Éjszakai kaland a javából! - a Múzeumok Éjszakája szombathelyi programjai

2013.06.20. - 00:20 | Rozán Eszter

Éjszakai kaland a javából! - a Múzeumok Éjszakája szombathelyi programjai

Ajánlónkban részletesen ismertetjük a szombathelyi múzeumok éjszakai programjait. Szent Iván éjjeléhez kötődik a Múzeumok éjszakája programsorozat, ami a leghosszabb nappalhoz kapcsolódó hiedelmeket, hagyományokat is a középpontba állítja. Szombathelyen két múzeum (Smidt, Savaria) és a Vas Megyei Levéltár kapcsolódik a június 21-i eseményhez. Szakmai bemutatók, kiállítások, előadások, tárlatvezetés, műhelylátogatások - csak néhány a szombathelyi programok közül. Másnap a Vasi Skanzenben pillanthatunk be a falu éjszakai életébe. Az Iseum Savariense és a Szombathelyi Képtár július 5-én "éjszakázik".

A Múzeumok Éjszakáját először 1999-ben rendezték meg Franciaországban - tudtuk meg a Savaria Múzeumban tartott sajtótájékoztatón. Szombathely 2005 óta vesz részt a rendezvénysorozaton, országos szinten mintegy 350 helyszínen találhatók programok. A Szombathelyi Képtár július 5-i rendezvénye nem véletlenül viseli a Párizsi randevúk - Mindenből francia címet. Ezen a napon minden Franciaországról szól, mely a modern művészetek bölcsője. A „Párizsi terasz kávézóban" kellemes zene mellett kávézhatnak az érdeklődők, sőt T. Takács Tibor miniatűr portrékat is rajzol mindazokról, akik ilyen módon szeretnék magukat megörökíteni. A gyerekek izgalmas foglalkozásokon vehetnek részt, La Fontain meséket hallgathatnak és illusztrálhatnak. Akik szeretik a francia nyelvet, de idáig még sikerült elsajátítaniuk, „francia nyelvórán" is részt vehetnek, korhatár nélkül. Lesz feladatlap kitöltés nyereményekkel, illetve kiállítás.

Szombathelyi Képtár

Párizsi randevúk - Mindenből a francia

2013. július 5. péntek - 17.00 - 24.00

17:00-tól folyamatosan
„Párizsi terasz kávézó" - az este folyamán Peltzer Géza harmonikázik és T. Takács Tibor miniatűr portrékat rajzol a jelentkezőkről díjmentesen

18.00 -Francia veterán autók bemutatása az Iseumban Maráczi Tibor gyűjteményéből (Citroën DS 2,0 1971. - „Fantomas-autó", díjnyertes; Citroën CX 2,4 GTI 1981.; Matra Baghera 1,4. 1975.)

18:00 - 22:30 - Tegyük tűvé a képtárat! - feladatlap

Gyerekfoglalkozások, souvenir készítés
La Fontain mesék hallgatása és illusztrálása

18:30 - „Francia nyelvóra" korhatár nélkül

19:00 -Kiállítás megnyitó: Café Atelier - francia vonatkozású művek a Szombathelyi Képtár gyűjteményében

Szombathely az én Párizsom

Kiállító művészek: Baki Orsolya, Enyedi Zsuzsanna, Farkas Imre, Kaczmarski Ágnes, Koller László, Lobler Ferenc, Mészáros Szabolcs, Oroszy Csaba, Rasperger Dávid, Stekovics Gáspár, Szántó István, T. Takács Tibor

23:15 - A feladatlapok eredményhirdetése

23:30 - A belépőjegyek sorsolása
Figyelem! Csak az veheti át a nyereményt, aki jelen van az eredményhirdetésen és a sorsoláson.
Díjak: művészek által szignált grafikák és francia bor

Az Iseum Savariense programjaira is érvényes együttes belépő: 800 Ft
Intézményenként: 500 Ft

Információ:
Szombathelyi Képtár, 9700 Szombathely, II. Rákóczi Ferenc u. 12. Telefon: +36 94 508-800, e-mail: keptar@int.szomabthely.hu; honlap: www.keptar.szombathely.hu

Ugyanezen a napon - július 5-én - az Iseum is várja a látogatókat. Programjának középpontjában az „alvilági utazás" áll. Nos, itt nem a drogbárók közötti elvegyülésről van szó, hanem az antik ember halottkultuszáról szóló előadásokról. Emellett rendhagyó tárlatvezetés, koncert, tombolasorsolás, tűztáncos bemutató színesíti a programot. Az est folyamán Isis istennő is megjelenik. A két helyszínre az együttes belépő 800Ft.

Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház - Szombathely

„Alvilági utazás"

Előadások az antik ember halottkultuszairól; rendhagyó éjszakai tárlatvezetések az „Isis savariai otthona" című állandó kiállításban; bajelhárító amulettek, átoktáblák készítése; könnyed római hangulatú vendéglátás a szentély udvarán, zenés programok, tombola, éjfélkor tűztáncosok zárják az éjszakát.

17:45 - Kapunyitás

Előadások
18:00 - 18:30 - Egyiptomi alvilág (Győri Hedvig egyiptológus)
20:30 - 21:00 - Túlvilághit és halottkultusz az ókorban (Csapláros Andrea ókortörténész)
22:30 - 23:00 -„Diis itineris utriusque viae" - égi, földi és alvilági utak kultuszai az ókorban (Sosztarits Ottó régész)

Rendhagyó tárlatvezetés: 19.00 - 20.00 Isis savariai otthonában

Koncert
18:30 - 19:00, 20:00 - 20:30, 22:00 - 22:30, 23:00 - 23:30
Cserga és Barátai Blues-Rock Band

23:30 - Tombolasorsolás (Szombathelyi Képtárral közösen)
23:30 - 24:00 - Záró műsor - tűztáncos bemutató

A Szombathelyi Képtár programjaira is érvényes együttes belépő: 800 Ft
Intézményenként: 500 Ft

Információ:
Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház
9700 Szombathely, II. Rákóczi Ferenc u. 6-8.
Telefon: +36 94 501 709; e-mail: iseumsavariense@gmail.com; honlap: www.iseumsavariense.hu

Időben visszafelé haladva június 22-éhez jutunk, amikor a Vasi Skanzenben „A fényes nap immár elnyugodott" címmel a falusi éjszaka kerül megidézésre. Falumúzeumi látogatásainkkor megcsodáljuk a berendezési tárgyakat, az egykori használati eszközöket, de valójában fogalmunk sincs arról, hogy milyen lehetett például szalmával bélelt ágyon aludni, vagy gyufa nélkül élni. Természetesen mindezeket elképzelhetjük, de akkor sem érjük utol a valóságot. Az arra vállalkozók kipróbálhatják, milyen a szalmazsákos ágy, melyet saját maguk készítenek. Az ágykeretet készen kapják, azonban maguknak kell a szalmazsákot megtömniük.

A mai ember számára furcsán hangzik, hogy gyufa nélkül is lehet tüzet gyújtani, az érdeklődők azt is kipróbálhatják, hogyan lobbantottak lángot kovával és taplóval a gyufát megelőző korszakban. Szituációs gyakorlatra is sor kerül, egy nagycsaládban gyakran 14-15-en aludtak egyetlen szobában, ki-ki ott, ahol tudott. A résztvevők megtapasztalhatják, milyen az, amikor ennyi ennyi embernek egy kis helyiségen kell osztoznia éjszakára. A szereplőkön múlik, hogy mennyire találékonyak, együttműködők, kreatívak, és mindenkinek jut hely, vagy lesz, akit kitúrnak. Az este folyamán felnőtt mesék, igaz történetek, mondák, anekdoták is elhangzanak, sőt meglepetés vendég is érkezik a Weöres Sándor színházból. Mindezek mellett bepillantást nyerhetünk a falu éjszakai életébe is.


Vasi Skanzen

„A fényes nap immár elnyugodott" - Múzeumok Éjszakája a Vasi Skanzenben

2013. június 22. szombat, 20:00 - 23:00

20:00 - „Úrangyala" - estéli harangozás nyitáskor

20:00 - 21:00 - „Este lefektében"
Lefekvéshez készülvén: ágyvetés, ágyazás, szalmazsákos parasztágy kipróbálása
Tűzgyújtás a gyufát megelőző időszakban: láng lobbantása „acéllal", kovával és taplóval
Lefekvéshez készül a nagycsalád (szituációs gyakorlat vendégeinkkel)

21:00 - 21:30 - „Való igaz volt"
Felnőtt mesék, igaz történetek, anekdoták, mondák - esti közösségi foglalkozások nyomán
Meglepetés vendég a Weöres Sándor Színházból!

21:30, 22:00, 22:30, 23:00 - „... térjenek már nyugovóra!" Esti-éjszakai fények nyomában
Bepillantás a falu éjszakai életébe (szituációs gyakorlatok vendégeinkkel)
Kocsmázás, udvarlás, tisztálkodás, állatgondozás, babona, vallásosság, rendtartás

A fenti programokat meglepetések tarkítják. Önnek is legyen része benne!

Információ:
Vasi Skanzen - 9700 Szombathely, Árpád u. 30. Telefon: +36 94 31 004; e-mail: neprajz@savariamuseum.hu; honlap: www.vasimuzeumfalu.hu

Június 21-én a Savaria Múzeum, a Smidt Múzeum és a levéltár kínál bőséges programokat. A Savaria Múzeumban előadásokat hallgathatnak az érdeklődők a vadászat kialakulásáról, ókori váratlan győzelmekről, nőkről és a 20. század első felének háborúiról, és talán a legérdekesebbnek és legizgalmasabbnak a Szépség és háborúság című előadás ígérkezik. Lesz máglyagyújtás, totójáték is.

A Smidt Múzeum egy különleges kutyussal kedveskedik az óvodásoknak interaktív tárlatvezetés keretein belül, Smidt kutyussal, aki még a farkát is tudja csóválni. Lesz hadi mustra, interaktív tárlatvezetés, tematikus tárlatvezetés, fáklyás séta a vár körül, és retro-élmény a villamoson.

A levéltárban az idei évben is látogatható az egykori vármegyei börtön, az idén azonban egyénileg is megtekintheti a cellákat, aki borzongásra vágyik. Megismerkedhetünk Dugovics Titusz legendájával, adalékokat kaphatunk a szombathelyi katonai reptér történetéhez, betekintést nyerhetünk az iratretusálás rejtelmeibe.

A mindhárom helyszínre érvényes belépőjegy 1000 Ft. Azért is érdemes a programokon részt venni, mert a múzeumok olyan részei is bemutatásra kerülnek, melyeket máskor elzárnak a nyilvánosság elől.

Tehát útra, kalandra fel, ne féljünk a nyári éjszakától!

Savaria Múzeum 

Szakmai bemutatók a kiállításokban (folyamatosan)

A római sas szolgálatában - Publius Ferrasius Avitus, Róma katonája háborúban és békében (díszterem)
Tárlatvezetés: dr. Kiss Péter és Nyerges Anita régészek
Legiós jelvény szerző játék, ékszerkészítés
A vadászszenvedély ereklyéi - trófeák Pődör Miklós hagyatékából (kőtár) Tárlatvezetés: a Herman Ottó Szakképző Iskola oktatói
100 éve született Szigeti Kilián (emeleti kiállítótér) Tárlatvezetés (dr. Horváth Sándor néprajzkutató)
Tájak, korok, települések (állandó kiállítás)
Tárlatvezetés (a Vasi Múzeumbogár Klub ifjú tárlatvezetői)
Kelta harcosok hagyatéka (Nagy Marcella régész)
Jáki apostolszobrok (díszterem)
Középkori fegyverek és harcászat (Pap Ildikó Katalin régész)

Foglalkozások (folyamatosan)

Katonák, fegyverek, háborúk régi könyvek lapjain; Inter arma silent Musae - latin szólások, szállóigék „hadrendben"; Asterix és a rómaiak - társasjáték (könyvtár)
Betyárvilág (földszinti folyosó)
Ókori germán és római fegyverek, római legiós sas és Dolichenus háromszög készítése, pénzérme másolatok festése, agyagozás, ügyességi játékok (kőtár)

Műhelylátogatás a Savaria Múzeum restaurátorainak vezetésével
Időpontok: 18:00, 18:45, 19:30, 20:15, 21:00, 21:45, 22:30

Előadások a Klubban

18:00 - A vadászat kialakulása és Vas megye vadgazdálkodásának aktuális jellemzői (Turay András vadászati felügyelő)

19:00 - Váratlan győzelmek az ókorban (Csapláros Andrea ókortörténész)

20:00 - Nők és a 20. első felének háborúi (Kelbert Kriszta történész)

21.00 - „Drága Kisanyám / Kisapám!" - szombathelyi katonalevelek 1941-1945. (Tóth Kálmán múzeumpedagógus, Bálint Éva és Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház színművészei)

22:00 - Szépség és háborúság (dr. Vig Károly természettudós)

23.00 - Máglyagyújtás a Savaria Legio katonáinak közreműködésével (múzeumpark)

23:30 -A totójáték eredményhirdetése (múzeumpark)

Smidt Múzeum

18:00 - Smidt Kutyus különleges kincsei. Interaktív tárlatvezetés óvodásoknak (Keppel Csilla történész)

18:15 -Hadi mustra a Régiségtárban (előadó: dr. Kiss Gábor régész)

18:30 - „A művészet örök..." Barangolás a 18-19. század remekei között. Interaktív tárlatvezetés iskolásoknak (Varga Eleonóra történész)

19:20 - Katonaindulók, fúvószene az udvaron (Szombathely Város Fúvószenekarának tagjai)

19:30 - Katonás történetek - tematikus tárlatvezetés amatőr színi epizóddal (Keppel Csilla történész, közreműködik a Smidt Múzeum baráti köre)

20:30 - Szombathely kincsestára - tematikus tárlatvezetés (Tóth Tamás tárlatvezető)

21:30 - Barokk kamarazene (Bartók Béla Zeneiskola Tibia Kamarezene Együttese, művészeti vezető: Békefi Antal Attila)

22:00 - SzerelMesék. Híres párok nyomában. Tematikus tárlatvezetés (Varga Eleonóra történész)

23:00 - Éjjeli őrjárat. Fáklyás séta a vár körül (Vezeti: dr. Kiss Gábor régész)

18:00-21:00 - Emlékszik még? Retro-élmény a villamosban
Játékok gyermekeknek a Smidt Múzeum épületében és udvarán (nyomdászműhely, orvostörténeti játékok, óriás-puzzle, papírruha-szalon, felölthető biedermeier és díszmagyar ruharekonstrukciók, hadi játékok, festőműhely, lovas huszárbemutató. Az öt interaktív pontot végiglátogató gyermekek emlékül apró ajándékot kapnak.

Partnereink: Smidt Múzeumért Alapítvány, Szombathelyi Fúvós Zenekar, Régi Zene Műhely, Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület


Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltár

18:00 - 22:30
A börtöncellák sötétje. Az egykori vármegyei börtön (a Levéltár régi épülete) pincéjének egyéni megtekintése, minden egész órában csoportos bejárás lehetősége, kínzóeszközök „kipróbálása"
Vezetők: Mayer László, Pezenhoffer Richárd

18.00 - 19.00, 20.00 - 21.00, 22.00 - 23.00
A levéltár éjszaka - raktárak és iratok megtekintése
Vezetők: Melega Miklós, Tilcsik György

