Savaria Karnevál - Húsz helyszínen kétszázötven program

2013.06.22. - 05:00 | Bangó Mária Mira - Fotók: Büki László

Savaria Karnevál - Húsz helyszínen kétszázötven program

Új helyszínekkel és 250 programmal várja idén is a látogatókat a Savaria Karnevál. Bekapcsolódnak a programokba a múzeumok, új helyszín a Zsidó Udvar a Zrínyi Ilona utcában. Újdonság, hogy a karneváli időszámítás idén közel másfél hónapos lesz - egy főtérre állított vízóra fogja visszaszámlálni az időt. Idén is a szombathelyi kötődésű zenekaroké az első nap, a Karneválszínház előadásait pedig már augusztus 15-től láthatjuk a Megyeháza udvarán.

Karnevál a számok tükrében

Szombathely legnagyobb történelmi rendezvényének sajtótájékoztatóján Mérei Tamás, a Savaria Karneválért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke elsősorban a grandiózus rendezvény gazdálkodási oldaláról tájékoztatta az újságírókat.

A 14. történelmi karnevál összköltségvetése 133 millió forint, amely összeg némileg csökkent a tavalyihoz képest. A karnevál legnagyobb vonzerejét adó programok költségvetése az előző évhez hasonlóan 40 millió forint, így a színvonal nem szenved csorbát. A másik fő attrakció, a felvonulás költségvetése húsz százalékkal nőtt, ami így elérte az 5 millió forintot. Az önkormányzati támogatás a májusi közgyűlés döntése értelmében, több mint valaha, 45 millió forint, szemben az előző évi 35 millió forinttal. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatán 10 millió forinttal kevesebbet, 15 millió forintot sikerült elnyerni a rendezvénysorozatnak, az itt hiányzó összeget miniszteri keretből történő pályázattal szeretnék pótolni.

A következő három évet megalapozó meghívásos pályázaton is részt vesznek - tájékoztatott Mérei Tamás. Ez szintén a Nemzeti Kulturális Alap pályázata, ahol 20 millió forintra nyújthatnak be igényt. Ennek feltétele a minimum 20% önrész igazolása, melyet az önkormányzat biztosít. A legutolsó közgyűlésen első napirendi pontként megszavazták a historikus rendezvény 30 millió forintos támogatását 3 évre előre.

A karneváli időszámítás idén közel másfél hónapos lesz

2013 július elsejétől a Fő téren a Szentháromság szobor előtti részen egy három méter magas római időmérő szerkezetet állítanak fel. A vízóra (klepszidra) Ktesibios görög matematikus tervei alapján igényesen és autentikusan elkészített faszerkezet - hangsúlyozta Mérei Tamás. Az időmérő eszköz elkészítésével bő másfél hónappal korábban tudják a figyelmet a karnevál közeledtére felhívni. A visszaszámlálás ünnepélyes indítása - amely tulajdonképpen egy dugóhúzás - július elsején lesz. A lándzsájával a skála legfelső, azaz nulla pontjára mutató római katona augusztus 22-én érkezik fel.

Újdonságok a karneváli helyszínekben és programban

Közép-Kelet Európa legnagyobb jelmezes, historikus rendezvényére joggal lehetünk büszkék - kezdte tájékoztatóját Szommer Ildikó karneváligazgató. "Egy különleges időutazás veszi kezdetét augusztus 22-től Szombathelyen. A karnevál egy életérzés, az a fajta miliő és azok a programok, amiket a négy nap kínál, elvarázsol mindenkit egy múltbéli hangulat megteremtésével. Különösen fontos hogy a jelmezes kavalkád és valamennyi program a belvárosban, szabad téren zajlik: 20 helyszínen 250 program várja a karneválozókat. A saját helyszínek mellett sokan csatlakoznak a karneválhoz kísérőhelyszínként. Idén újdonság a múzeumok jelenléte: a Savaria Múzeum, a Romkert, az Iseum, a Szombathelyi Képtár valamint a Smidt Múzeum egyaránt kínál programot a három nap folyamán a látogatóknak. Vadonatúj helyszín a Zsidó Udvar a Zrínyi Ilona utcában, amely előadásokkal, zenével, valamint gasztro udvar berendezésével szeretné feleleveníteni a zsidó hagyományokat. Az evangélikus templom koncertek helyszíneként csatlakozik a karneválhoz.

A Cafe Frei két éve partnere a karneválnak, ahol keleti kávézó kel életre, hastáncos produkciókkal és más keleti hangulatot megteremtő produkciókkal. Ezt a helyszínt azért is kell kiemelni - mondta Szommer Ildikó -, mert Szombathely környéki (Rum és Ikervár) gyermekotthonok javára jótékonykodik a kávézó a karnevál teljes ideje alatt.

Az idei év egyik újdonságaként a jelmezes felvonulások során a lelátók előtt olyan programokkal szórakoztatják a felvonulókra várakozó közönséget, amelyek máshol nem lesznek láthatóak - ez  Nagyszálló és a székesegyház előtti lelátórészekre vonatkozik elsősorban, ahova lassabban jut el a felvonulási menet.

A korábbi évek népszerű programjai

Az Öreg Város Vására - amelyet nagy érdeklődés kísér a kézművesek körében is - már csütörtökön 14 órakor megnyitja kapuit, így tulajdonképpen majdnem 4 napos lesz a karnevál. A hagyományőrző kézművesek, iparművészek, népművészek mesterei az ország valamennyi részéről érkeznek. A Borok utcája és a Sörtér szintén csütörtöktől várja a látogatókat. A tavalyi évhez hasonlóan idén is a szombathelyi kötődésű zenei együtteseké lesz az első nap. Fellép többek közt a Voler Mouche, a Karak zenekar, Az Orr zenekar és az Acoustic Blues Jam.

A karnevál csütörtöki nyitóceremóniáját követően fél 9-kor a Fórum színpadon is szombathelyiek szerepelnek: a Magma Tűzszínház előadásában Weöres Sándor, Galagonya című versére készített tüzes impressziós játékot láthatjuk. Weörös Sándor szellemiségével pénteken a Sörtéren is találkozhatnak a karneválozók: a költő megzenésített versei Kiss Barna és a Villon Trió előadásában lesznek hallhatóak.

Ugyancsak a Fórum színpadon csütörtökön a virtuóz gitár trió, Tátrai Tibor, Babos Gyula és László Attila nyitókoncertjét hallhatjuk. Fellép itt a Ghymes, a Fanfare Ciocarlia rezesei, valamint Balogh Kálmán és a Karaván Familia is.

A Borok Utcája színpadán láthatjuk többek közt Rúzsa Magdit, Ferenczi Györgyöt és a Csík zenekart, esténként pedig táncház várja az érdeklődőket. A Mediterrán Udvar változatlanul a temperamentumos örömzenéivel és a vendéglátósok által megteremtett miliővel képviselteti magát. A karneválszínház előadásait is már jóval a karnevál előtt, augusztus 15-től láthatjuk a Megyeháza udvarán. A Félúton a Fórum felé című musicalben színpadra lép Szabó Tibor András, Bezerédy Zoltán, Németh Judit és Jordán Tamás is.

Néhány programelem változhat, illetve újak is elképzelhetőek, de a program 95%-ban elkészült - összegzett Szommer Ildikó.

A történelmi karnevál legnagyobb látványosságát, a felvonulást 800 fősre tervezik. Ez a szám a városból jelentkezők függvénye, tavaly majdnem ezren vettek részt a felvonuláson. A város kereskedői és vendéglátói is egyre lelkesebben kapcsolódnak az ókori hangulat megteremtésébe - említette pozitívumként az igazgató asszony.

Az előző évek gyakorlatához hűen, a MÁV és a GYSEV idén is 50 százalékos kedvezményt nyújt a karneválra utazóknak.

A www.savariakarneval.hu honlapon, valamint a karnevál facebook oldalán folyamatosan frissülnek az információk. Az országos terjesztésű programfüzet megjelenése júliusra várható.

Új hozzászólás