Örömzene – Budapest Bár - zenés irodalmi est a New York Művész Páholyban

Képgaléria megtekintése2013.05.14. - 16:50 | Áldozó Milán - Fotók: Mernyó Ferenc

Örömzene – Budapest Bár - zenés irodalmi est a New York Művész Páholyban

Május 13-án egy igazán különleges programmal várta az érdeklődőket a New York Művész Páholy. A Világ Legszebb Kávéházában először lépett együtt színpadra hazánk egyik legnépszerűbb zenekara, a Budapest Bár és Kőrösi Zoltán író, valamint Bombera Krisztina és Vajay Zsófia újságírók, akik a zenekarról nemrég jelentették meg elemző, bemutató kötetüket.

Vajon hogy kapcsolódik össze a kávéházi cigányzene az underground kultúrával? Mi köze Kőrösi Zoltán új könyvének Farkas Robihoz, a Budapest Bár egyik alapítójához? Miért fontos elfogadásról beszélni a XXI. században Budapesten? Ezek, és ehhez hasonló kérdések fogalmazódtak meg fejemben, mikor a New York Művész Páholy legutóbbi estjére tartottam. A színvonalas program, a zenés este minden kérdésemre választ adott, emellett két dedikált könyvvel lettem gazdagabb.

Május 13-án este ismét egy gombostűt sem lehetett leejteni a New York Kávéház kultikus Mélyvíz termében. A kulturális, művészeti programsorozat mindösszesen két hónapja indult, eddig öt est került megrendezésre, mégis, az embernek olyan érzése van, mintha egy évek óta törzsvendég gárdával, bejáratott névvel rendelkező program részese lenne. Ezúttal igyekeztem időben érkezni, hogy ne a legutolsó sorokban kapjak helyet - habár a terem mindenhol be van hangosítva, jobb, ha a neves művészek, hírességek, alkotók közelébe lehetünk.

A Budapest Bár tagjai közül a Kávéházi programra a zenekarból négy tag: Farkas Róbert, Farkas Richárd, Farkas Mihály és Ökrös Károly, valamint két énekes: Behumi Dóri és Frank érkezett. Az est zenével indult, Dóri énekével, majd egyből személyes élményével indította a beszélgetést Juhász Anna, a háziasszony. Elmesélte, miképp hatott rá élete első Budapest Bár koncertje, miben hasonlít az ő munkája a zenekar szerepéhez: a kultúra, a művészet mentén közösséget épít, élményt ad. A Budapest Bár szerepe a hazai zenei piacon azonban több mint nosztalgia. Hisz a magyar könnyűzene krémje összefogott, egyesült klasszikus cigányzenészekkel, és valami egészen különlegeset hoztak létre: felélesztették, modernizálták a mindannyiunk által ismert, '20-as, '30-as évek slágereit, a jól ismert és fülünkben ma is élő dalokat, és a mai fiataloknak, közönségnek fogyaszthatóvá tették. Farkas Róbert, a zenekar alapítója elmesélte a New York Kávéházhoz fűződő élményeit, azt, hogy egykoron Édesapja zenészként épp itt, a Mélyvízben játszott, s ő rendszerint elkísérte és hallgatta a gyönyörű környezetben a cigányzenét. Ez is azokhoz a mély alapokhoz tartozik, ami miatt ő is követte Édesapját a zenei síkon. Egykoron a kávéházakban a legnépszerűbb darabokat játszották a cigányzenészek, a legszebb áriákat, s ez a zene meghatározó volt, természetes közege pedig maga a kávéház.

Bombera Krisztina és Vajay Zsófia tavaly jelentették meg Örömzene - Budapest Bár című kötetüket, melyben a zenekar tagjaival készítettek mélyinterjúkat, összefoglalták az eddigi fontosabb állomásokat, zenekari és színházi produkciókat. A beszélgetésben személyes legkedvesebb élményeikről meséltek, a zenészekkel egymás szájából vették ki a szót. Kiderült, az önmagában is sokarcú produkcióban jól megfér egymás mellett a '20-as évekbeli sláger Kern András dalával, a Vén cigány a Szívemben bomba van-nal, az underground zenei kultúra az autentikus cigányzenével. Maguk a tagok is sokfélék: tanult, kiváló tehetséges zenészek, illetve a hazai zenei élet legnevesebb előadói - Frenktől Kiss Tibiig, Behumi Dóritól Lovasi Andrásig - a maguk zenekarában szövegíró, frontemberek, itt azonban egy nagy egység, a közös produkció alatt egyesülnek: a muzsika szeretet összeköti őket és nincs se rivalizálás se hírnév, se vita: együtt, egyenrangú részei egy egyedülálló produkciónak.

A Mélyvízben az est közben két dal is elhangzott Frenk éneklésével, s a csodálatos akusztikájú épületben igazán élvezetes volt a mini-koncert.

A zenekar mellett központba került Kőrösi Zoltán író és legújabb regénye, a háziasszony szerint „letehetetlenül izgalmas" Magyarka. Mivel előre nem olvastam a könyvet, nem tudtam, mi kötheti össze a zenekart és az írót. Aztán az est előtt láttam, barátként üdvözli egymást Zoltán és Farkas Robi, s a közös szálakra is fény derült. A kötet három generáció regénye, egy családregény, melyben mintegy száz év leforgása alatt három nő: nagyanya, anya (Ilonka) és lánya (Kati) a főszereplő. A női sorsokon keresztül egymás elfogadását, a sors elszenvedését, nem tudatos alakítását láthatjuk, a csodás élet-indulásból a prostitúcióig való lesüllyedést, mégis: nem szánalom, sajnálat, ami megfogalmazódik, hanem a döntés-kíváncsiság és a helyzet-értelmezés. A kötetben a zene központi szerephez jut, főképp a szereplők boldogság-keresésében és értelmezésében jelenik meg. Külön érdekesség a kötet egy szerelmi szála, amelyben az anya, Ilonka beleszeret majd viszontagságok után hozzá is megy egy cigány hegedűshöz, Varga Istvánhoz, akit, ahogy Kőrösi Zoltán viccesen elmesélte, Farkas Róbertről mintázott meg. Volt persze felolvasás, a program zenével és Behumi Dóri énekhangjával zárult, majd a végső taps után én máris rohantam, hogy a két kötethez hozzájussak.

A tartalmas programról hazafelé Farkas Róbert szavai csengtek a fülembe: „Számomra nem népcsoportfüggő az emberi érték. Az együttműködésben, a közös cél érdekében történő összefogásban hiszek. Az én állásfoglalásom a Budapest Bár." Példaértékű gondolat, szuper zenekar, gazdag este. Jó, hogy a New York Művész Páholy ilyen sokszínű estek által hozza közel mindannyiunkhoz a kultúrát és alkotóit.

Készülhetünk a szezon hatodik estjére: május 27-én Az alkotás lelkei esten a zene, a tánc és a fotóművészet kerül a középpontba: a vendégek a legenda: Zorán, a Londonban élő, épp a Cannes-i Filmfesztiválon tartózkodó balettművész, Tunyogi Henriett és a művészettel, irodalommal sokat foglalkozó, kiváló fotóművész, Kaiser Ottó lesznek. A kezdés ismét 19.00 óra, s reméljük Juhász annán újfent egy gyönyörű Attitude - Zoób Kati által tervezett ruha lesz. További információért az esemény rajongói oldalára látogassanak: www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy

Jelentkezni a címen lehet!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás