Összegzünk: Völgyhűség a hőségben - véget ért a Művészetek Völgye

Képgaléria megtekintése2013.08.05. - 14:15 | vaskarika.hu / MTI - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Összegzünk: Völgyhűség a hőségben - véget ért a Művészetek Völgye

Legalább 120 ezer ember fordult meg a Művészetek Völgyében az összművészeti fesztivál tíz napja alatt, 1700 fellépője volt a völgynek, a tervezett 500 előadásból mindössze kettő maradt el betegség miatt. A falu és a környék összes szálláshelye foglalt volt, ebből Kapolcson 3 ezer vendégéjszakát töltöttek el sátorral - mondta Márta István fesztiváligazgató az MTI-nek vasárnap. Háromnapos ottlétünket egy írásba összegeztük.

A magas részvétel miatt egy szólás terjedt el a völgy szervezői között: völgyhűség a hőségben - tette hozzá. A különböző, nagy sikerű és családias hangulatú kapolcsi udvarokat idén is óriási érdeklődés övezte.
 
A legrégebbi udvar a völgyben a negyedszer megnyitott Palya-udvar lett, az énekesnő idén 18-szor lépett fel; Hobo 180 dalt énekelt el a 10 nap alatt, a Kaláka-udvarban 450 új vers született, a legtöbb szereplője a Muharay-udvarnak volt 840 fellépővel - sorolta a fesztiváligazgató a legnépszerűbb udvarok statisztikáit. A hagyományőrzés jegyében több mint 60 Balaton-felvidéki és bakonyalji település mutatkozott be kézműveseivel, helyi termékeivel.

Sikere volt a Blue Spot Cafe-nak, a Zeneakadémia és a Snétberger Tehetségközpont ifjú növendékeinek, a jazz és irodalmi udvarnak, Berecz Andrásnak, a Dresch Quartettnek, Dés Lászlónak és Andrásnak, Varró Dánielnek, Harcsa Veronikának - emelte ki Márta István.

Elmondása szerint tíz nap alatt 250 ezer aktív lájkolója volt a fesztiválnak, 80 ezren látogattak el a hivatalos honlapjára, s a völgy véradói 3 hektoliter vért adtak.

A völgy zavartalan működéséről 103 völgymunkás és 60 önkéntes segítő gondoskodott, 138 kézműves árulta a portékáját és 50 ideiglenes vendéglátóhely nyílott. Márta István sikeresnek ítélte meg a 23. Művészetek Völgyét.

Az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: a különböző, nagy sikerű és családias hangulatú udvarok nem leszakadnak a fesztiválról, hanem egy koncepció alapján éppen ellenkezőleg, egymást erősítik. Az udvarok működtetése közös koncepció, amely néhány éve kezdődött és jövőre is folytatódik; a szinergikus mozgások és az átjárhatóság miatt - hiszen az udvarok 'szomszédolnak' is egymás között - egymást és a fesztivált is erősítik" - fogalmazott.

Szubjektív:

  • Legjobb népzenei koncert: Sheket
  • Legjobb egyéb koncert: Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint koncertje
  • Legjobb egyéb előadás: Circo Soluna cirkusz előadása a Sándor-malomnál
  • Legszimpatikusabb helyszín: Manóudvar, Muharay Udvar
  • Legjobb vendéglő: Kék Abrosz Vendégasztal
  • Legjobb ital: ribizlifröccs
  • Pozitív meglepetés: Palya udvari babzsákok (újra)
  • Negatív meglepetés: a régi fesztiválfeeling és a színházi előadások elmaradása
  • Aminek a legjobban örültünk: olcsó szállás Monostorapátiban, minőségi kézműves portékák
  • Zenei sokszínűség: 8/10
  • Programok változatossága: 7/10
  • Árak (jegyár, catering): 7.5/10
  • Szervezés: 9/10

Fesztiválkronológia: 

Táncképek a Muharay Udvarban - Művészetek Völgye 2013

2013.08.01. - 11:45 | Büki László 'Harlequin'

Táncképek a Muharay Udvarban - Művészetek Völgye 2013

Július 30-án Táncképek címmel díjnyertes szólótáncosok műsorát láthatta a Muharay Udvarba látogató, néptáncot kedvelő közönség. Azok a táncosok léptek fel az ország különböző falvaiból, s ragyogtatták fel a vidék tánchagyományait, akik többek közt a Fülöp Ferenc illetve Vince Ferenc szólótáncversenyek díjazottjai. A táncokat és az előadókat Szabadfi Mihály író értő tolmácsolással mutatta be az érdeklődőknek. Vas megyét a gencsapáti táncosok ötfős csoportja képviselte, Varga Albin vezetésével.


Völgynapló, színes tintával - Művészetek Völgye 2013

2013.07.30. - 15:15 | Büki László 'Harlequin'

Völgynapló, színes tintával - Művészetek Völgye 2013

Hétfőn is megtelt kapolcsi kultúrkosarunk. Pakoltunk bele Palya-udvari zenéket, adomákat a bukovinai székelyektől, vándorcirkuszi attrakcióit és életmódintelmet, kézműves portékák szemsimogatását és egy kis Kapolcs by night-ot.

 

 


Kapolcs, 40 fok, tartós hatás - Művészetek Völgye 2013

2013.07.29. - 17:00 | Büki László 'Harlequin' / MTI

Kapolcs, 40 fok, tartós hatás - Művészetek Völgye 2013 Rekkenő hőség, családbarát udvarok, mesehangulatú Sédány, színes kirakodóvásár a szigeten, frissítő bodzafröccs - hangulatában a kezdeti időszakot idézte a völgy "nyári zsongása". Galériánkban a vasárnapi eseményeket örökítettük meg.

 

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás