A folklór felpofoz! - II. Etno-Folk Forgatag Bükön (júl. 12.)

2013.07.09. - 00:10 | vaskarika.hu - Fotó: vilagveleje.hu (nézőkép)

A folklór felpofoz! - II. Etno-Folk Forgatag Bükön (júl. 12.)

Helyszín: Bükfürdő

Dátum: 2013.07.12.

Hogyan szól a Police és Eric Clapton a magyar népzene dallamvilágára átírva? Milyen a bossanova vagy a balkáni csocsek cimbalmon? Július 12-én, pénteken második alkalommal kerül megrendezésre a II. Etno-Folk Forgatag a Büki Ünnepi Napok programsorozat részeként. Már délután 4 órától érdemes kilátogatni a helyszínre, ekkor színes kirakodóvásár és bütykölő, népi játszóház várja a látogatókat, a koncertprogram pedig este fél 7-kor indul a MagyarVista Social Club fellépésével. Őket követi a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band, majd az estet a Balkán Fanatik koncertje zárja. A rendezvény helyszíne Bükfürdő, a Gyógyfürdő előtt felállított rendezvénysátor, a belépés díjtalan.

18:30

MagyarVista Social Club

"Lili dalai, bőrdzsekis betyárok, moll hetesek minden mennyiségben."

A zenekar egy lemezprojekt "utóéleteként" jött létre, a tagok többsége Mohácsy Albert "Lili dalai" című CD-jén szerepelt meghívott közreműködőként. A koncertfelkérések nyomán alakult ki 2011 tavaszán a 8 fős felállás, amely azóta már a következő lemezanyagon dolgozik. A névsorból kitűnik, hogy különböző stílusokat képviselő, saját területükön elismert muzsikusokról van szó. A zenekar nevét egy népművészetéről híres erdélyi, kalotaszegi falu, MagyarVista után kapta. Amellett, hogy egy szójátékkal utalunk a világhírű kubai muzsikusokra, azt fejezi ki, hogy nekünk, magyaroknak is van mire büszkének lennünk. Azon dolgozunk, hogy sajátos hangvétellel, jól felismerhető egyéni stílusban hozzunk közel egymáshoz különböző zenei világokat.

 

20:00

Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band

Balogh Kálmán sokirányú zenei érdeklődése hívta életre a Gipsy Cimbalom Band-et. Zenésztársai egytől-egyig hangszerük mesterei, akik a legvirtuózabb szólókra is képesek. Ennek köszönhető, hogy bármilyen zenei ötletet könnyedén megvalósítanak. Többnyire közismert zenei témákból indulnak ki, a megközelítés azonban teljesen újszerű. A zenészek kezei alatt ezek a témák új életre kelnek, tele humorral, a műfajok, stílusok olyasfajta elegyítésével, ami mégsem okoz törést a zene egységében. Koncertjeiken ily módon sokféle kultúra sokféle zenéje megszólal, ez lehet az egyik ok, amiért nemcsak Magyarországon, de külföldön is nagyon közkedvelt és foglalkoztatott a zenekar. Zenéjüket nyugodt szívvel nevezhetjük világzenének a szó szoros értelmében, hiszen repertoárjukban megfér egymás mellett a magyar autentikus népzene, csakúgy, mint a spanyol flamenco muzsika, vagy akár a különböző balkáni népzenék. A zenekari felállás sem a megszokott, hiszen a hagyományosnak mondható hegedű, cimbalom, nagybőgő összeállítást trombita és gitár egészíti ki. A zenekar lebilincselő színpadi játékából árad a muzsikálás öröme, amely a közönséget is magával ragadja.

 

21:30

Balkán Fanatik

A 2002-ben alakult együttes tagjai több évtizedes zenei múlttal a hátuk mögött döntöttek úgy, hogy műfaji és stílusbeli határokat átlépve Balkán Fanatik néven egyesítik zenei elképzeléseiket. A produkció célja zenei kultúrák, stílusok megismertetése a hazai mellett a nyugati hallgatósággal is, ezért dalaik több nyelven is megszólalnak. A hip-hop-electronica-worldmusic duó (Yorgos és Lepe) a hangfelvételeken és a koncerteken népes előadóművész sereggel egészül ki.

 

Új hozzászólás