Alex!
Józsi 2013.05.17. - 13:55
Én csípem a dalt, és szurkolok neki ezerrel.. Sajnáltam, hogy nem a legtökéletesebben sikerült az élő előadása, a vokál is túl halk volt, reméljük a döntőben jobb lesz. A második elődöntőben sokkal erőteljesebb volt a mezőny, nagy teljesítmény a továbbjutás. Ha mezőny közepében végez, az nagyon szép teljesítmény lenne.