Szent István király és az Új kenyér ünnepe Csepregen

Képgaléria megtekintése2013.08.21. - 14:30 | Boros Ferenc - Fotók: Kóbor Károly

 Szent István király és az Új kenyér ünnepe Csepregen

Csepreg városa augusztus 20-án, Szent István király és az Új kenyér ünnepén játszóházzal, ünnepi műsorral, kitüntetés átadással és a helyi kulturális csoportok műsoraival várta a nagyérdeműt.

Az időjárás változékonysága miatt a Művelődési Ház előterében játszóházzal, diótöréssel, libikókával, horgászattal, a kézműves foglalkozáson pedig terméskép készítéssel, valamint gyöngyfűzéssel várták a gyerekeket.

Délután 4 órakor vette kezdetét az ünnepi műsor. Básthy Tamás országgyűlési képviselő ünnepi beszéde után Király Árpád, Csepreg Város polgármestere kitüntetéseket adott át. Az ünnepi műsorban közreműködött Csepreg Város Fúvószenekar Egyesülete.

Csepreg Város Kultúrájáért díjat kapott, a Csepregi Vegyeskar Egyesület elnöke, Horváth János. Hosszú évek óta tevékenykedik az egyesületben, és jelenleg elnökként sok terhet levesz a karvezető válláról, emellett jelentős szervezőmunkát végez a Csepregi Vegyeskarban, melyhez a zene és a közös éneklés szeretete, az igényes zenei repertoár, a változatos műsorok, az évenkénti - helyi, kistérségi, külföldi - fellépések köthetők. Aktív szervezője különböző programoknak, részt vesz a csepregi hagyományok felelevenítésében, színdarabokban szerepel. A díjátadónál a Csepregi Vegyeskar külön meglepetéssel készült a kitüntetettnek.

Szintén Csepreg Város Kultúrájáért díjat kapott a Csepregi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, mely 1882-ben alakult. A kitűntetést Kovács András a Tűzoltó Egyesület elnöke vette át. A megalakulásuk óta eltelt 131 év alatt a tűzoltók főprofiljuk mellett, amelyet kiváló színvonalon teljesítenek, meghatározó, aktív szerepet játszanak Csepreg kulturális életében is. A csepregi hagyományok felelevenítése kapcsán elévülhetetlen az érdemük a szüreti felvonulás hagyományának felelevenítésében és többszöri megszervezésében. Tagjaik más egyesületekben is tevékenykednek, ennek kapcsán szoros baráti kapcsolatokat ápolnak a csepregi kulturális élet közösségeivel, szerelőivel. Tűzoltó bemutatóikkal az ifjúsági rendezvények rendszeres és látványos résztvevői, nemzetközi szakmai kapcsolatokat is ápolnak.

A díjak átadása után Finta József esperesplébános által megszentelt, nemzetiszínű szalaggal átkötött új kenyeret Király Árpád polgármester, Kovács Andrásnak és a Csepregi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek ajándékozta.

Az eső elvonulása utána a kulturális műsorok átköltöztek a Promenádra, és a nap további részében a tánc és a zene vette át a főszerepet. Felléptek a helyi csoportok közül Csepreg Város Mazsorett csoportjai, Barasits Edina vezetésével a Tarub hastánccsoport és a Zumba Lady, valamint Horváth Eszter és Pető Krisztina Lunah hastáncduója. Az estét Vékony Geraszimov szalonzenéje zárta.

A rendezvény alatt az „Én kertemben termett" felhívásra beérkezett gyümölcsökből, zöldségekből, lekvárokból, pálinkákból, borkorcsolyákból, valamint Tóth Kálmán helyi bortermelő boraiból is kóstolhattak a jelenlévők. A kiállító teremben Bogdán Ferenc Kacsavilág című fotó kiállítása volt megtekinthető.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Fülöp Krisztina 2013.08.21. - 16:49
Sajnáljuk hogy a legkisebb mazsorettekről nem került fel fénykép!
BLH 2013.08.21. - 17:05
Talán máshol....
Taródiné Ildikó 2013.08.22. - 07:54
Azt én is nagyon sajnálom hogy nem készült róluk:(
BLH 2013.08.22. - 09:53
Talán máshol, biztosan más médium is kinn volt az eseményen.... Vagy nem, és majd ismét tőlünk "vesznek kölcsön" fotókat hozzá ? Reméljük, annak azért örülnek, ami felkerült... mert ennek jó magyar szokás szerint sosem adnak hangot, ezt kész tényként konstatálják... tessenek máshol keresni, és jól megejnyebejnyézni azokat, akik ki sem mentek, mert ezzel a hozzáállással leszoktatják róla azt is, aki még kijár a helyi eseményekre... szomorú bizonyítvány, ha egy augusztus 20-i ünnepségről azt szűrik le, kiről nem készült fotó. Pozitív hozzáállást kedves emberek, örüljenek annak, ami van, annak, hogy jó híre megy a településnek, és ne azon sopánkodjanak, ami nincs.