Kapolcs, 40 fok, tartós hatás - Művészetek Völgye 2013

Képgaléria megtekintése2013.07.29. - 17:00 | Büki László 'Harlequin' / MTI

Kapolcs, 40 fok, tartós hatás - Művészetek Völgye 2013

Rekkenő hőség, családbarát udvarok, mesehangulatú Sédány, színes kirakodóvásár a szigeten, frissítő bodzafröccs - hangulatában a kezdeti időszakot idézte a völgy "nyári zsongása". Galériánkban a vasárnapi eseményeket örökítettük meg.

A visszatérés a kezdetekhez jót tett a Művészetek Völgyének - mondta Márta István vasárnap az MTI-nek. A fesztiváligazgató elégedett az első három nappal, amely alapján nagyobb a rendezvény látogatottsága, mint tavaly volt.  

Vasárnap kényelmesen, tolongás nélkül lehetett élvezni a fesztivál programjait, kivéve, ha az igazán népszerű programhelyszínekre akart bejutni a látogató. Ilyen - mint az elmúlt években mindig - a Kaláka-udvar, ahol minden talpalatnyi hely elkel akár Geszti Péter a vendég, akár gyermekkoncert zajlik. De töretlen a népszerűsége a Hobo Clubnak és Palya Bea Palya-udvarának is. 

Az évek során változtak a kapolcsi porták: némelyik megszűnt, másutt újak nyíltak, így történt idén is. A forró napokon a pataknak van a legnagyobb sikere, amely éppen a fesztiváltér közepét szeli ketté. 

Márta István az MTI tudósítójának a helyszínen vasárnap elmondta, elégedett az első három nappal, a hűséges fesztiválozóknak is köszönhetően a tavalyihoz képest 10-15 százalékkal nőtt a rendezvény látogatottsága. Nagy sikert arattak a komolyzenei koncertek a kapolcsi katolikus templomban és a Baranya megyei zenészek a Muharay-színpadon - tette hozzá. 

"Örömmel konstatálom, hogy amit célul tűztünk ki, hogy egy mosolygós fesztivált csináljunk, teljesült" - fogalmazott Márta István.

A fesztivál a jövő héten is - egészen augusztus 4-ig - várja a közönséget koncertekkel, irodalmi, népművészeti programokkal Kapolcs mellett és Taliándörögdön; az utóbbi helyszínen a református templomban és az Ősök házában lesznek programok, és a hagyományokhoz híven Szőke András is megtartja "osztályfőnöki óráit". 

A Művészetek Völgye fesztivált már tavaly is családiasabb hangulatban, a korábbiaknál jóval kisebb költségvetésből rendezték meg. Akkor 120 ezren voltak kíváncsiak a rendezvényre. (mti)


Kezdjük a parkolással: a kapolcsi szérűn 500, a "belvárosban" 800 magyar forint teljes napra, és a "körzeteken" belül bárhol érvényes a jegy, nem kell újat váltani, ha másik körzeten belüli parkolóba állunk. A hagyományok szerint a Sédányt céloztuk be első helyszínként, adózva a szigetet belengő illatoknak - füstölők, kézműves szappanok -, és kerámiacsodák látványának. Nem emelünk ki külön egy művészt sem, érdemes végigjárni a vásározókat - javarészt ugyanazokkal találkozunk ugyanott, akikkel és ahol tavaly is.

Az udvarok közül ismét népszerű a Palya Udvar, ahol Szirtes Edina Mókus csapatától, a Monamótól kapott zenei élményt a babzsákokba süppedő, függőágyon pihenő és a padokon söröző hallgatóság. A Muharay Udvaron vasárnap a Galga mente híres városa, a kastélyáról is neves Tura volt a vendég. A kastélyban Angelina Jolie is megfordult annak idején, de a Kávéház udvarának hallgatósága ennél jóval többet megtudhatott a településről. A település hagyományainak bemutatását a Zagyva Banda és a CimbaliBand zenéje színesítette. A Blue Spot Cafe udvarán pedig Roy és Ádám palackba zárt zenei üzeneteit bontogathatta ki a teltházas kávézó közönsége.

A gasztrokínálat a szokásos (ár)színvonalon csábítja a torok és a gyomor pénztárcanyitogató igényeit - ami nekünk bejött, az a frissítő bodza- vagy ribizlifröccs. Fél liter, cukormentes, hideg, finom és kedvező árú. A Kaláka Versudvar előtt, a hídon szinte belebotlunk a standba. Katlan Tóni ismét jókat főzött - nem túl olcsón, ám kiadósan tudunk "energiát inputálni" magunkba, ha kocsmájába térünk. A rétesek 290-ért kínálják magukat, és természetesen elmaradhatatlan a mennyei koffeinbomba a Kávéházban.

A völgyben jelenleg nincs tömegnyomor, mondjuk úgy: kényelmesen vagyunk sokan.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

A. Karki 2013.08.01. - 20:47
Most voltunk először...5 napig. Ha lesz, ezentúl mindig megyünk. 10 napra. Ennyi elég is talán arról a csodálatos helyről.(csak az elmúlt 22 kihagyottat sajnálom)