Katlanfüst: Összegzünk - Ördögkatlan Fesztivál 2013

Képgaléria megtekintése2013.08.08. - 00:20 | vaskarika.hu / Büki László 'Harlequin'

Katlanfüst: Összegzünk - Ördögkatlan Fesztivál 2013

Lacikám, a Katlanban alap, hogy a Wombo mindenhol ott van, legyen az állomásavató, vagy csak alkalmi hepaj. Ahol ők ott vannak, ott mulatság van. Ahol Mulatság van, ott Bárka van, ahol Bárka van, ott szellemi szabadkikötő van, ahova meg behajózhatsz, az a Katlan. A Katlanban meg alap, hogy… Körbeértünk, összegzünk.

Lacikám, én szeretem a dolgokat összefüggéseiben látni. Tudod, jogász vagyok... Márpedig itt minden összefügg mindennel. Van három falu, ami most négy lett egy opera erejéig. Na és? Ebben a három faluban van egy fesztivál. Ilyet is láttunk már, sőt, gombamód szaporodnak a tematikus és összművészeti fesztiválok. Eddig semmi extra. Uralkodik egy meghatározó szellemiség, ami nélkül varázsvesztett lenne az egész. Ezzel sem szűkítettünk még nagyot. A fesztivál nem politizál, sőt, apolitikus, bár a szellemiség maga irányt szab. Ezt benyeljük, mert simán megtisztítható egy-egy előadó szólásszabadságot sirató téveszméjétől vagy pártbulikon való fellépésétől az az élmény, ami lemezítlábasodik előttünk az ideológiától, mondhatni napgyermekként mezítelenre vetkőzik, megtisztul és megmarad az a váz belőle, ami az ideológiai vadhajtásoktól mentes. Marad egy ideális közeg, amiben a teret a te akaratod, a te döntésed, a te befogadókészséged uralja. Te döntöd el, hogy arra az útra mezítláb lépsz, vagy „védekezel", és cipőben. A legtöbb katlanút mezítlábas.

(Közben leült hozzánk Janó egy flaska Vylyan rozéval. A rozét már ismertük, Janót csak egy jó óra múlva, de itt ez sem fontos. A katlan az anonim világmegváltóké! Egy pár is odakucorodott még a padárnyékba, így egész komoly disputa alakult ki a Cseh Tamás emlékkoncert alatt filmekről, versekről, zenékről. A bor fogyott, az idő nesztelen pörgette perceit, és úgy éreztük, ezer éve ismerjük egymást. Folyt a szó s nem fojtotta magába senki - ültünk a szellemi kereszthuzatban, s mindegyikünk kisablakán beáramlott annyi új infó, amennyit azon beengedi hagyott. 

A bemutatkozásoknak mindig külön bája van. Mekkora az esélye annak, hogy egy Cseh Tamás emlékkoncert után úgy mutatkozzon be valaki, hogy Tóth Mariann? Nyerítettünk - ő is tudta, én is tudtam, miért. Cseh Tamás, mint katlanvédnök pedig bizton kuncogott a fennekben, hogy mily jól sorolódnak egymásba a történések.)

Lacikám, én ezeken a mezítláb bejárható utakon találom meg mindazt, amivel kitelelek. Hónapokig pezsget, igazi lélekfitness. S látod, itt a padon melletted a lábam. Papucs nélkül. Eszembe sem jut, hogy esetleg illetlenség, ahogy te sem szólsz, hogy a Palkonya-Kisharsány-Nagyharsány katlanháromszög kultúrporát kirajzoló talpam húzzam el onnan. Na, leolvasod róla, miken voltam? Jó indián vagy, menni fog. 

De ilyet máshol sehol. Ismeretlenül bizalmast. Ilyet csak egy fesztiválon. (BLH)

Körülbelül 35-40.000 látogató vett részt a 6. Ördögkatlan Fesztivál mintegy 350 programján: július 30. és augusztus 3. között, öt nap alatt idén is rengeteg magyar és külföldi vendég utazott az ország egyik legőszintébb fesztiváljára. 

A négy kis baranyai falu, Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, és az újonnan csatlakozott Beremend gyönyörű környezetében komoly- és könnyűzenei, jazz, világ- és népzenei koncertek, színházi előadások, filmek, irodalmi estek, kiállítások, családi programok, táncházak, workshopok és óriási bulik várták a katlanozókat, de fürdőzés, túrák, nyugalom, friss levegő, finomságok és jó borok is színesítették a tartalmas időtöltést.

Az időjárás végig a fesztiválozóknak kedvezett, a vihar és az eső is elkerülte az Ördögkatlan Fesztivált. A jó hangulatot csak egy szomorú esemény befolyásolta: a fesztivál fővendége, Jiři Menzel még Csehországban kórházba került a hőség miatt, így nem tudott ellátogatni a Katlanba. Ennek ellenére a Hatok Művészeti Csoport Láthatatlan Állomás című kiállítás-performansza, tájköltészete és a test-pecsételés nagyon nagy sikert aratott - nemcsak a Szigorúan ellenőrzött vonatok című film rajongói között.

A fesztivál a hagyományokhoz híven Quimby-koncerttel indult; több ezren tomboltak az együttessel a nagyharsányi focipályán - ahogyan a záró esten Szabó Balázs Bandájával és a Kiscsillaggal is.

A legkülönlegesebb esemény az új, beremendi helyszín éjszakai komolyzenei koncertje volt. A két főszervező, Bérczes László és Kiss Mónika nagy álma vált most valóra hat év után: „Heverünk a fűben, és Mozartot hallgatjuk. Mögöttünk a jugoszláv háború áldozatainak is emléket állító, gyönyörű Megbékélés kápolna, előttünk a színpad, rajta nagyzenekar, kórus, operaénekesek, és természetesen a karmester, s nem is oly messze, az ott már Horvátország. De mi leginkább felfelé bámulunk, mert felettünk a csillagos ég, a végtelen. Isteni zene szól, rész vagyunk és egész vagyunk." Az álom valóra vált, sőt, a valóság meghaladta az elképzeléseket. Több mint 3000 ember hallgatta Mozart Requiemjét, melyet Dinyés Dániel zenei vezető vezényletében Kolonics Klára, Szolnoki Apollónia, Horváth István, Cseh Antal és az Á la cARTe kórus, valamint a Hungarian Studio Orchestra szólaltatott meg.

A fesztivál szervezői és resztvevői számára fontos, hogy élő kapcsolatot ápoljanak a falvak lakóival, és figyelmet fordítsanak a hely történetére-történelmére, hagyományaira (a fesztivál a nevét is egy helyi legenda nyomán kapta). Idén egy csapat színész rendhagyó, bohózatba illő idegenvezetésre, izgalmas helytörténeti performansszal, a Faluturistákkal készült. Nagyharsány falu és környékének története Várnagy Kinga, Ács Norbert, Köles Ferenc, Matta Lóránt és Ottlik Ádám előadásában elevenedett meg.

Az összművészeti fesztivál zenei programja Érdi Tamástól a Roma Hungaricumon és Alexander Balanescun át a Wombo Orchestráig és a Punnany Massifig rengeteg műfajt és fellépőt sorakoztatott fel.

A tornatermi színházi előadások nézői örömmel nyugtázták az új beruházás, a légkondicionáló jótékony hatását - miközben Nagy József világhírű Woyzeckjét, Pintér Béla és Társulata Parasztoperáját vagy a Szabadkai Népszínház előadását nézték. A színházi programok a k2 Színháztól a Debreceni Csokonai Színházig számos független és kőszínházi előadást, sőt: cirkuszt is kínáltak a fesztiválozóknak. A katlanozók kortárs magyar költők verssorait viszik szerteszét a világba, mert a Rájátszás című program utáni pólógyárban Szálinger Balázs, Erdős Virág, Háy János és Grecsó Krisztián saját műveik részleteit szitázták a pólókra.

A Festett Szobát idén Cseh András mellett Bukta Imre, Miroslav Jovančić és Nagy József festették tovább. Nemcsak ezen a helyszínen (a „gyerekmegőrzőben", ahonnan nem akartak hazamenni a kicsik), de a fesztivál szinte teljes területén mindenhol gyerekprogramok, játszóházak, foglalkoztatók várták a piciket.

A Magyar Fesztivál Szövetség által kiváló minősítést kapott Ördögkatlan Fesztivál évről-évre növekvő számú látogatót vonz Dél-Baranyába, a Villányi borvidékre. Az év folyamán inkább átutazó turistákat fogadó, csendes települések ilyenkor átalakulnak, megtelnek a fesztiválra érkező fiatalokkal, idősekkel, családokkal, kicsikkel és nagyokkal, egyszóval: „katlanozókkal".

Sokak egybehangzó véleménye szerint az Ördögkatlan Fesztivál sikerének titka őszinteségében, eredetiségében rejlik: a két ötletgazda-főszervező Kiss Mónika és Bérczes László ma is a legapróbb részletig részt vesz a szervezésben. Az őket körülvevő és segítő szervezők, művészek, támogatók, önkéntesek, civilek, polgármesterek, falubeliek áldozatos munkájának köszönhetően minden évben bebizonyosodik, hogy igenis sokan vannak, sokan vagyunk, akiknek igényük van a minőségi kultúrára és az emberléptékű, szeretettel teli találkozásokra.

„Legyetek jók jövőre is!"

Fesztiválkronológia:

Katlanfüst: Rájátszás a Narancsligetben és Wombo Orchestra koncert - Ördögkatlan Fesztivál 2013

2013.08.01. - 12:50 | Büki László 'Harlequin'

Katlanfüst: Rájátszás a Narancsligetben és Wombo Orchestra koncert - Ördögkatlan Fesztivál 2013

Költészet popritmusban: kortárs költők zeneileg is értelmezett versei csendültek fel július 31-én a nagyharsányi Narancsligetben - Beck Zoli és zenésztársai kortárs költők verseit öltöztették zenei köntösbe. Közös színpadon állt zenész és költő, hisz "popkulturális léptékkel mérve ősinek nevezhető az a toposz, hogy minden költő rocksztár akar lenni, és minden rocksztár költő. A vers és a dal, illetve költő és énekes rokonsága genetikailag is kimutatható." Szálinger Balázs szavait a költők oldaláról Háy János, Erdős Virág, Grecsó Krisztián és Szálinger Balázs, a megzenésítőkéről Beck Zoli, Beck Laci, Szűcs Krisztián, Kollár-Klemencz László igazolta. Este pedig a nagyharsányi focipályán koncertelt a harsány és őrült francia zenekar, a Wombo Orchestra.

Katlanfüst: Láthatatlan állomást avattak Palkonyán - Ördögkatlan Fesztivál 2013

2013.08.02. - 13:45 | Büki László 'Harlequin'

Katlanfüst: Láthatatlan állomást avattak Palkonyán - Ördögkatlan Fesztivál 2013

"Láthatatlan állomást" avattak Palkonyán, az Ördögkatlan Fesztiválon augusztus 1-jén. Az állomást a Hatok regionális művészeti csoport tagjai alakították ki a helyi vasúti megálló épületéből.

 

 

 

Katlanfüst: Palkonyai etnopír - Ördögkatlan Fesztivál 2013 (fotóriport)

2013.08.03. - 12:45 | Büki László 'Harlequin'

Katlanfüst: Palkonyai etnopír - Ördögkatlan Fesztivál 2013 (fotóriport)

Nemcsak a nap, a népzene is tud pírt vinni az arcokra - Palkonyán augusztus 2-án a Söndörgő tamburazenekar és a Cifra udvar etnoforgataga, a Fanfara Komplexa és a moldvai néptáncosok tették ezt.

 

 

 

Katlanfüst: Harsány Kisharsány - Ördögkatlan Fesztivál 2013

2013.08.03. - 13:50 | Büki László 'Harlequin'

Katlanfüst: Harsány Kisharsány - Ördögkatlan Fesztivál 2013

Guminő-szájra hajazó fúvókájú tubába "csavart" dizőz, Benny Hill-klón harmonikás, koponyák és voodoo babák társaságában bőrt püfölő zombi dobos, Tom Waits hangú, fukszokkal terhelt barkós bendzsós-gitáros... fokozzuk még? És ők csak egy zenekar voltak a négyből, akik a napokban a kisharsányi katlanban harsánykodtak. Ha hangira nem is, egy képes ovációra mi is képesek vagyunk.

 


Katlanfüst: Gasztro-flashmob az Ördögkatlan Fesztiválon - Koccintás 2013

2013.08.04. - 09:00 | Büki László 'Harlequin'

Katlanfüst: Gasztro-flashmob az Ördögkatlan Fesztiválon - Koccintás 2013

Augusztus 3-án Kisharsány ismét kísérletet tett arra, hogy az ország, az 1000 fő alatti települések és a Villányi-borvidék legkedveltebb települése legyen. Az tavaly mindhárom kategóriában sikerült neki. Ezúttal az Ördögkatlan Fesztivál karolta fel a rendezvényt, hogy minél több embert tudjon koccintásra invitálni a helyi termelők és a borvidék borászainak nedűiből. A "gasztro-flashmobra" a templomkertben került sor.

 

Katlanfüst: Kortárs Robinson - Alexander Balanescu és Ada Milea az Ördögkatlan Fesztiválon

2013.08.05. - 00:45 | Büki László 'Harlequin'

Katlanfüst: Kortárs Robinson - Alexander Balanescu és Ada Milea az Ördögkatlan Fesztiválon

Az utolsó katlannapon megkaptuk azt a csodát, amire vártunk, amit a fesztivál mezítlábas ártatlansága mellett elsőként húzunk majd elő emlékeink már-már berozsdált tárlóiból. A szürrealista román költő, Gellu Naum szövegeire írt sajátos Robinson Crusoe-dalokat hozta el a nagyharsányi Narancsligetbe Alexander Balanescu kortárs hegedűművész és Ada Milea színész-gitáros. Nekünk katlanvég volt, vastapssal.

 

Katlanfüst: Mucsiék Mulatsága - A Bárka Színház jubileumi előadása az Ördögkatlan Fesztiválon

2013.08.05. - 15:45 | Büki László 'Harlequin'

Katlanfüst: Mucsiék Mulatsága - A Bárka Színház jubileumi előadása az Ördögkatlan Fesztiválon

Mrozek frenetikus tragikomédiáját játszotta július 31-én a nagyszerű bohóctrió: Kapa, Pepe és Rémusz (Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Szikszai Rémusz). Az előadással nem akármilyen jubileumhoz érkezett a Bérczes László vezette csapat: az 1999. februárjában bemutatott produkció a 300. alkalom volt.

 

 

Katlanfüst: Történetek a Vylyan Teraszról - Ördögkatlan Fesztivál 2013

2013.08.06. - 13:50 | Büki László 'Harlequin'

Katlanfüst: Történetek a Vylyan Teraszról - Ördögkatlan Fesztivál 2013

A Vylyan Terasz árnyas fák alatti menedék a hőség elől, jóféle borok és zenék társaságában. Kifekvős, gondelhagyós hely - csak te vagy, meg a nőd vagy a pasid, meg a borod, meg a marhapofád. Vagy csevapod. Merthogy nemcsak a (bor)kulturális, hanem a kulináris élvezetek is Kirsharsány fölé navigáltak minket nap mint nap. Oda, ahol ránk borul az égtakaró és szemez velünk a nap. Egy galériába gyűjtöttük a Vylyan Terasz történéseit: Háy János beszélgetését Erdős Virággal költővel, a Bujdosó Trió koncertjét, Novák János és barátainak műsorát és Rátóti Zoltán lemezbemutató koncertjét.

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás