Száz hegedű és táncházi hangulat - Halmos Béla utolsó útja (videóval)

Képgaléria megtekintése2013.08.10. - 12:20 | Mernyó Ferenc

Száz hegedű és táncházi hangulat - Halmos Béla utolsó útja (videóval)

Augusztus 9-én vettek végső búcsút Halmos Béla Széchenyi-díjas népzenekutató, előadóművésztől családja és barátai a budapesti Farkasréti temetőben. Száz hegedűvel, és párperces táncházi hangulattal búcsúztak pályatársai a táncházmozgalom atyjától.

Sokféle temetést láttam már: egyszerűt, államit, katonait, világit és vallási szertartás szerintit. Ám annál meghatóbb, felemelőbb és szívbemarkolóbb temetés nincs, mint amikor egyszerre száz hegedűs húzza a kíséretet az elhunyt utolsó útjához. Halmos Bélát személyesen nem ismertem, így a temetése inkább volt számomra hivatalos, bár így is megérintett a ceremónia, ami rendkívül emberi volt. Amikor a számtalan hegedű megszólalt, és a kíséret elvonult előttem, eleredtek a könnyeim...

És vajon van-e méltóbb módja végső búcsút venni a táncházmozgalom atyjától annál, mint párperces táncházi hangulatot teremteni sírjánál?  (Kovács László videója)


Halmos Béla 1946 június 4-én Szombathelyen született. 1970-ben szerzett építészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. Zenei tanulmányait komolyzenével kezdte, hegedülni és brácsázni tanult, 1969-ig játszott amatőr együttesekben.

1969-től előbb a Sebő-Halmos duó, majd a Sebő együttes alapító tagjaként az énekelt versek és a népzene előadóművészeként szerepelt itthon, szinte minden európai országban, valamint Amerikában, Kanadában, Kubában, Japánban.

Elhunyt Halmos Béla, szombathelyi, Széchenyi-díjas népzenekutató, előadóművész

2013.07.19. - 15:30 | vaskarika.hu / MTI - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Elhunyt Halmos Béla, szombathelyi, Széchenyi-díjas népzenekutató, előadóművész

67 éves korában elhunyt Halmos Béla Széchenyi-díjas népzenekutató, előadóművész - tudatta felesége az MTI-vel pénteken. Gyenes Katalin tájékoztatása szerint Halmos Bélát csütörtökön budapesti otthonában váratlanul érte a halál. A Hagyományok Háza MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 67 éves népzenészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Baráti Köre saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás