Négy nap a bor körül - VIII. Gyógy-Bor Napok Büki Gasztro Fesztivál

2013.07.23. - 11:15 | vaskarika.hu

Négy nap a bor körül - VIII. Gyógy-Bor Napok Büki Gasztro Fesztivál

Helyszín: Bükfürdő

Dátum: 2013.07.24 - 27.

Borvacsorával indul és utcabállal zárul idén a Büki Gyógy-Bor Napok rendezvénysorozata. A szervezők ebben az évben is kitettek magukért a látogatók szórakoztatása érdekében. Különböző koncertek, köztük a Ghymes, Firkin, Holló Együttes, Pál István Szalonna és bandája s még sokan mások gondoskodnak a jó hangulatról. A rendezvény helyszíne Bükfürdő, a Gyógyfürdő előtti parkolók, a belépés díjtalan.

A szőlő- és bortermelés története évezredekre nyúlik vissza. Kétségtelen tény, hogy a szőlő leggyorsabb európai elterjedése a Római Birodalom idején történhetett, amikor a hatalmas területen hódító római katonák és a velük együtt érkező polgári lakosság szinte az egész birodalom területén meghonosították a szőlőt. Termesztése annyira népszerűvé vált, hogy néha már a gabona és haszonnövények termesztését is veszélyeztette. A rómaiak már nagyon korán megkülönböztették a borok minőségét és termőterületét, görög szokás szerint. A későbbi időszakokban már az évjáratokat is feljegyezték. A borok évjáratát az adott évben működő consul nevéhez kötötték, s így tartották számon a jobbakat.

Nem véletlen tehát, hogy immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre július 24-27. között a Büki Gyógy-Bor Napok bor-, gasztro- és zenei fesztivál, s ezen belül is a Város Borának kiválasztása.

A szerdai borvacsorán és borkóstolón a Pannon Cigányzenekar és a Répcementi Férfikar szórakoztatja a közönséget. A Pannon Cigányzenekar 2006-ban alakult volt "rajkózenekari" tagokból, illetve magasan képzett művészekből. „A zene, amit mi, magyar cigányok tudunk és képviselünk, az a világon egyedülálló." - olvashatjuk a zenekar honlapján. Ez, és a hétéves múlt garancia arra, hogy a borvacsorán is mindenki jól érezze magát. A Répcementi Férfikórus tavaly ünnepelte tizenötéves fennállását, Bük város és a szomszédos település nyugdíjasaiból áll. Műsorukban népdalok, népies bordalok és a zeneirodalom kórusmuzsikái szerepelnek, amik kiválóan egészítik ki a vacsora finom fogásait, és méltó kísérői a finomabbnál finomabb boroknak. 

Csütörtöktől három helyszínen igazi programkavalkádra számíthatnak a kilátogatók. A gyermekkel érkezők sem fognak unatkozni, hiszen a legkisebbeket játszóház, ugrálóvár, kézműves foglalkozások, népi fajátékok várják.

A szervezők idén is figyeltek arra, hogy minőségi szórakozási lehetőséget biztosítsanak a családoknak. Az Aja-Gur Hagyományőrző Ifjúsági Egyesület és a Hunyadi Mátyás Fekete Sereg Hagyományőrző Csoport vár kicsiket és nagyokat egyaránt. A Gasztro-udvarban Bartók Zoltán és Csepregi Tibor „Gasztro portrék" című könyvének bemutatóján nyerhetünk bepillantást a gasztronómia világába. A könyv Bük-, Bükfürdő gasztronómiáját mutatja be. A Mesebolt Bábszínház neve mindenkinek ismerősen cseng, hiszen meghatározó szerepet töltenek be egész Vas megye kulturális életében. A társulat az elmúlt tizenöt évben jelentős szakmai- és közönségsikereket aratott, több rangos hazai és nemzetközi fesztiválon vett részt. Bükre a Vásártér című előadásukat hozzák el. Szép Bence humorista-bűvész interaktív gyermekműsorral és felnőtt bűvészműsorral is fellép, poénjai és trükkjei közt a Holló együttes gyermekműsorát élvezhetik az érdeklődők.

 

A Nagyszínpadon a Vivat Bacchust láthatjuk először, akik a kulturált borfogyasztás és a mulatozás igéjét saját szerzeményű bordalokba öntve vitték a köztudatba. A 2001-ben alakult együttes az évek során bejárta Európát és a világot, hozzájárulva ezzel a magyar bor jó hírének, nemzetközi elismertségének tovább erősödéséhez. A nap legjelentősebb zenei eseménye várhatóan a jubiláló Ghymes fellépése lesz, akik „30 fényév" című lemezbemutató koncertjükkel örvendeztetik meg a fesztivál közönségét. Lemezek sikere bizonyíték arra, hogy a minőségi, érzelemgazdag és fajsúlyos zenére, értékes gondolatokra mindig igent mond a közönség. A Ghymes munkássága az egyetemes kortárs kultúra kitörölhetetlen részévé vált úgy, hogy értéket teremtett, hordozott és őrzött meg.


Pénteken Mesevonatra szállhatunk a Szamóca színházzal. A kétfős társulat neve garancia a nevetésre, jókedvre, és arra, hogy a gyerekeket és felnőtteket bevonva közösen szórakoztasson, nevettessen. A Gasztro-udvarban a Hunguest Hotel Répce Gold főszakácsának kihagyhatatlan, „Az egészséges is lehet finom" című ételbemutatóján tájjellegű ételeket kóstolhatunk meg. A Gyermekszínpadon a Palinta Társulat háromórás interaktív gyermekműsora várja - nemcsak a kicsiket - koncerttel, játszóházzal. A Nagyszínpadon igazi stíluskavalkádban gyönyörködhet a közönség, a Koprive Tamburazenekar, Pál István Szalonna és bandája, a Barabonto és a Firkin jóvoltából. Utóbbi zenekar az „őrült ír zene féktelenül vidám műfaját" hozza el Bükre. Amikor a Firkin belecsap a húrokba, kipattan a kelta bulihangulat szikrája, a közönség újra meg újra elhagyja a földet. Olyan zenét játszanak, amire nem lehet nem táncolni, ami szikrát pattint a térdekbe és a talpak alá, sikolyokat és üvöltéseket fakaszt a torkokból.

Szombaton a gyerkőcök szórakoztatásáról a Kereplő Színház, a Zabszalma együttes és Nevesincs Kapitány interaktív kalózpartija gondoskodik, a Gasztro-udvarban pedig Nika Róbert „Itthoni ízek, ahogy én szeretem" című főzőbemutatóját tekinthetjük meg.


A nagyszínpadon a retro jegyében fellép az Iron Cats, aki igazi rockabilly showt prezentál, Ed Philips és a Memphis Patrol pedig Elvis Presley szellemét idézi meg egy fergeteges rock'n roll produkcióval. Ők Európa elsőszámú Elvis Presley tribute- és emlékzenekara, akik a fergeteges Elvis-őrületet amerikai katonai egyenruhában teszik ellenállhatatlanná. A rendezvénysorozatot utcabál zárja a Mokka zenekarral.

A rendezvényre a belépés díjtalan.


Új hozzászólás