Itthon is körül kell nézni!- Kalandor-Kör M. Horváth Eszterrel és Miski Ádámmal a Café Freiben

2013.05.15. - 09:00 | Kánya Dóra

Itthon is körül kell nézni!- Kalandor-Kör M. Horváth Eszterrel és Miski Ádámmal a Café Freiben

A Kalandor-Kör májusi vendége M. Horváth Eszter, a Rádió Szombathely egykori hangja és Miski Ádám, a Voler Mouche együttes tagja voltak. Grünwald Zsolt izraeli élményeik mellett korábbi utazási emlékeket elevenített fel két beszélgetőpartnerével a Café Freiben. A privát emlékek mellől nem maradhattak el a zenés élmények sem.

„Előbb dugtam be a dugót, mint megszólaltam volna"- kezdte a beszélgetést Miski Ádám, a Voler Mouche együttes alapítója. „Ez pedig a mai napig semmit nem változott"- kontrázott M. Horváth Eszter, a zenekar menedzsere és a Rádió Szombathely korábbi hangja. A májusi Kalandor- Kör vendége volt a házaspár, akik egy zenei és magánéleti utazásra invitálták a Café Frei vendégeit Grünwald Zsolt idegenvezetésével. Japán, London, és a nemrég megjárt Izrael voltak egyebek között GPS-koordinátaként bekódolva másfél órába. A csodás külföldi városok mellett azonban mindketten fontosnak tartották, hogy itthon is körül kell nézni, Magyarországot látni és ismerni kell!

A szokásos kronológiai sorrendet követett a Kalandor- Kör, de a zenét nem lehetett mellőzni egyik állomáson sem. A hangszerek gyerekkora óta kísérik Ádám életét, de emellett nem elhanyagolható, hogy szeret utazni. 14 évesen 3 hónapot töltött Japánban édesapja révén. Eszter gyerekként belföldön vonatozott: mutatott fotókat a sümegi vár tövében és a Debreceni Virágkarneválról is. Később édesanyjával egy buszos túra alkalmával Görögország volt soron. Nagy szenvedélye a hűtőmágnesek gyűjtése, melyeknél nem kikötés, hogy ő hozza külföldről, elég ha barátai, ismerősei útjuk során ilyen formán gondolnak rá és meglepik vele. Ezekből hozott is ízelítőt a Café Frei közönségének. Következett a horvátországi Pula és az esős London, ahol Agatha Christie és Poirot nyomát kereste az amúgy magyar-kommunikáció szakon végzett rádiós. A következőkben Ádám tűnt fel egy keverőpult mögött, aztán jött Bundás, a plüsskutya, aki velük együtt rótta a kilométereket.

A Voler Mouche mindkettejük életében fontos szerepet játszik, az itthoni fellépések mellett jártak már Brüsszelben és Mariborban is. „Zenésszel nem könnyű. Néha úgy érek haza, hogy az egész zenekar ül a konyhámban"- veszi át a szó Eszter. Ő lett a koncertszervező, az ügyintéző, a menedzser, mivel egyik tagra sem lehet rábízni semmit, kell, akire hallgat mindenki. „Ők zenészek: játszanak és írjanak dalokat, én ahhoz nem értek."

A beszélgetés felénél lejátszották a Fizzy Water című Voler-dalt, és felhívták a figyelmet a stáblistára. Sok ismerősük, barátjuk segített a klipforgatásnál, szerencsére hamarosan újjal örvendeztetik meg a rajongókat. 

A legutolsó állomás Izrael volt, ahonnan nemrég értek haza. Ádám édesanyja él kint, így ez egy látogatás és megkésett nászút is volt. Aztán özönlöttek a képek: kóserpiac, Holt-tenger, kikötők, lakóházak, a Siratófal, esti és nappali pillanatképek.

A leglényegesebbet talán Ádám fogalmazta meg: „Járhatsz ezer fele a világban. Ismerkedhetsz sok kultúrával, emberekkel. De a legfontosabbról nem beszéltünk, arról a helyről, ahol élünk. Magyarországról, azon belül Szombathelyről. Kellenek az élmények, de az alkotáshoz nyugalom szükséges. Lokálpatriótaként én itt vagyok otthon."

Június 10-én a Kalandor- Kör vendége Németh Imre „Jimmi" rallyversenyző lesz a Café Freiben.

Új hozzászólás