Török kori hadijátékok Tatán - VI. Tatai Patara

Képgaléria megtekintése2013.05.30. - 00:10 | Bangó Mária Mira - Fotók: Zsírai Éva, Szíjártó Jenő, Monos Gábor, Szabó Mónika

Török kori hadijátékok Tatán - VI. Tatai Patara

Május 24-26 között Tata egy több, mint 400 évvel korábbi hadiesemény történéseit, a vár legnevezetesebb ostromát elevenítette fel. Az egyébként is hangulatos városka immár hatodik alkalommal „időutaztatta” az érdeklődőket három napra a török korba. A nagyszabású történelmi fesztivál Európában egyedülálló vízi csatája, a bravúros ostromok, véres párbajok és ezek ellenpontjai a, reneszánsz békés hétköznapok ízei, illatai, hangjai, mesterségei idén is óriási érdeklődést keltettek.

A XVI. század végének hangulatát megfestő fesztivál a tatai vár és az Öreg-tó környékére koncentrált, sokrétű, színvonalas programkínálatával idén is méltó módon idézte meg az 1597. évi sikeres ostromot. A már hagyományos, történelmi hűséggel megrendezett hadi- és művelődéstörténeti bemutatók, csaták, mustrák ismét új programelemmel bővültek, a háremmel. A háromnapos rendezvény második napján, szombaton a várfalakon belül és kívül egyaránt erőteljesen lüktetett a reneszánsz élet, hömpölygött a látogatók áradata. A vár falára nyugodt lélekkel akaszthatták volna ki a „MEGTELT" kovácsoltvas táblát.

A kilátogató családok apraja-nagyja - akik között már remélhetőleg a jövő reménybeli hagyományőrei is lapultak -  lovagolhatott, kardokkal vívhatott, korhű viseleteket ölthetett magára, melyekben fotózkodhatott is, és „belepróbálhatta" magát a török kori tábori életbe.

A kulturális produkciókra áhítozók, valamint a vásárfiát kutatók is terülj-terülj asztalkámról válogathattak a szemkápráztató napsütésben. Akik szeme vagy pénztárcája megfáradt a vásári-bazári forgatagban, a portékák mustrájában, azok délelőtt a vízi csata, majd a bajvívók megtekintésével edzhették tekintetüket a Rondella bástyánál a korabeli hadviselés szerint zajló, látványos ostromra és kézitusára a várárokban. A törökök ezen a napon fényes győzelmet arattak, amit annak módja szerint meg is ünnepeltek.

A szombati napsütés diadalát követően vasárnap a felhőseregek foszlányai már bátrabban merészkedtek Tata büszke vára fölé, és talán a hűvösebb időjárás is csak az előző napi csaták hevét volt hivatott enyhíteni. Ám ahogy a hideg nem tudta lehűteni a délelőtti ismét fellángoló csaták hevét, úgy az égi fellegek sem tudták beárnyékolni a vár valós történeten alapuló nagy ostromát, amikor gróf Pálffy Miklós, komáromi főkapitány katonái először alkalmazták a kapupetárdát, azaz a patarát, és az új fegyver bevetésével visszafoglalták a várat a törököktől.

 

A rendezvény történelmi háttere a XVI. század közepére nyúlik vissza. A megállíthatatlan török hódítás nyomán Tata is határerőddé, ahogy akkor mondták, végvárrá vált. Egyik legnevezetesebb ostroma a tizenöt éves háború idején, 1597. május 23-án volt, amikor Gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány csellel - és egy ügyes haditalálmánnyal - visszafoglalta az éppen török kézen levő tatai erősséget. A fesztivál elnevezése a várostromkor használt haditechnikai újítás, a petárdaként is emlegetett patara nevéből ered. Ezzel a robbantó eszközzel, a kor csodafegyverével döntötték be ugyanis a várkaput Pálffy főkapitány vitézei. Egy évvel később, Győr felszabadításánál is a Tatán kipróbált új fegyver indította el a sikeres ostromot.

A történelmi háttérről bővebben itt.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás