Katonai hagyományőrzők a Nádasdy Történelmi Fesztiválon - I. rész

Képgaléria megtekintése2013.06.20. - 15:45 | vaskarika.hu

Katonai hagyományőrzők a Nádasdy Történelmi Fesztiválon - I. rész

A Nádasdy Történelmi Fesztivál idén is nagy hangsúlyt fektet a hiteles katonai hagyományőrzésre. A végvári vitézek, hajdúk, janicsárok, szpáhik életének, szokásainak, fegyverzetének és harcmodorának bemutatására olyan, a katonai hagyományőrzés terén komoly tapasztalatokkal rendelkező, hiteles csapatokat kerestünk, akik hűen képesek látogatóink számára megjeleníteni a török kor. Sorozatunkban bemutatjuk őket.

Nánai Sólymos Vitézek - Kisnána

A Nánai Sólymos Vitézek Csapata 2002. áprilisában alakult nyolc taggal. Az eredetileg lovagi csapat 2003-ban profilváltást hajtott végre, és török-kori végvári hajdú gyalogsággá alakult. Tevékenységükhöz méltó környezetet biztosít Kisnána községük középkori lovagvára. 2004-ben egyesületként folytatták tevékenységüket. Jelenlegi tagok létszáma húsz fő (2010). Működésük során nagy múltú csapatok elismerését és barátságát is sikerült kivívniuk, csapatuk stabil és megbecsült résztvevője a Nádasdy Történelmi Fesztiválnak.

Céluk a végvári hagyományok felkutatása, gyakorlása, s ezen túlmenően bemutatása korhű ruhákban, látványos színjáték keretében. A nagy sikerű "Basa bora" előadást is tőlük láthatják a fesztivállátogatók.

weboldaluk: www.nanaivitezek.hu

Gyulaffy László Hagyományőrző Lovasbandérium - Gyulakeszi

Alapítványuk, a "Gyulaffy László Hagyományőrző Lovasbandérium - Csobánc Váráért Alapítvány" 2003. májusában alakult. Fő céljuk Csobánc várának (Gyulakeszi) és a hozzá vezető várútnak a rendbetétele, a vár rekonstrukciója, történelmi korának megidézése, ápolása. Nevüket Gyulaffy László várkapitányról kapták. Kapitányuk, Németh Gyula vezetésével a Nádasdy Történelmi Fesztivál egyik lovascsapatát képezik, lovasbemutatójuk igazi színfoltja fesztiválunknak.

weboldaluk: www.csobancvar.hu

Batthyány Lovasbandérium - Körmend

A Batthyány Ádám nevét viselő lovasbandérium 2005-ben alakult meg Körmenden. Áldozatos munkájuk során igyekeznek életre kelteni a Körmenden a 17. században uralkodó Batthyány család földesúri famíliájának vezetője, Batthyány Ádám lovas bandériumát, bemutatni hadiruházatát, fegyverzetét, lovas felszerelését, valamint korhűen megjeleníteni harcmodorukat. Amellett, hogy ez a körmendi csapat is már fesztiválunk állandó szereplőjévé vált, különösen fontosak számunkra: velük - és a Kőszegi Darabontokkal - együtt alapítottuk meg a Vas Vármegye Vitézlő Rendjét, melynek célkitűzése a török-kori hagyományőrzéssel foglalkozó három Vas megyei csapat közös munkájának koordinálása.

weboldaluk: http://www.banderium.gportal.hu

A Nádasdy Történelmi Fesztivál 2013 részletes programja:

V. Nádasdy Történelmi Fesztivál részletes programja (júl. 19-21.)

2013.05.25. - 13:00 | vaskarika.hu

V. Nádasdy Történelmi Fesztivál részletes programja (júl. 19-21.)

Helyszín: Sárvár

Dátum: 2013.07.16 - 21.

Világ- és népzenei koncertek, várostrom és vásárütés, Mira Orient Art orientális táncbemutató, tűztánc, gasztronómia - Sárvár egyedülálló, történelmi korokat megidéző rendezvénye ötödik alkalommal varázsolja egy hétvége erejéig a törökkori mezőváros lakóinak, vitézeinek életét a Nádasdy-várba és az azt körülvevő várparkba, július 19-20-21-én. A fesztivál a 420 éve kirobbant tizenötéves háború korszakát idézi meg.

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás