Szombathelyen járt a Mátyás király mozdony

2013.05.11. - 00:15 | Dart

Szombathelyen járt a Mátyás király mozdony

A MÁV Csoport Mátyás király mozdonya május 2-án mutatkozott be Budapesten. A vasúttársaság Hunyadi Mátyás 555 évvel ezelőtti királlyá választása előtt tiszteleg az arany-fekete színekbe felmatricázott járművel, amely Romániában is közlekedik, május 17-én pedig a Csíksomlyó Expressz - Székely Gyors szerelvényét továbbítja.

A MÁV Csoport valamint az Indóház Kiadó és Kárpáteurópa Utazási Iroda tavaly novemberben írt ki ötletpályázatot a Mátyás-mozdony dekoráció kialakításához. A pályázatra mintegy 50 munka érkezett, melyek közül mind a szakmai zsűri, mind a közönség Dani Richárd alkotását ítélte a legjobbnak. A Mátyás-mozdony matricázásának technikai kivitelezését a Kvazár Kft. szakemberei végezték.

A MÁV-nak ez a harmadik matricázott mozdonya, az Aranycsapat- és a Kandó-mozdonyt követően, ám ez az első, ami külföldre is jár majd, ugyanis a korszerű TRAXX szerelvény egyike a MÁV azon hat mozdonyának, amelyek rendszeresen továbbítanak vonatokat Bukarestig. Romániában is gyakorta megfordul majd a magyar és a román nemzeti vasúttársaság által tavaly kötött megállapodásnak köszönhetően, miszerint Budapest és Bukarest közt gépváltás nélkül közlekedhetnek mozdonyok. Ez elősegíti az EU-n belüli vasúti közlekedés folyamatosságát, a nemzetközi vonatok menetidejének csökkentését.


A Mátyás-mozdony országjáró útra indult, végigjárta a vasúti fővonalakat. Megfordult Debrecenben, Nyíregyházán, Miskolcon, Békéscsabán, Győrben, Sopronban Székesfehérváron, Keszthelyen.

Május 3-án húzta először a Traianus IC-t Budapest-Keletitől Bukarestig, majd másnap vissza. Május 7-én pedig Budapest Déliből 8:25-kor indult és 11:47-kor Szombathelyre érkezett. Budapestre Szombathelyről 14:05-kor indult vissza.

A mozdony május 17-én a Csíksomlyó Expressz - Székely Gyors szerelvényét továbbítja. A járat Szombathelyről 0 óra 50-kor indul, Budapest-Keletiből 5.15-kor megy tovább. Érkezés a határra (Biharkeresztes-Biharpüspöki) a déli órákban, majd indulás tovább a Nagyvárad (Sebes-Körös völgye) - Kalotaszeg - Kolozsvár - Szamosújvár - Dés - Déda - Gyergyószentmiklós - Csíkrákos útvonalon.

A MÁV két korábbi matricázott mozdonyának útjait nagy érdeklődés kíséri a mai napig, Szombathelyen is népes vasútbarát csapat várta - sokan fotózták és fotózkodtak az egyedi arculatú géppel. A MÁV tájékoztatása szerint közzéteszi a Mátyás király mozdony esetében tervezett hazai és nemzetközi menetrendjét a www.mav.hu weboldalon.

Mátyásnak öltözik az idei csíksomlyói zarándokvonat - Szombathelyről indul

2013.03.20. - 00:10 | vaskarika.hu

Mátyásnak öltözik az idei csíksomlyói zarándokvonat - Szombathelyről indul

Az 555 éve királlyá választott Hunyadi Mátyás képmása díszíti az idei Csíksomlyó expressz és Székely gyors zarándokvonatot, a szerelvény hatodszor visz majd zarándokokat a csíksomlyói pünkösdi búcsúra - jelentették be a vonatút szervezői keddi budapesti sajtótájékoztatójukon.

 

Új hozzászólás