Élet a strandon - Melyik típusba tartozol?

2013.07.27. - 08:00 | Waldo - Fotó: abortionsarewrong.com (nézőkép)

Élet a strandon - Melyik típusba tartozol?

Ezerrel tombol a nyár, a hőmérő higanyszála harminc fok felett, a strandokat pedig ilyenkor mindenféle népek lepik el. Amennyiben nem a vízimádó kategóriába tartozunk, mégis egy kis szórakozásra vágyunk, üljünk ki egy strandra egyedül vagy barátokkal, barátnővel, és figyeljünk. Hipp-hopp elszalad az idő, és mi rengeteg tapasztalattal lehetünk gazdagabbak. Az ilyenkor megismerhető emberfajták száma valószínűleg végtelen, mi néhány strandoló-csoportot ismertetünk, és várjuk olvasóink saját tapasztalatait ebben a témában.

Kamasz (szülőkkel)

Ez az a csoport, akinek minden vérciki, ami pár évvel ezelőtt még a nyár fénypontját jelentette. Szüleitől kissé messzebb táboroz le, de csak annyira, hogy ők még meg ne sértődjenek, de ha jönne egy-két haver - természetesen ők baráti társaságban - akkor ne keltse az „én a szüleimmel jöttem" érzetet. A kamaszok strandolásának talán az egyik legrettegettebb pontja, amikor anyu a napsugarak elleni védekezés nagyköveteként hátat kenne. Fennhangon sorolja az elcsomagolt faktorszámú napozókat, hogy még választani is lehessen, mialatt a kamasz vagy tiltakozik, vagy szeretne azonnal túlesni a dolgon. Lehetőleg csendben, gyorsan, fájdalommentesen.

Kamasz (haverokkal)

A tizenéves korosztály egyik álma, hogy bevegye magát a strandra, és egy napra elszakadjon a szülőktől. Végre csak a haverok/barátnők, végre egy egész nap egyedül. Ők azok, akik általában hangosan nevetgélnek, határtalanul szabadok, és akik délután már az órát nézik, mert azért nekik még időre haza kell menni.

Fotó: abortionsarewrong.com

Szerelmespár

A strandok talán legragyogóbb gyöngyszemei ők. Folyton ölelkeznek, csókolóznak, nekik elég egy pléd, közös pohárból isszák az üdítőt, és határtalanul boldogok. Ha medencés strandon találkozunk velük, az az igazán üdítő látvány. A lány - főleg ha hibátlan alkattal rendelkezik - a medencék térelválasztóiként működő „nyúlványok" egyikére fekszik. Még akkor is, ha körülbelül harminc centiméter széles az adott alkalmatosság. Szerencsétlen - ám kétségkívül esztétikus - testhelyzetben képes így feküdni hosszú ideig, fejére tolt napszemüveggel védekezve attól, hogy a nap belesüssön a fejébe. Párjuk ezalatt a vízből csak nyaktól kifelé látszik - talán eltakarva ezzel azt a hasat, ami ugyebár csak ezután lesz kockás - és lelkesen locsolgatják a szeretett nőt. Természetesen csak úgy, hogy a smink meg ne sérüljön. Az igazán elvetemültek teljesen használhatatlan, horgolt, bikininek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető csodában fekszenek és néha még annak is hangot adnak, hogy vajon miért bámulja őket mindenki? Persze, ha nem akarja, hogy bámulják, mi se értjük, miért fekszik a strand közepére, minta a lánchíd oroszlánja...

A sportos

Kisportolt test, csodás idomok, ugyanaz a márkanév virít dresszen, nadrágon, papucson, törölközőn. Nem túlozza el a csomagolást, és nem hoz hatalmas táskát: az összes cucca általában egy vállra lendített törölköző. A strandfoci vagy röplabdapálya mellett táborozik le, pacsival köszöntik a már ott lévők. Körül se néz, igazából nem nagyon érdeklik a földön aszalódó napozók. Megragadja az első útjába kerülő labdát, és este a portás szól rá, hogy illene már füvet locsolni, szóval legyen szíves távozni. Az ebédje egy könnyű saláta, a pálya mellett mindig tart ásványvizet. Ha egyedülálló férfiról van szó, egy-egy szerva előtt körültekint, és még inkább izmot feszít, hátha... Ha párban, akkor a pálya széléről villogó női szemek pásztázzák a területet, és vigyázzák prédájukat. Természetesen mindenki tudja, hogy nem minden sportos férfi szórakoztató. Azokért az izmokért meg kell szenvedni. Lehet, hogy a strand után edzőterembe megy, nap végén meg fáradtan kapcsol a sportcsatornára.

Fotó: palmbeachspraytan.com

A tudományos

Pólóban, sortban, zokniban és szandálban közelíti meg a strandot, csak azért, mert oda mindenki jár. Puha plédre heveredik, és még véletlenül sem veszi észre, ha mellette Miss Universe ver tanyát. Épp egy újabb kutatásról olvas, és ki akart szabadulni otthonról. Jobbára észre sem veszi a zajokat és a körülötte lévő világot. Néha felpillant, elmélkedik, de aztán újra visszamenekül a betűk közé. Ha netán - bár erre kevés az esély - valaki szóba elegyedik vele, általában vagy nem érti, amit a tudományos mond, vagy a második mondatnál unalmasnak találja. Hisszük, hogy némely tudományos strandolóban sokkal több van, mint gondolnánk. Ha rászánjuk az időt, hogy „kitudományoskodja" magát, lehet, hogy a felszín alól előkerül egy vicces, szórakoztató figura.

Családapa (lepattintós)

Már megérkezéskor látszik, hogy három nap veszekedésbe kerül, hogy végre megközelítse a tett színhelyét. Amint meglátja a sűrűn egymás mellé rakott plédeket, a síró gyerekeket azonnal rohanna haza. Biztos ami biztos, hoz magával legalább egy darab nagymamát, persze, csak azért, hogy szegény mami is "szórakozhasson" kicsit. Mindent megvesz a gyerekeknek, de a póló és a rövidnadrág nem kerül le róla. Folyamatosan telefonál, vagy épp netezik az okostelefonnal. A gyerekeket határozottan, de nagyon kevesen „pattintja le" vagy anyura, vagy nagyobb testvérre. Ha minden kötél szakad, beveti a joker embert, a nagymamát. Aztán ha hazaér, akkor utána egy hónapig azt hallgatják otthon, hogy „node én strandra is elmentem veletek". Persze van úgy, hogy emberek úgy leélik az életüket, hogy ők egyszerűen tájidegenek egy strandon. Lehet, hogy olyan szórakozást kell keresni, amit az egész család egyformán élvez.

A családapa (lelkes)

Ő a család humorzsákja. A strandot hatalmas vízipisztolyokkal közelíti meg, egymaga cipeli a család összes cuccát, és még körülbelül három gyerek is elfér a kezében. Hogy hol, nem tudjuk, de tuti elfér. Alig érkezik meg, máris gumimatrac pumpálásba kezd, és alig várja, hogy víz alá dobálja az egész családot. A lelkes családapák ebben valahogy fáradhatatlanok. Egészen kicsi, négy-öt éves kortól rengeteg gyerek így szerette meg a vizet. Apa megfog dob, kihúz a víz alól, és ezt órákig. Hatalmasakat nevet közben, és külső szemlélőként néha úgy tűnik, hogy jobban érzi magát, mint a gyerekek, és a legnagyobb vágya, hogy jöjjön egy óriás, aki őt is a vízbe dobja. Legalább egyszer, aztán még egyszer utoljára... és persze még egyszer. 

Fotó: recallhypnosis.com

Családanya (lelkes)

Amint átlépi a strand bejáratát, arra gondolunk, hogy ezt nem hisszük, ha nem látjuk. A babakocsi teljesen tele, néhány esetben még tanakodunk is, hogy vajon gyerek van-e benne, de a kocsiból áramló éktelen sírásból rájövünk, hogy csak van ott valaki. Szinte mindent elhoz, ami kellhet, ezzel együtt a cuccok kb. egy tizedét használja csak, de úgy gondolja, jobb biztosra menni. Folyamatosan beszél, és folyamatos információval látja el csemetéit, és a külvilágot. Simán hallhatjuk, hogy „Petike, lenyelted a falatot, de ügyes vagy, itt van még egy, jaj, tedd le a kulcsot, Bogi ne mássz apádra, látod, hogy telefonál, Réka mindjárt adom neked is, jaj Petike, de ügyes vagy, még egy falat???" - és csak mondja, mondja, szünet nélkül. Nap végére valószínűleg jobban elfárad, mintha nyolc órát húzna le egy gyárban, és betonelemeket pakolna egymásra. Kedves anyukák: a kevesebb néha több. A lelkes anyukáknak eláruljuk: nem kell otthoni komfortot létesíteni a szabadban. Ugyanis az egyik az otthon, a másik meg a természet lágy öle.

Családanya (lepattintós)

A másik véglet, aki viszont meg van győződve arról, hogy amint átlépte a strand küszöbét, onnantól ő meg se mozdul. Bőszen hangoztatja az „apátok soha nincs veletek, mindig csak dolgozik, most csinálja ő, én egész nap otthon vagyok" mondatot. Egy nap minimum harmincszor. Ilyenkor persze egy fél pillanatig szöget üt a fejünkben, hogy ha apa mindig dolgozik, talán a feladatok megosztásával mindketten pihenhetnének. Ő az az anyuka, aki ilyenkor újságot olvas, zenét hallgat fülhallgatóval, hogy ne is hallja, hogy mi folyik körülötte. A gyerekeket okosan irányítja apuhoz, és szinte már már el is hiteti velük, hogy ilyenkor anyu nincs, csak apu létezik. Különben is: apu majd hétfőn kipiheni magát a munkahelyén. 

Nagymama

Minden strandok legszebb pillanatai hozzájuk fűződnek. A nagymamák - jobb esetben nagypapákkal felfegyverkezve - hihetetlen mennyiségű cuccot képesek egyszerre a strandra vinni. Az egyik „zsebből" előkerül a kempingszék, kempingasztal, ehhez társul minimum egy hatalmas szatyor. A nagymama általában fák alá helyezi székhelyét, és onnan pásztázza a területet. Néha azt hinnénk, hogy magányos, de időről időre egy-két fiatal jelenik meg nála, akiket mindig kitörő örömmel fogad. A fiatalok a víz melletti napos területről szaladnak hozzá. Ők lazán adják elő, egyetlen törölközővel érkeznek, és talán nem is értik nagyit, miért cipel ekkora cuccot. Majd egy-egy látogatáskor előkerül a fésű, egy müzliszelet, vagy éppen calcium tabletta darázsípés esetén. Megfigyeltük, hogy a nagymamák azok, akiknél általában minden van. Főleg mosoly, és az kifogyhatatlan.

Új hozzászólás