Melkovics Tamás történész bemutatkozása Csepregen

Képgaléria megtekintése2013.06.02. - 01:15 | T. Molnár Zsuzsanna - Fotók: Kóbor Károly

Melkovics Tamás történész bemutatkozása Csepregen

Felsőbüki Nagy Pál hosszú követi megbízatása révén kiállt a változtatások mellett a magyar nyelv ügyében, a nőnevelésben, a közteherviselés és a jobbágykérdés rendezése mellett. Május 27-én Csepregen mutatta be Melkovics Tamás a reformkori politikusról írott tanulmánykötetét.

Melkovics Tamás 1987-ben született, Csepregen nevelkedett középiskolai tanárszülők gyermekeként. A Bolyai Gimnáziumban érettségizett. Kitüntetéses minősítésű történészi oklevelet 2011-ben szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsésztudományi Karán, Budapesten. Jelenleg ugyanott doktori programban vesz részt.

Tudományos területe a reformkor. Így talált kutatási körében szülőföldjének, a Répcevidéknek, e korban jelentős politikusának, szónokának, Sopron vármegye követének munkásságára. Arra is felfigyelt, hogy, az eddig készült tanulmányok hézagosak, lyukak maradtak az életút folyamataiban, történéseiben.  Nagy Pál nem volt napja eseményeit feljegyezgető személyiség. Az életút forrásanyagát ezért nagyon nehéz kipótolni.

Melkovics Tamás „Puzzle-effektus"-nak nevezi azt a felfedező módszert, ahogy a kortársak levelezéséből, országgyűlési jegyzőkönyvekből és tudósításokból és egyéb iratanyagból pótolni tudja a hiányzó elemeket, amelyek még a jelentős életút teljesebbé válásához kellenek. Kiadója, sorozatszerkesztője, Dr. Gyurácz Ferenc dicsérően mondja, hogy a nehézségek ellenére a fiatal történész érett, bölcs arányérzékkel dolgozott, és általa szerette meg ő is Nagy Pál különös, néha ellentmondásokat is hordozó egyéniségét. Nagyon találóan a „Puzzle - effektus" jelenik meg a borítón, mutatva a politikus arca mögött a pótolt és még pótlásra váró hiányos részeket, amelynek megtalálásáról Melkovics Tamás a jövőben sem mond le.

Felsőbüki Nagy Pál hosszú követi megbízatása révén kiállt a változtatások mellett a magyar nyelv ügyében, a nőnevelésben, a közteherviselés és a jobbágykérdés rendezése mellett. Barátokra és ellenfelekre bőven talált. Barátjának tekinti Széchenyi István, mesterének nevezi Kossuth Lajos, Berzsenyi magyar Ciceróként szólítja meg kivételes szónoki képessége okán. A fiatal történész segít a könyv olvasójának kétszáz évre visszapillantani, múltat a jelennel egybevetni, a korszak egy kivételes alakját a Nyugat-Pannon történelmi valóságban elhelyezni. Ez még csak a kezdet. Sokat hallunk még Melkovics Tamás történészről.

A tanulmány építkezését, érdekességeit Dr. Vígh Kálmán történész ismertette meg a hallgatósággal. Gyurácz Ferenc, mint a kötet kiadója értékelt.

Végül maga a szerző, Melkovics Tamás beszélt a tanulmány elkészülésének nehézségeiről és a felfedezések öröméről. Répcevidék elkötelezett fiatal patriótáját hallgatták a találkozóra érkezők. Végül köszönetet mondott egyetemi témavezetőinek, valamennyi támogatójának, szüleinek, a jelenlevő kiadójának: Dr. Gyurácz Ferenc irodalomtörténész PhD - nak,  Dr. Vígh Kálmán történész PhD-nak. Mindhármuk élete Csepregből indult tovább.

Szólni kell még Bük város könyvkiadási készségéről és Németh Sándor polgármester egész Répcevidékre érvényes, a múltat és a jelent objektíven szemlélő, tartalmas ajánlásáról: „Bízzunk abban, hogy Felsőbüki Nagy Pál élete példája és jelen életrajza is hozzájárul  Magyarország, Pannónia, a Répce-völgy, Bük és Csepreg „ércnél maradandóbb" jövendőjéhez,és ahhoz, hogy az itt lakók ma is képesek legyenek"..."oly forrón és rajongón érezni" hazájuk iránt, mint nagy elődeik! Aki, és ami ezt szolgálja, elismerés illeti!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás