Nem csúszott ki a kezükből - a Lunchbox nyerte az Átjáró 2. megyei döntőjét

Képgaléria megtekintése2009.03.29. - 20:00 | Büki László 'Harlequin'

Nem csúszott ki a kezükből - a Lunchbox nyerte az Átjáró 2. megyei döntőjét

A helyi médiumok képviselői is ugyanúgy látták, mint a zsűri: a Lunchbox kinyitotta az uzsonnásdobozát, megcsemegéztette belőle a közönséget (műsor), majd a desszerthez érve (eredményhirdetés) rácsukta a fedelet és hazavitte - az első díjat. A többi öt zenekarnak sincs oka szögre akasztani a gitárt, ugyanis a színvonalas döntőn számos fellépés és egyéb díjak gazdái lettek. A március 28-i megyei döntő részletei és két képgalériája várja az olvasói aktivitást!

HIRDETÉS

Tegnap este a SIC-beli döntővel véget ért az Átjáró 2. könnyűzenei tehetségkutató, amely a megyében volt hivatott bemutatkozási lehetőséget adni az amatőr zenekarok számára. A három helyszínen (Szombathely, Sárvár, Kőszeg) lebonyolított elődöntőkön összesen 18 zenekar vett részt, melyből elődöntőnként 2-2 jutott a szombathelyi fináléba.

A döntőn az összes zenekar fellépése rögzítésre került, amit a zenekarok megkapnak. A legjobb vasi csapat 2009. április 18-án, a Regionális Döntőn mérheti össze tudását a Zala (VOX Pannonia) és Győr-Moson-Sopron megyei (Cserszegtomaji Rockfesztivál) tehetségkutatók legjobbjaival.

A szombati döntőbe a Sunflower és a Soulwave a szombathelyi rostából, a Smells Good és a Jóindulat a sárváriból, míg a Lunchbox és a Shanti Ska Tones a kőszegi elődöntőből abszolválta magát.

A döntő zsűrije is kibővült, a három előrostát szakmailag elbíráló trióhoz (Dénes Szilveszter, a Tizenhét zenekar gitárosa, Horváth György, zenész és Horváth László, zenész és hangszerész, a Pianho hangszerbolt tulajdonosa) társult Mázló Imre, a május végén megrendezésre kerülő Pannónia Fesztivál igazgatója és Goreczki Szabolcs, az Auróra együttes tagja. A műsort - szokás szerint - a veretes verbáliák nagymestere, Hege konferálta fel, aki a hüvelygombától a morbid vicceken át próbált életet lehelni a közönségbe - sikerrel.

Az együttesek bemutatásától és felállásától most eltekintenénk, azt az egyes elődöntőkön már részleteztük, így mostani írásunk kizárólag a hallott produkciók ismertetésére koncentrál.

Lunchbox

Lunchbox - a megyei döntő nyertese

Az aula 100-150 főnyi közönsége előtt elsőként színpadra lépő csapat a magyar pop-punk - vagy ahogy a banda behatárolta: furfangos kantripank - lendületes dallamvezetésével kapásból magasra tette a lécet a többi zenekar számára. A feldolgozás dal és a két saját nóta - mind magyar számok - teljesen egyben voltak, s bár elsőként fellépni egy döntőben nem hálás feladat, a banda abszolút magabiztosan, kiválóan szólva hozta a fülbe egyre jobban belemászó, sorok írójánál már-már slágernek számító programot. A 'Kicsúszik minden a kezedbőlt' hallgatva egyre erőteljesebbé vált bennünk az a gondolat, hogy ebben a stílusban néhány, az MR2 Petőfi által hype-olt zenekarnak simán odavágna a csapat (neveket most nem mondanánk, de van egy ilyen cigimárka is...), úgyhogy egy jó kapcsolatokkal rendelkező manager könnyen felfuttathatja az amúgyis fotogén és hangszerbiztos csapatot. Az aula közönsége jó 5 méterről követte az eseményeket, ami külön nehezítette az együttes dolgát, hiszen saját közönsége kicsit "bealudt", és így a zenéhez társuló koncerthangulat elmaradt. Minket ettől függetlenül meggyőztek, s mint később kiderült, a zsűrit is (és ez a fontosabb).

Döntőben játszott számok:

  • Törj össze
  • Kicsúszik minden a kezedből
  • Hungária: Csavard fel a szőnyeget (feldolgozás)

A zenekar weboldala

Smells Good

Smells Good - jó illatú alternatív rock

A sárvári elődöntőből másodikként továbblépő csapat alternatív rockot játszik, ami első olvasatra eléggé behatárolhatatlan, hallgatva viszont kimondottan élvezhető és kellemes, igazi "jószagú" zene. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy a szövegek sem a hétköznapi bugyutaságot fröcskölik a hallójáratokba, hanem nagyon is érzékeny, "alternatív" üzenetük van. Tegyük hozzá, ez egy 18 év átlagéletkorú csapattól mindenképp dícséretes!

"Ha kikerül a megtelt tábla, elméd minden vasláncára,
Ha agyad minden neuronja, szétgurul száz darabra,

Refr:
Hát lapozz vissza nézzél hátra, Ugorj fejest a fürdőkádba,
Bugyborékolj, hogy mi van veled, Mivel van megint tele a fejed?!"

A fentiek a 'Buborékterápia' sorai, de a másik saját dal, a 'Hovatovább' is bővelkedik érett gondolatokban:

"Hogy a kijárat is bemegy valahova, Aki nem érti a jelet az ostoba.
Hogy csak a lényeget látni, az a csoda, Ő tudja, hogy hol van de nem ér oda soha...

A zenekarnak kívánjuk, hogy lássák a lényeget, s érjenek oda - szerintünk tudják, hol van! Az irány jó, a vokalista lány szép, az élet pedig kerek!

Döntőben játszott számok:

  • Monkees: I'm a believer
  • Hovatovább
  • Buborékterápia

Jóindulat

Jóindulat - különdíjként 25 óra stúdióidő

Az egyetlen magyar nevű, s nem megyei csapat a várvölgyi Jóindulat, akik nem kis lokális támogatással érkeztek Szombathelyre, ugyanis kb. 50 rajongó (barátok, családtagok) kísérték el az Udvari-tesókat. A sárvári elődöntőt megnyerő, kolléganőnk által agyondícsért zenekarra már a frappáns névválasztás miatt is kíváncsiak voltunk, no meg az alternatívként megjelölt stílus mögötti zenei "finomfalatra" úgyszintén. Az "essünk át a feldolgozás számon" felütéssel indító együttes meglepően érett értelmezését adta a Beatles-klasszikus 'Hey Jude-nak', amit két saját szám követett. A 'Hosszú kávé' kicsit a 'Sweet Home Alabama' gitártémájára hajazott, de élvezetes volt, míg a 'Mondom' alatt az volt az érzésünk, hogy egy egyházi rendezvény keresztény-pop zenekara "hirdeti az igét" a színpadról. Mindezt él nélkül mondjuk, ugyanis szokatlan volt az intellektuális hangzás, a hangszercserés "támadásról" nem is beszélve (amibe kis technikai hiba csúszott, az akusztikus gitár nem akart engedelmeskedni új gazdája kezében). A tiszteletreméltó referenciát felmutató zenekar (játszottak a 30Y és a Supernem előtt is) véleményünk szerint hamarosan az alternatív zenei paletta egyik érdekes színfoltja lehet.

Döntőben játszott számok:

  • Beatles: Hey Jude
  • Hosszú kávé
  • Mondom

A zenekar weblapja

Sunflower

Sunflower - pontos és tiszta ének, napraforgó-érzés

A szombethelyi elődöntő másodikja - minő meglepetés - alternatív rockkal csekkolt be a fülekbe. A meglepően fiatal énekesnővel, Szőke Krisztinával felálló, de annál érettebb énekhanggal előrukkoló csapat egy dögös Rolling Stones számot választott feldolgozásul, a Jumping Jack Flash-t. A Driftin' Souls zenekar utódjaként színpadra lépő együttest a szintik mögött is a gyengébbik nem erősítette, így a hangzás a fiatalos, lendületes alapokat ugyanúgy magánviselte, mint a kifinomultabb, slágeresebb zenei témákat. Nem hivatalos szakmai berkekben végzett közvéleménykutatásunk eredménye az volt, hogy ezt a zenekart találta a legpontosabbnak és a legtisztábban megszólalónak válaszadónk, köszönhetően elsősorban a nem épp rocksztár kinézetű, de kristálytiszta hangú énekesnőnek.

Döntőben játszott számok:

  • Rolling Stones: Jumping Jack Flash
  • Kérdés
  • A világ dolgai

Soulwave

Soulwave - a post-grunge lokális helytartója

A háttérinfókat összegyűjtve egy profi menedzselésű, négyszámos EP-t megjelentető csapat lépett színre ötödikként, aki saját bevallása szerint újfajta hangzásvilágú zenét kezdett építeni, létrehozva Magyarország első post-grunge zenekarát. Érdekes ez a stílusgyakorlat, nekünk őket hallgatva a Soundgarden és a Nirvana, az un. Seattle Sound stílus ugrott be, nyilván a csapat is bőven kortyolt ezekből a zenékből, mielőtt gitárhúr pendítésbe kezdett. A mai bandák, akik továbbgondolták ezt az irányzatot (Foo Fighters, Soul Coughing, Blink 182) már megtisztították a zúzósabb, sötétebb szövegkörnyezettől a hangzást, és rádibarát arcúra "sminkelték" a grunge mozgalmi jellegét. Ez a "smink" a Soulwave zenéjén is megmutatkozott, megfogalmazásuk szerint a "nu-metal, az alternatív és a rock stílusjegyeit ötvöző zenekar hátat fordítva a mai divathullámoknak, megpróbál rávilágítani a mindennapos problémákra. Néhol a melodikus, néhol az agresszív hangzás jellemző, ami változatossá teszi a zenét, és akkor töri meg a csendet amikor szükség van rá". Profi ideológia, ugyanilyen megszólalás és szuggesztív gitáros-énekes Fodor Máté személyében. A mai sikerhez valahogy mégis kevés volt ez, talán mert a közeg nem érett még meg a "posztgrandzsuális" képzésre. ( :) ).

Döntőben játszott számok:

  • Joe Cocker: With a Little Help
  • Perfect Nobody
  • Sleep
  • Our Hearts

A zenekar weblapja

Shanti Ska Tones

Shanti Ska Tones - részvétel a várpalotai Pannónia Fesztiválon

Ahogy elsőként, úgy utolsónak sem túl szerencsés fellépni. A Shanti Ska Tones nyolctagú csapatára rámozdult a közönség, a ska zenére kötelező "egyhelybenfutás" a színpad előtt be is indult, Dorina is átmozogva énekelte mindhárom számot. A kőszegi színpadon erre egyáltalán nem volt lehetősége, itt viszont élni tudott mozgásban is a zene adta magaslabdával. A zenekar precízen szólt, a fúvósok óraműpontossággal léptek be, profin összerakott produkciót toltak a közönség lába alá. A keverőpult mellett állva egyetlen észrevételünk volt a hallottakkal kapcsolatban: az énekhang. Ahogy szakavatott "súgónk" jellemezte: hiányzott belőle a zsíroskenyér és a rántotthús, értve ezen, hogy kicsit kevés az a "belső térfogat", amiből felszínre tör. A kraft hiányzott belőle, Mrs. Robinson. Kár, mert hangulatában a legjobb előadást nyomták a már oldott közönség csukái alá.

Döntőben játszott számok:

  • Saturday night ska fever
  • Columbo
  • Simon and Garfunkel: Mrs. Robinson

A zenekar weboldala

Összegzés

A háromórás zenei záróvizsga bizonyítványosztásáig a 2007-es tehetségkutató nyertese, a Zaporozsec muzsikált, egy Kispál és egy Quimby szám közé foglalva saját repertoárját. Ezt az időszakot mi is kihasználtuk, és "szakmai súgógépünket" döntési helyzet elé állítva, kipréseltünk belőle egy nevet, ami végül kettő lett: Lunchbox és Sunflower. Ez részben egyezett a saját véleményünkkel is (Lunchbox), amit az aulában véleményvégre kapott ötfős tinilány csoport is megerősített, igaz, ők három névből (a Soulwave-vel kiegészítve) hoztak "hirtelen halál" döntést.

A zsűri nem állított fel sorrendet, hiszen a tehetségkutatónak csak a nyertese léphetett tovább, így a többi fellépő zenekar rangsorolása okafogyottá vált. A jó félórás szakmai konzílium végülis azt az eredményt hozta, amit kívülállóként mi is láttunk: a Lunchbox sikerét.

Így április 18-án, a SIC-ben sorra kerülő regionális döntőben újra találkozhatunk velük. További sok sikert kívánva gratulálunk minden fellépőnek, és a rendezvényt tető alá hozó MMIK Logó Ifjúsági Szolgálatának. Találkozunk a regionális döntőben!

Eredmények

A megyei döntő nyertese, s egyben a regionális döntő résztvevője: Lunchbox

A Pannónia Fesztivál résztvevője: Shanti Ska Tones

A döntő különdíjasa (25 óra stúdióidő): Jóindulat

Pianho ajándékcsomag: Soulwave, Sunflower

Art-Rock Fesztivál résztvevő: Soulwave, Jóindulat

A szentgotthárdi Hopplá Fesztivál résztvevője: Smells Good

Az MMIK-beli (árilis 25.) koncert előzenekari fellépője: Sunflower, Smells Good

A kőszegi No Sacc fesztiválon a döntő összes zenekara fellép.

A Lunchbox vehette át a verseny első díját, amivel indulást nyert a regionális döntőn

Az eseményről két képgalériát raktunk ki oldalunkra, hogy a képre kattintva még több közönség, és zenekari fotó adja vissza a rendezvény hangulatát.

Kapcsolódó írásaink:

Átjáró 2. döntő - másik képgaléria, még több közönségfotóval

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Halmai Dóri 2009.03.29. - 22:00
A vokalista lány köszöni szépen a kedves hozzászólást valamit a külön linket képpel! :D
Gratulálok mindenkinek mert ügyesek voltak és én naon jól éreztem magam az este folyamán:)

Puxe szép estét!
Lunchbox 2009.03.30. - 10:03
Köszönjük szépen a barátságos kritikát! Nagyon jól éreztük magunkat a rendezvényen! A zenekarok mindegyikét élvezet volt hallgatni! Gratulálunk minden zenekarnak az eredményekhez!
Jóindulat 2009.03.30. - 10:37
Nem tudom mit látott a zsűri, már a kőszegin is kiszórták a legjobb együtest a Prophecyt. A cikket író meg jól benyalt a lunkchboxnak. A döntőt a Jóindulatnak kellett volna nyernie, de ha a Soluwavet hozzák ki, még az is jobb lett volna. Áh, mutyi ez is.
magyarock 2009.03.30. - 11:48
Fájdalmas ez a nyavajgás, hogy ki melyik bandát látta volna első helyen. Ott abban a pillanatban ez a zsűri a Lunchboxot látta a legjobbnak és kész. Ahogy látom mindenki nyert valamit, az amatőr zenekaroknak meg az a legfontosabb, hogy visszaigazolást kapjanak róla, hogy érdemes csinálniuk. Aki meg nem jutott döntőbe az ügyeskedjen, vannak esélykiegyenlítők, rockklubok. Hajrá!
Laller 2009.03.30. - 15:08
Lunchbox?háát ez nem akartuk elhinni.....vicc
Horváth Miklós 2009.03.30. - 15:29
AZ én véleményem is az,hogy legalább 4 zenekar sokkal jobb volt a lunchbox-nál...ki tudja kinek és mi volt az érdeke azzal h továbbjutottak...több mint gyanús :) na mind1 a rendezvény maga szuper volt és jól szórakoztam a zenekarokon is.....
sfw 2009.03.30. - 18:15
Üdvözlet!
Először is gratuláció az összes zenekarnak..további sok sikert!
Másodszor, mint-amatőr zenekarok-örülnünk kell az eféle koncert és kiugrási lehetőségeknek...,hogy ki nyer ,részemről másodlagos(persze nem jelentéktelen)..de aki benevezett ,szerintem csak nyert az egészen!
..Ja, és inkább a zene szóljon,mint az egymást húzó hangok..főleg ilyen fórum féle helyeken!
Na tisztyelet

(UI:a pedált a Jóindulatnak a köszönöm a még1x a)
Jóindulat (R) 2009.03.30. - 18:24
Üdv!
Elnézést kérünk nem tudjuk ki írt a nevünkbe kicsit erős volt, de azért köszi,
gratulálunk minden zenekarnak, kőszegen újra 1ütt :P
észrevétel:
3. számunk nem a "mondom" hanem az "azon a napon" c. volt.
köszi a kritikát, bár az "1házi" dologgal nem értünk egyet, kicsit elgondolkodtató, van mondanivalója de egyáltalán nincs köze a valláshoz vagy egyházi "igehirdetéshez" - azért köszi.
ha kell a szövege el tudjuk küldeni.
szép napot!
Üdv: Jóindulat
jutor 2009.03.30. - 20:47
az élethez kapott minden résztvevő egy-két tapasztalást :
zsíozás ,kenés
Ja kérem már nem vagytok gyermekek..
Sok sikert !!
Réka 2009.03.30. - 21:14
Soulwave magasan verte a mezőnyt. Sajnálatos, hogy ezt a zsűri nem vette figyelembe:(
Harle 2009.03.30. - 23:25
To Jóindulat (R): Az egyházi dolog azért volt érdekes, mert egy másik médium tollnokával (bitnökével :)) ) szinte egyszerre kattant be a számot hallva ez a hasonlat. A feelingje volt keresztény-popos, és nem élből, hanem inkább egy jégen seggest fogó utánérzetből született a megállapítás.:)

A 3. számért bocs, olyan anyagot kaptunk, amin ez szerepelt, így gondoltuk, autentikus. :)

To Jóindulat: nem nyaltam be a Lunchboxnak, a véleményem vállaltam. Ahogy a kőszegi elődöntőn is. Amúgy sem jellemző az oldalra, hogy hajbókoló kritikákat ír, csak mert az konfliktusmentes... :))
Udvari Ádám 2009.04.01. - 01:02
Kedves Harle: ezzel tisztában is vagyok, szerencsére nem tartunk ott, h mások szabják meg, h mit írhatunk a másikról, és a véleményfelvállalás is jó dolog, de ez vmilyen szinten a zenével is így van. Sztem. Éppen ezért mondom, h nem mi írtuk azt, h benyaltál a Lunchboxnak. Mi se tudjuk, h ki volt. További jó munkát!:)
üdv: Ádám-Jóindulat (R)
Harle 2009.04.01. - 09:45
Kedves Ádám: értettem én, ezért különítettem el (R)-rel azt, amit az -ezekszerint- valódi Jóindulatnak (azaz nektek) szántam. Az meg az előzményszövegből (előző kommentetekből) kitűnik, hogy a hozzászóló nem közületek való, hanem csak "jóindulatból" használta a Jóindulat nevet. :)
Dávid 2009.04.01. - 17:59
A legjobb zenekar a Lunchbox volt!Mindenki szitkozódik aki nem nyert undorító!!Örülök neki hogy ők nyertek mert ők voltak a legjobbak!A jóindulat meg csak jóindulatból jutott el eddig!!xD
iker 2009.04.04. - 10:08
Egyértelmű hogy azért nem a Shanti nyerte mert Ők már nem egy amatőr zenekar,hanem kicsit több!A Lunchbox meg szegény akármit ér el,sosem tudják bebizonyítani hogy nem bunda volt...!pedig lehet...