18:30 - 19:00 - Egy európai hős. Dugovics Titusz legendája - Előadó: Feiszt György

19:30 - 20:00 - Adalékok a szombathelyi katonai reptér történetéhez - Előadó: Czirók Zoltán

20:30 - 21:00 - Egyenruházati és fegyverzeti bemutató. Királyi honvédség, 1939-1945. - Előadó: Cseh Balázs

18:00 - 21:00 - Az iratrestaurálás rejtelmei. Folyamatosan, óránként induló csoportokkal - Előadó: Nagyné Kiss Izabella, Sikné Pászti Eugénia

18:00 - 23:00 - Kísérőprogramok az előadó- és kiállítóteremben:
A levéltári honlap és digitális levéltári kiadványok bemutatása, kipróbálása, levéltári kiadványok vására

Bemutató az egykori vármegyeház udvarán:
Repülőkiképző-szimulátor (Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda)
Katonai szállítójárművek „kitelepülése" (magángyűjteményekből)

Mindhárom helyszínre érvényes belépőjegy: 1000 Ft
Kedvezményes diák- és nyugdíjas jegy: 500 Ft
Családi jegy (2 fő felnőtt, legalább1 fő 7-18 év közti gyermek, diák): 2300 Ft
6 éves kor alatt a belépés díjtalan.

13+1 rejtély értékes nyereményekért!
A három helyszínre vonatkozó kérdésekből összeállított totót a belépőjeggyel együtt bocsátják a Tisztelt Látogatók rendelkezésére. A megoldás mindhárom intézményben leadható.
Urnazárás: 23.00 órakor
Eredményhirdetés, nyeremények kisorsolása: 23.30-kor a Savaria Múzeum parkjában

Nyeremények:
2 db családi fürdőbelépő (Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum)
Vacsora 2 fő részére 6 000 Ft értékben (Gödör - a haspártiak vendéglője)
Vacsora 2 fő részére 5 000 Ft értékben (Móló Restaurant & Café)
2 db 1 évig érvényes ingyenes könyvtár- és internethasználat (Siker Könyvtár)
1 évre szóló olvasójegy 2 fő részére (Berzsenyi Dániel Könyvtár)
20 000 Ft értékű könyvcsomag (Kőszegi Antikvárium)
2 főnek 2 éjszakás szállás, wellness használattal (Hotel Írottkő, Kőszeg)
Színházjegy 2 fő számára (Weöres Sándor Színház)
Napi belépőjegy 2-2 fő részére a 2012. évi Savaria Történelmi Karnevál Ferences kerti eseményeire (Savaria Történelmi Karnevál KKA)
Koncertjegy 2 fő részére (Savaria Szimfonikus Zenekar)
Mozijegy 2x2 fő részére (Agora - Savaria Filmszínház)
Autóbuszos kirándulás 2 fő részére Bécsbe, a Múzeumok Hosszú Éjszakájára (Vasi Múzeumbarát Egylet)

Különdíjak:

· 3 db kiadványcsomag (MNL Vas Megyei Levéltár, Savaria MHV Múzeum, Vasi Múzeumbarát Egylet)

· A szombathelyi múzeumok díjtalan látogatására jogosító, egy naptári évre érvényes belépő (Savaria MHV Múzeum)

Információ:
Savaria Múzeum - 9700 Szombathely, Kisfaludy S. u. 9. Telefon: +36 94 501 948; e-mail: info@savariamuseum.hu; honlap: www.savariamuseum.hu
Smidt Múzeum - 9700 Szombathely, Hollán E. u. 2. Telefon: +36 94 311 038; e-mail: postmaster@smidtmuzeum.t-online.hu; honlap: www.savariamuseum.hu
Vas Megyei Levéltár - 9700 Szombathely, Hefele Menyhért u. 1. Telefon: +36 94 514 800; e-mail: leveltar@mail.vaml.hu; honlap: www.vaml.hu

Új hozzászólás