Könnyű receptek a nyári hőségben - Zöldséges energiaital, rakott cukkini

2013.07.02. - 00:10 | Kutnik

Könnyű receptek a nyári hőségben - Zöldséges energiaital, rakott cukkini

A nyári meleg bizony az egész szervezetünknek megterhelő, nem csoda, hogy még az étvágyunk sem a régik. Íme néhány fantasztikus recept, amellyel ismét átélhetjük a jóllakottság élményét, anélkül, hogy úgy éreznénk megfulladunk a második falatnál.

Amikor a hőmérő higanyszála eléri a harminc fokot, és ehhez még szikrázó, vagy inkább tűző napsütés is társul, bizony sokan leginkább az egész napjukat hűs vízpart mellett töltenék. Mivel mindenkinek véges a szabadsága és természetesen a pénztárcája is, sajnos másféle felfrissülési módokat kell találnunk.

Az izzadás állandósulása következtében, a gyakoribb tisztálkodás iránti vágy is fokozódik, melyet ma már, akár a munkahelyünkön is könnyedén csillapíthatunk a drogériák különféle csodáival, mint a nedves törlőkendő, vagy a frissítő testpermet. Ám hiába érezzük frissebbnek magunkat, a magas hőmérséklet bizony befolyásolhatja étvágyunkat is.

Ilyenkor nem érdemes megterhelő, nehéz ételekkel sokkolni magunkat, törekedjünk a könnyen emészthető ételek fogyasztására, hisz azok feldolgozása szervezetünknek is kevesebb energiával jár, így a nagy melegben nem pang bennünk a félig emésztetlen étel.

Nyáron is ügyeljünk a környezettudatosságra, és inkább idényzöldségek, gyümölcsök felhasználásával készítsük el a napi fogásokat. Ilyenkor érdemes zöldborsót, cukkinit, salátát, főzelékeket készíteni. A gyümölcsök mint az eper, a cseresznye, a meggy, egres, ribizli, málna és a déli gyümölcsök is ilyenkor élik idényüket, tehát előszeretettel fogyasszuk őket. Szerencsére az áraikban is tapasztalhatunk némi változást, arról nem is beszélve, hogy kevesebb vegyszerre van szüksége a termesztőknek is a kívánt méret, szín eléréséhez.

A nyári hőség legnagyobb kedvelői és túlélői a fűszernövények például a bazsalikom, a rozmaring, a tárkony, melyek remek ízére egész nyáron át számíthatunk. Ezekből a fantasztikus kis zöld levelekből sokszor elég egy frissen leválasztott ágacska, levelecske és máris frissebbé, változatosabbá tehetjük ételeinket.

Néhány aranyszabály

A felnőtteknek naponta 1,5-2 l folyadékot kell fogyasztaniuk. A szomjúság oltására, a legalkalmasabb a víz, a gyógy- és gyümölcsteák, vagy nagyon felhígított gyümölcslevek. A tej, a gyümölcslevek magasabb kalória és rosttartalmuk miatt nem oltják a szomjat. A gyümölcslevekből a szervezet kétszer akkora munkával választja ki a vizet, amire szükségünk van a nagy hőségben. Ha gyümölcsös ízre vágyunk, ásványvízbe tegyünk inkább néhány fagyasztóból kivett málnát, epret, ribizlit.

Naponta 5 adag zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani, friss, vagy akár főtt, lé, mélyhűtött formában is. Finom tejes turmix, friss gyümölccsel készült müzli, főtt zöldségköret biztosítja szükségleteinket.

A nyári reggelekben az a jó, hogy általában farkas éhesek vagyunk, és ezt csillapíthatjuk mindenféle energia gazdag élelmiszerrel.

Reggeli

Gofri kerti gyümölcsös túróval

Téved, aki azt hiszi, hogy reggel nincs idő ilyesfajta sütögetésekhez: a titok az előkészületeken van. A tésztát érdemes már előző este egy kis edénykében kikeverni és hűtőbe helyezni, hogy reggel már csak elő kelljen kapni és kevés olajon kisütni. A kedvenc reggelink és garantált lendületet ad délig!

Hozzávalók:
5 tojás
6 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
15 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
5 dkg vaj
1 csipet só
Zsiradék a sütőforma kikenéséhez
Túróhoz:
25 dkg tehén túró (ebből lehet több is, mert a maradék önmagában is kitűnő tízórainak például)
5 evőkanál tej
1 evőkanál házi ribizliszörp, vagy szirup
10 dkg vegyes bogyós gyümölcs (ez jöhet a kertből, de a fagyasztóból még hűsebb)
Ínyenceknek mentalevél

A felvert tojásokat összekeverjük a cukorral és a túró egy részével (kb. 15 dkg), vaníliás cukorral. Hozzáadagoljuk a lisztet és a sütőport, egészen simára keverjük - lehet robotgéppel is. A tűzhelyen megolvasztott vajat is hozzáadjuk, teszünk bele egy csipet sót és már kész is a tésztánk. Tipp: ha előző este már lekevertük a tésztát, érdemes másnap reggel újra átkevergetni, hogy sima legyen a masszánk.

A kikent és közben felforrósodó gofrisütőnk alsó tálcájára helyezünk a masszából egy fél evőkanálnyit, vagy három evőkanálnyit és aranybarnára sütjük. A legtöbb gép lámpája kialszik, amikor a reggeli finomság elkészül.

A maradék túrót elkeverjük a ribizliszörppel és a tejjel. A friss gyümölcsöket alaposan átmossuk és a túróhoz adjuk. Megszórhatjuk finomra vágott mentalevelekkel és a gofri mellé kínáljuk. A gyorsaság és hatékonyság kedvéért ezt a műveletet is érdemes előző nap elvégezni.

Ha nincs gofrisütőnk, akkor sem kell kétségbe esni, mert a sűrű tésztából tapadásmentes serpenyőbe kis flekniket süthetünk, melynek íze ugyan olyan jó.


Tízórai

Energiaital zöldségekkel

Hozzávalók:
Egy csokor kapor
1 db kígyóuborka
4 dl paradicsomlé
2 dl sárgarépalé
1 ek. olívaolaj
Tabasco szósz az ízesítéshez

A kaprot megmossuk, levelekre csipkedjük, finomra vágjuk. Az uborkát megmossuk, meghámozzuk, négy szeletet a díszítéshez meghagyunk, a többit nagyobb darabokra vágjuk.

Az uborkát a paradicsomlével, a sárgarépalével, az olívaolajjal és a kaporral turmixgép segítségével pépesítjük. Az italt cseppnyi tabascóval ízesítjük, majd szétosztjuk 4 pohárba. Néhány kaporlevéllel és a pohár szélére tűzött uborkával díszíthetjük.
Grillezéskor, beszélgetős nyárestéken 4 cl vodkával megbolondítjuk.

Őszibarackos kehely

Hozzávalók kb. 4 fő részére
25 dkg túró
30 dkg joghurt
4 ek. zabpehely
4 ek. méz
25 dkg málna
2 érett őszibarack
4 zsenge mentahajtás

Kézi mixerrel simára keverjük a túrót a joghurttal a zabpehellyel és a mézzel. A málnát átválogatás után megmossuk.

Az őszibarackot szintén alaposan megtisztítjuk, kimagozzuk, majd apróbb kockákra vágjuk.

A zabpelyhes finomságot tálkákba szétosztjuk, majd beleszórjuk az ízletes kerti gyümölcsöket, végül menta ágacskákkal díszítjük.

Néhány könnyű ebédtipp

Zamatos cukkinipalacsinta

2 kisebb cukkini
2 fej lilahagyma
1 csilipaprika
2 tojás
1 csésze liszt
1 ek. köménymag
Só, bors
4 ek. olvíaolaj

Meghámozzuk a cukkinit és a lilahagymát. A cukkinit lereszeljük, a hagymát és a csilipaprikát apróra vágjuk.

Egy tálban felkeverjük a tojásokat, hozzáadjuk a lezúzott cukkinit, a hagymás és a csilit. Fokozatosan belekeverjük a köményt és a lisztet. Sózzuk, borsozzuk, majd állni hagyjuk, kb. fél órát.

Egy teflonserpenyőben közepes hőmérsékleten felforrósítunk 1 ek. napraforgó olajat. Kanál segítségével beleteszünk egy ek. masszát, spatulával szétlapítjuk. A serpenyőben mérettől függően egyszerre több kis palacsinta is elfér.
Egy oldalát kb. 3 percig aranybarnára sütögetünk, majd kibélelt tálcára helyezzük. A kész palacsintácskák mellé kínálhatunk rizst, vagy sült burgonyát, de mártogatóssal önmagában is laktató étel.


Rakott cukkini sajttal

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
4 kisebb cukkini
Olaj

Bors
Bazsalikom
2 tojás
7 ek. tej
10 dkg kemény sajt

A sütőt, 180 fokra előmelegítjük.

Megpucoljuk és apróra vágjuk a hagymát. Megmossuk, meghámozzuk és vékony szeletekre, karikákra vágjuk a cukkinit. Egy serpenyőben kevés olajon, csipetnyi sóval megpároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a cukkinit, és 15 percig puhítgatjuk. Ügyeljünk rá, hogy a cukkini semmiképp se följön túl, inkább nagy lángon két főzőkanál segítségével forgassuk át többször is. (húsimádók, most adjanak hozzá darált marha, vagy pulykahúst kb. 30-40 dkg-ot)
A tojásokat összekeverjük a tejjel. Lereszeljük a sajtot.
Minden hozzávalót összekeverünk, és sütőtálba öntjük, tetejére szórunk még reszelt sajtot és kb. 20 percig sütjük.

Vacsora

Hozzávalók 4 fő részére:
4 kisebb szelet kovászos fehér kenyér
Két szál kerti póréhagyma
Csipet pirospaprika
Liba, vagy kacsazsír

A kenyérszeleteket pirítóban, vagy tábortűznél megpirítjuk, megkenjük zsírral, tetejére póréhagyma szeleteket helyezünk, megszórjuk pirospaprikával és jóízűen elfogyasztjuk.
1 dl vörös, vagy száraz fehérborral lekísérjük.
A fehér kenyérben az a jó, hogy könnyen emészthető és ezért hamar távozik a szervezetünkből, így éjszaka nem kell terhelnünk szervezetünket a félig emésztett étellel. Egy szelet kenyérnél azonban lehetőleg ne fogyasszunk többet!

Új hozzászólás