Szent Iván éjszakája a New York Művész Páholyban (jún. 24.)

2013.06.20. - 00:15 | vaskarika.hu

Szent Iván éjszakája a New York Művész Páholyban (jún. 24.)

Helyszín: Budapest, New York Kávéház

Dátum: 2013.06.24.

Június 24-én, Szent Iván éjszakáján este 19 órától egy egyedi művészeti program várja a különlegességeket kedvelőket a New York Művész Páholyban, a szezon utolsó estjén. A nyári szünetet megelőzően, a nyári napforduló ünnepén a kortárs irodalmi élet két kiemelkedő szerzője: Spiró György és Závada Pál írók érkeznek a New York Kávéházba, s mellettük egy zenész-generáció két tagja, Dés László és fia, Dés András lesznek vendégeink. Irodalom és zene – improvizáció a szöveg és zene egymásra hatása kapcsán, egy jó beszélgetés mellett – ez várható a júniusi esten.

Spiró György és Závada Pál nem elefántcsonttoronyban, bezárkózva élnek-alkotnak, hanem műveiken keresztül kérdéseket és problémákat vetnek fel, megmutatnak és mesélnek, s erre válaszokat is várnak - tőlünk, hallgatóktól, figyelőktől. Az ő megoldásaikkal, világ-látásukkal, műveikkel találkozhatunk a júniusi esten, ahol felolvasnak majd, és szövegeikre Dés László és fia, Dés András zenével válaszol. Négyük szoros együttműködése, egymásra -figyelése lesz a június 24-i est magja.

Spiró György a legtöbb reményt és bizalmat nyújtó alkotó, aki nagy műveket hozott létre. Regényei, drámái, novellái mellett (ő Az ikszek, a Csirkefej, A jégmadár, a Fogság vagy épp a Messiások alkotója) a horvát irodalom kiváló ismerője, kiemelkedő Miroslav Krleža-ról írt monográfiája. A Kossuth-díjas író, irodalomtörténész, műfordító, dramaturg idén 2012-ben az Artisjus Irodalmi Nagydíjat is átvehette. „Élők és holtak közt a társalgást nem lehet megakadályozni, erre való az irodalom." - állítja Spiró.

Závada Pál József Attila-díjas és Kossuth-díjas író, szociológus. Első, feltűnést keltő munkája 1986-ban a Kulákprés című szociográfia volt. Az első nagy sikere 1998-ban a Jadviga párnája című regény, melyből 2000-ben film is készült. 2002-ben a Milota, 2004-ben A fényképész utókora, 2008-ban az Idegen testünk című regények következtek. Korniss Péter fotográfussal közös kötete irodalmi portrékkal 2011-ben jelent meg. Tagja a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának és a Szépírók Társaságának.

Dés László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, dzsesszzenész, zeneszerző. Fiatalon kezdett zenélni. A nyolcvanas évek végén Horváth Kornéllal és Snétberger Ferenccel megalapította a Trio Stendhalt. A Jazz+Az együttes zeneszerzője és zenekarvezetője volt. 1993-ban szólista lett, kortárs szerzők műveit adta elő, elsősorban kamara- és szimfonikus zenekarokkal. 2003-ban új együttest alapított Dés Sextet néven, melynek szaxofonosa lett. Dalszövegíróként és zeneszerzőként is dolgozik, számtalan magyar film és musical zenéjét szerezte - az Egymásra nézve, a Szerelem első vérig, A sose halunk meg, A miniszter félrelép, az Üvegtirgris csak pár ezek közül.

Fia, Dés András "szintén zenész". Már kisiskolás korában zenélni kezdett klasszikus ütőhangszer szakon, majd gimnazistaként a szefárd-zsidó zenét játszó Hey Band tagja lett. Az egyik zenekarból adódott a másik, hamarosan több világzenét játszó együttesbe is meghívták. A Jazz + Az ütőse volt. Dolgozott, dolgozik Balázs Elemérrel, Mitsourával (Juhász Miczura Mónika énekesnő csapata), Palya Bea Zenekarának négy éve a tagja, Szalóky Ági három zenekarában is játszik, emellett Lukács Miklós kvintettjében és Lantos Zoltán Mirrorworld nevű zenekarában is tag. Saját triója, a Dés András Trió 2007 óta létezik.

A New York Művész Páholy sokszínű programkínálatában minden hónapban a kortárs kulturális, művészeti élet legkiemelkedőbb alkotóit, szereplőit ültetjük le asztalainkhoz és beszélgetünk pályáról, ihletről, kiemelkedő vagy épp nehéz pillanatokról, barátságról.
A New York Művész Páholy június 24-én a szezon hetedik estjével várja az irodalmat, zenét, a kultúrát szerető látogatókat, az egyedi programok kedvelőit. A belépőjegy 1500 Ft-os áron a helyszínen váltható, ez egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza.
A program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.

A New York Művész Páholy szervezői a Világ Legszebb Kávéháza mellett a Libri Média, az események háziasszonya pedig Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

Eseményeinkről, programjainkról minden információt, érdekességet, adatot megtalálnak facebook oldalunkon: www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy

Új hozzászólás