Egy ereklye nyomában - P. Csány Péter atya, a szalézi rendház igazgatója beszélt lapunknak Don Boscóról

2013.05.15. - 10:30 | Waldo

Egy ereklye nyomában - P. Csány Péter atya, a szalézi rendház igazgatója beszélt lapunknak Don Boscóról

"...csak hát ehhez el kell jönni, mert tétlenül, otthon ülve, fotelben senkivel nem történnek igazi csodák, csak a felkerekedésben, a kimozdulásban, a tenni akarásban, a változás előmozdításában és leginkább: a találkozásban..." Május 17-én, Pünkösdvasárnap előtti pénteken a tervek szerint 15 órára érkezik meg Szombathelyre Don Bosco ereklyéje Muraszombatról. Szent Kvirin püspök vértanúságának az Óperint hídnál található emlékhelyen fogadják a városba belépő szentet. P. Csány Péter atyát, a szalézi rendház igazgatóját kérdeztük Don Boscóról, az ereklyéről, a hitről.

Bemutatnád nekünk Don Boscót? Milyen volt ő, és mit tud nekünk halála után 125 évvel is üzenni?

A XIX. század Bosco Jánosa csonka családban és nagy nélkülözésben nőtt fel Észak-Olaszországban. Dolgos hétköznapjai mellett hihetetlen sokoldalú volt érdeklődése már gyermekként-fiatalként, és mindent, amit eltanult, arra használta, hogy összegyűjtse közeli társait és lekösse figyelmüket, értelmes időtöltésben szórakoztassa őket, megnyerje bizalmukat.

Ez a célkitűzése valahogy egyenes úton vezette a papság felé: életcéljává lett, hogy másokon segítsen. Papként aztán egyszerre felismerte, hogy egyedülálló feladata van: szegény, elveszettnek tűnő, mindenkitől lenézett és kisemmizett fiatalokat kell pártfogolnia és terelnie az élet pozitív oldala, a boldogság útján. Ezt támasztja alá egyik jellemző jelmondata: „Elég tudnom, hogy fiatal vagy, máris számíthatsz időmre, segítségemre, támogatásomra, szeretetemre."

Ez azért nem kevés: megkülönböztetett bizalmat, feltétlen elfogadást, barátságot táplálni ismeretlen, szkeptikus, megbélyegzett vagy akár kiutált fiatalok felé... Elolvastam életrajzát, és azt mondtam: Hihetetlen! Ez kell nekem is, én is ilyen akarok lenni: mindenki felé nyitott, elfogadó, barátságos, hogy segíthessek rajtuk. Ez a pap nem csupán pap, hanem nagyon sokoldalú: ha kell, előre köszön, barátként részt vesz a fiatalok életében ott, ahol ők szeretnek lenni, bármikor kész buzdításra, tanácsadásra, védelmezésre és támogatásra. Én is voltam fiatal, tehát tudom, és senki ne állítsa az ellenkezőjét: egy ilyen feltétlen barátra ma is szüksége van egy fiatalnak! Ez Don Bosco. És úgy, hogy olyan otthonokat hoz létre, ahol minden fiatal jól, felszabadultan, elfogadva és jó társaságban érezheti magát. Ezt a találmányát ifjúsági oratóriumnak hívjuk. Szombathelyen is van egy, nálunk, a Táncsics Mihály utcában.

Május 17-én egy 16 állomáshelyből álló zarándoklat első állomása lesz Szombathely, ahova ereklyéjét hozzák. Mit jelent ez a mai kor emberének? Milyen lehetőségeket rejt ez magában az esetleges megújulásra hitünkben, vagy mindennapi életünkben?

Úgy gondolom, hogy egy jól eltalált, előadott színházi mű vagy egy mozifilm is nagyon tud hatni az ember érzelmeire, talán még meg is rendíti, elgondolkodtatja, még akkor is, ha csak kitalált történet. Itt most Don Bosco holttestének egy viaszhasonmásába épített kézfeje jön el hozzánk. Egy valami, amit Don Bosco nap mint nap használt, nyilván rengetegszer a fiatalok javára.

Hordoz egy megtörtént és nagyon reálisnak ható élettörténetet, amit speciel én olvastam, és 180 fokban megváltoztatta életemet. Ez nekem elég, hogy felidézzem életét, megújítsam magamban a hitet a jóság és a szeretet hatalmában, itt most, konkrétan, Szombathelyen, még akkor is, ha budapesti vagyok. Belém vési újra: erős hittel, optimizmussal, töretlen lelkesedéssel nagy dolgokat érhetek el. Most, ma. Ez a megerősítés nemcsak az enyém, ezt lélekben mindenki kapja.

Aztán: ez az ember még halott mozdulatlanságában is mosolyog. Csakis így képzelem el én őt: csodálatos, tartalmas és teljes életet élt, és a haláltól sem félt, mert mindvégig önzetlen és lelkiismeretében tiszta, egyenes életvitelt gyakorolt. Ezért azt mondom, hogy aki békétlenséget, boldogtalanságot, reménytelenséget hordoz szívében, jöjjön el hozzá, mert jó helyen van nála: egész életét azzal töltötte, hogy „rossz" fiatalok számára jelen legyen. Mert aki rossz, az belül békétlen, boldogtalan, zavaros - ennek a gonosz erők örülnek a legjobban, mert ez a fiatal nagyon könnyű préda, áldozat. Neki segíteni kell, hogy értelmesebb legyen és kisimuljon az élete. Don Bosco fő célja ez. Állandóan kész volt két jól eltalált, személyes, buzdító mondatot súgni bármelyik barátjának a fülébe, amit megfogadva aztán jó irányba vitte azok életét.

Mi ez az ereklye pontosan?

Bár elavultnak hangzik, nem félek ettől a szótól, és jelentésétől sem. Mennyi plüss macit, egyszerű mütyürt hordozunk szeretteinktől magunknál, őrzünk, mint valami talizmán vagy kabala. Ezek a tárgyak szinte hatalmukba kerítenek minket, el sem tudnánk szakadni tőlük.

Itt most Don Bosco jobb kézfejéről van szó. Ezzel kapcsolatban elgondolkodom: ezeket a csontokat egykor Don Bosco akarata, döntése, szándéka irányította. Tartást, kifejezőerőt kölcsönzött, szeretetben megfogant döntéseket vitt végbe, kezet nyújtott, védett, kenyeret és áldást osztott, átölelve, biztatva, békítve és vigasztalva bizalmat, barátságot táplált, oltalmat nyújtott. Szentünk, Don Bosco hitünk szerint ma is él, a mi szeretett szentünk így itt van köztünk, ez a kéz az a kéz. Hisszük, hogy Don Bosco jobbja ma is tettekre és szeretetben fejlődő lelkiségre, összefogásra és a jóság erősítésére, terjesztésére sarkall minket, fiataloknak célzott életcélja szerint, amit mindig hangoztatott: „Szeretnélek benneteket ebben a pillanatban és örökké boldognak látni."

Miért éppen az Óperint utcai hídfőnél fogadják az ereklyét?

Mert ez a hely különleges hely, ahol már történt egy nagy dolog: itt szenvedett vértanú halált 303-ban Quirinus, azaz Szent Kerény püspök. Ez a bátor vezető nem rezelt be zsarnok elnyomóitól, akik csupán azért törtek életére, mert nem volt pogány, és a személyes Istenben meg a feltámadásban hitt. Ő egyébként templomunk védőszentje. Példája számtalan esetben erősített minket 1700 év távlatából is. Szeretnénk, ha a két bátor szent ezen az ünnepen ilyen értelemben találkozna egymással, és életpéldájukkal elgondolkoztatna minket, hogy mit is jelent értelmesen, mások szolgálatában élni egy olyan boldogsággal szívünkben, amit a halál sem vehet el.

Mit jelent az esemény a Szent Kvirin plébánia életében?

Rengeteget: megerősítést, hogy érdemes értékek mentén élni, hogy ez a szent, Don Bosco holtában is beszél, ma is él, mosolyog, közbenjár! Csodákra képes, tud odasugallni személyes életünkre is két megerősítő és jól eltalált bizalmas szót... csak hát ehhez el kell jönni, mert tétlenül, otthon ülve, fotelben senkivel nem történnek igazi csodák, csak a felkerekedésben, a kimozdulásban, a tenni akarásban, a változás előmozdításában és leginkább: a találkozásban.

Kiket vártok az eseményre, kit szándékoztok megszólítani vele? 

Először is saját magunkat! Őszintén: szeretnék pl. a nagy ünneplés koordinálása alatt is kicsit kettesben lenni ennek a csodálatos embernek, a fiatalok barátjának közvetlen és szeretetteljes szellemiségével, hogy megerősítse bennem azt, ami húsz évvel ezelőtt egyetlen hatalmas, nagyon kellemes lendülettel elindított a papság, a szerzetesség útján, és szalézi lettem!

Szeretném azt is, hogy helyi közösségünk is átélje ugyanezt a lelkesítést, családosként, egyedülállóként, keresőként... bármilyen életállapotban. Továbbá nagyon szeretném, ha életükkel meghasonlott vagy zsákutcába kerülő, „becsődölt" fiatalok vagy felnőttek sem lennének restek, és eltalálnának ide - nem annyira a külső ünneplésre, hanem egy személyes, belső ihletettségű találkozásra, csak úgy Don Bosco közelében.

Erre számtalan lehetősége lesz annak, aki behatóan tanulmányozza a programot. De igazi fiatalos elmélyedős közösséget éjfélkor próbálunk megélni majd, amikor a napot az ő optimista, vidám, imádságos, éneklős, jókedvű szellemiségében indítjuk az érkező fiatalokkal. Itt nincs korhatár, nincs megkötés, mindenki, aki eljön, kap valamit, mint a vásárban...

Kapcsolódó írásaink:

Don Bosco ereklyéje Szombathelyen (máj. 17-18.)

2013.05.14. - 00:10 | vaskarika.hu

Don Bosco ereklyéje Szombathelyen (máj. 17-18.)

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2013.05.17 - 18.

Május 17-én, Pünkösdvasárnap előtti pénteken a tervek szerint 15 órára érkezik meg Szombathelyre Don Bosco ereklyéje Muraszombatról. Szent Kvirin püspök vértanúságának az Óperint hídnál található emlékhelyén fogadják a városunkba belépő szentet. Ünnepi műsor, szentmise és éjszakai csöndes adoráció után másnap hajnalban hagyja el városunkat, amikor a nálunk kezdődő tíznapos és 16 állomáshelyet érintő centenáriumi magyar zarándoklat Győr városa felé veszi az irányt. A programra ráhangolódásként május 15-én filmvetítés lesz az AGORA Savaria Filmszínházban.

Szombathelyi templomok története - a Szent Kvirin templom

2013.02.22. - 13:30 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin' - Képgaléria megtekintése

Szombathelyi templomok története - a Szent Kvirin templom

A szombathelyi Szalézi tér római katolikus temploma a szalézi rendhez tartozik, védőszentjéül a mártíréletű Kvirin püspököt választották, aki a Római Birodalom idején a kereszténység érdekében tett munkássága lévén vált híressé. A püspököt a hitéért és a tanításai miatt elfogták és Savariába hurcolták, ahol a helytartó halálra ítélte.

 

Új hozzászólás