Klára, a guminémber szereti a heavy metált - FEZEN 2. nap

Képgaléria megtekintése2013.08.04. - 00:35 | Dancs István - Fotók: Boros Ferenc

Klára, a guminémber szereti a heavy metált - FEZEN 2. nap

Meleg nyári idő, a levegő hőmérséklete 34 fok, légnyomás 234 HP, anyukám vett 5 darab paradicsomot a közértben, a Gasparics Laci bácsi új karburátort szerelt a Simsonba, a Fezenen pedig lezajlott a második nap.

Délután fél ötkor már javában nótázott a Pokolgép, akik most sem okoztak csalódást.  A koncerten felszólaltak a régi rockballadák mellett a fémes metálos zúzos dalok is. Az előadás végeztével a rajongók egy kis csoportja elkezdte skandálni a "gép, gép, pokolgép"-rigmust, ami ebben a nagy melegben a gép, gép, turmixgépre történő változtatásával sokkal üdítőbben hatott volna. Pokolgéppel üdítőt készíteni ugyanis nem teljesen zökkenőmentes.

A Pokolgép kopácsolása után a N.O.H.A. következett.

A félreértések elkerülése végett nem az olcsó kategóriás borkülönlegesség koncertjét tekintettük meg, mert ha ez így lett volna, akkor másfél órán keresztül azt láthattuk volna, ahogyan a nedű belefolyik a hangtechnikába, leissza a pólókat magával és a koncert végén 24 000 liter 354 forintért megvásárolható, ami mellé újabb 260000 litert adnak ajándékba. Noha a N.O.H.A. (a rövidítés feloldása Noise Of Human Arts) koncert nem a fent említett noháról szólt, a közönség jól érezte magát, a színpadon álló és természetesen éneklő énekesnők, valamint MC rövidgatya - sajnos az ő nevét illetően nem tudunk egyéb magyarázattal szolgálni, ezért a rajta lévő ruhadarabbal azonosítottuk - hathatós közreműködésével.  


A többnyire drum and bass és tradicionális népi motívumokkal átszőtt alapokból építkező zenekar egyik nagy dobása a szaxofonos és a dobos szerepében keresendő. Minden elismerés jár nekik, hiszen nem akármilyen teljesítmény drum and bass és dubstep ütemeket eldobolni, miközben másmerre néz. Kifejezetten ötletes megoldás volt a tenor szaxofon kísérő szubbasszusként történő alkalmazása. Ki mondta, hogy az elektronikus zenét nem lehet interpretálni élő hangszerekkel? A színpadon állók biztos nem. A fesztivál biztonságos őreinek egyike pedig végre kamatoztathatta a "lámpával világítok és megmondom az embereknek, hogy ne a nézőtéren dohányozzanak"- tudását. Sikerült neki. 

A Dragonforce Londonból jött el hozzánk és az énekes felkonferálásából kiértettük, hogy nem először voltak nálunk és annyira jó ország a miénk, mert tegnap látott kapálógépet 25400-ért. Nagy volt a hangzavar, szóval ez nem teljesen biztos. Az viszont kétségtelen, hogy az irántunk érzett tiszteletből megpróbált egy-két mondatot elmondani nekünk magyarul. Nem olyan mondatokra kell gondolni, mint például a "diszperziós falfestéket ne kend közvetlenül a falra, inkább gletteld le előtte a kezelendő felületet". Ehelyett a „köszönöm, puszi" hangzott el, ami ugyanazt jelenti.

A koncert egyik legviccesebb jelenete az volt, amikor mögöttünk egy kedvesen részeg úriember így szólalt, az addig hallgatag állapotából: "Ez ugye nem a Lagzi Lajcsi?"

Koncertjük végig a lehengerlően a színtiszta power metal nevében zajlott. Elmebeteg gitár szólók, fülbemászó refrének, és energikus töltöttség jellemezte ezt a virtuóz zenekart.

Ez a zene inspirálóan hatott volna azon kerti munkát végző idős emberekre, akik kerti munkát végeznek és idősek, valamint mindezt ott.  Ugyanis az szinte biztos, hogy egy óra alatt felkapáltak volna mindent 2 km-es körzetben, utána pedig azon morfondíroznának, hogy a templom tetején miért van zöldbab. Egyébként ezen felül kipróbáltuk, hogy még milyen helyzetekben szólhat jól ez a fajta muzsika. Többek között a kötés, alvás, ülés, teregetés, mosogatás, kaszálás, csalamádé elrakás, reaktorpucolás prontóval hozott eredményt.

Ákos koncertje 22.30-kor kezdődött és az első taktusok felzendülése után már látni és érezni lehetett, hogy ez lesz az egyik olyan koncert, amire a fény-, és hangtechnika ki volt hegyezve. A pálya teljesen megtelt emberekkel. Némi helyzetértékelés elhangzott a közönség soraiból, mint például az "Ez az Ákos lesz b*szd meg", amivel egyetértettünk, hiszen tényleg ő következett. 

Az eddigi két nap legjobban felépített színpadképét láthattuk, a hangfalak pedig néhol már bántó mértékben túl voltak vezérelve. Tegnap este is annak a koncepciónak lehettünk fültanúi, ahogy Ákos az aktuális album hangzásvilágát veszi alapul a Bonzanza és klasszikus szólódalok megszólaltatásánál. Ezek az átdolgozások azonban nem minden esetben sikerültek jóra, mert a maguk stílusában nem tudtak hozzáadni és ez által visszaadni az eredeti zenék hangulatához. Ez alól erős kivétel volt a "Mindenki táncol", ami önálló energiabombaként robbant fel a színpadon.

A már említett fény és kép is nagymértékben hozzájárult ehhez. Ami magát az előadást illeti, előadóművészünk sokszor rezegtette a lécet pózőrködésével, a próbababán bemutatott udvarlása pedig bár diszkrétre akart sikerülni, de Ákos elfelejtette, hogy ezt rajta kívül kb. 6000-en látták, arról nem is beszélve, hogy miután közeledésére semmilyen reakció nem érkezett, - persze, hogy nem, hiszen az egy Próba baba volt, de ugyebár a név kötelez - egy könnyed mozdulattal kihajította a színpadról. No, igen, az sem több egy könnyű nőcskénél.

A Peter Gabriel és Eurythmics feldolgozások ügyes beépítése a számok közé erről némileg elterelte a figyelmet. A "Valami véget ért" és az "Adjon Isten jóéjszakát" után, nyugtáztuk, hogy Ákos 2 órás koncertjén hozta a megszokott profi színvonalat.

Az a tömeg pedig, ami a felüljárónál fogadott minket, plusz öröm volt, és ezúton is köszönjük a szervezőknek, hogy e színvonalas programból minden zavaró körülményt kiszűrtek. Némely pillanatában még Ákost is lepipálta.

„Fokhagymát is lehet vele passzírozni"- egy nagy teherautó sofőrje - Fezen 1. nap

2013.08.03. - 01:00 | Dancs István - Fotók: Boros Ferenc - Képgaléria megtekintése

„Fokhagymát is lehet vele passzírozni

Székesfehérvár középkori királyi koronázó hely, 223 évvel 1790 után is megrendezi a Fehérvári Zenei Napokat, ahova már nem 6 fogatú hintókon érkeztek a főméltóságos urak, hanem mindenki, ahogy tudott. Valaki például tűzoltóautóval. Hátha melege lesz, illetve tűzoltó. Vagyis tüzet hűsítő szakemberből és koncertekből nem volt hiány.

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás